Local

Municipiul Iași a intrat în carantină! Indicele de infectare a depășit 7,5 la mia de locuitori! Iată ce restricții se aplică

Publicat: 08 oct. 2021
iașul văzut de sus
Municipiul Iași a intrat în carantină depășind indicele de infectare de 7,5 la mia de locuitori

În aceste momente, conform datelor prelucate de Instituţia Prefectului şi de Comitetul Judeţean alături de Institutul Național de Sănătate Publică municipiul Iași a depășit indicele de infectare de 7,5 la mia de locuitori. Din această perspectivă, este de aşteptat ca autorităţile locale să semneze ordinul de carantină. Odată cu ordinul, pe raza municipiului vor fi aplicate mai multe restricţii.

Carantina pe care o vor aplica autorităţile vine la doar câteva zile după ce aceleaşi autorităţi au semnat ordinul de carantinare pe timp de weekend.

Iașul a intrat în carantină, depășind indicele de 7,5 la mia de locuitori

Conform datelor existente, în aceste momente, municipiul Iași are un indice de 7,9 infectări cu COVID-19 la mia de locuitori. Este cel mai mare indice de la începutul pandemiei iar medicii ieșeni declară că situaţia este dramatică la nivel de județ și municipiul.

În aceste momente, municipiul Iași se află deja în carantină de weekend, dar este de aşteptat ca de luni, restricţiile impuse pentru zilele de sâmbătă și duminică să continue. Vorbim despre faptul că magazinele se vor închide mai devreme despre faptul că persoanele nevaccinate nu vor avea voie să iasă din casă după o anumită oră dar şi despre faptul că masca de protecţie devine obligatorie atât la nivel de spaţiu închis cât şi în spaţiile deschise.

Municipiul Iași a intrat rapid în scenariile portocaliu și roșu

În doar câteva săptămâni, municipiul Iași a avansat rapid pe lista de scenarii. Vorbim despre faptul că, dacă pe data de 27 septembrie în municipiu era o rată de infectare de puţin peste 3 la mia de locuitori, existând codul portocaliu, la doar 11 zile după, rata de infectare pur şi simplu s-a dublat.

Medicii vorbesc despre spitalele din Iași care sunt pline de pacienţi şi despre ambulantele care aşteaptă în curtea unităţilor medicale pentru a preda pacienţii care, de cele mai multe ori, ajung deja în stare gravă.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Să nu aibă cineva ideea să vină la Iaşi să se trateze”

Situaţia dramatică este subliniată şi de prof. dr. Diana Cimpoeșu care trage un semnal de alarmă şi spune că spitalele abia fac față pacienţilor din județul Iași

„Să nu aibă cineva ideea să vină către Iași să se trateze, să fie văzut într-un spital, pentru că efectiv spitalele de aici abia fac față pacienților din Iași. E clar că sunt depășite de numărul acestor pacienți și nu vor putea asigura asistența medicală de urgență sau de specialitate”, a declarat medicul Diana Cimpoeșu, coordonatorul UPU SMURD Iași.

Ce restricții se aplică în Iași în scenariul de carantină

Când incidenţa trece de 7,5 la mie, magazinele, restaurantele şi alte activităţi se închid la ora 22.00.

„Se propune ca programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori şi pe tot parcursul săptămânii, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori, să se desfăşoare doar în intervalul orar 5:00-22:00. În intervalul orar 22:00-5:00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu”

În toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7.5/1.000 de locuitori se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul cuprins dintre 20:00 și 05:00 cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

Magazine închise seara – Se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/ prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în intervalul orar 5:00-22:00, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori.
În intervalul orar 22:00-5:00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Comentarii
 • Bine boss, hai spre 10 la mie, hai că putem…..Șoșoacă, vedea-te-aș la ATI, unde nu mai sunt locuri, să aștepți și tu ca și acoliții tăi, pe scaun….

 • Întrebare de om prost : dacă e atât de periculos acest virus, conform statisticilor, de ce numai 2% din cei infectați, au decedat și restul s-au vindecat?
  Și mai pun o întrebare tot de om prost : cum mama zmeilor toți care mor, mor de covid și sunt declarați nevaccinați.? Chiar n-a murit de covid nici un vaccinat? Că de gripă au murit și vaccinați și nevaccinați.
  Poate se găsește un deștept să răspundă, că momentan frica și senzaționalul blochează creiere și vinde cel mai bine produsul ăsta.

 • sa se inchida mall urile si terminati.o cu sarbatorile iasului si cu orice adunare. Care e credincios sa vina la moase at cand e cald

 • Eu nu înțeleg un lucru , magazinele se inchid la 10 dar după ora 8 numai poți ieși din casa . Cum vine asta ? Sau cum de la 8 la 10 întra doar vaccinatii ?! Sunteți duși cu pluta , vine Sfânta și ați mărit rata de incidenta ca sa numai putem ieși din casa . Idioților cu covidul vostru

 • „Sau cum de la 8 la 10 întra doar vaccinatii ?!”
  @anonim teoretic da, practic nu cred ca verifica nimeni kkturile astea.
  Pe mine cel putin (Bucuresti) nu ma afecteaza deloc, am fost azi pe la ora 12 in lidl si batea vantul… e posibil totusi ca regula asta de 2 lei sa supraaglomereze magazinele pana la ora 8 in orasele unde sunt putini vaccinati.
  Fac pishu pe restrictiile lor inutile anyway

 • Sa incaseza Chirica si Dascalu banii cu aceste sarbatori si apoi se inchid toate, ce nu intelegeti? Asta trebuie scos de guler din Primarie si avortat unde a intarcat mutul iapa!

 • Pentru ” prostu satului ” .Au murit o gramada de vaccinati si s-a declarat asta in mai multe randuri ,ce tot manaci ciuperci ?Daca nu esti in stare sa te informezi corect nu mai manca …t pe aici !

 • Romanii « desteptii » Europei. La polul celalalt e Norvegia cu mai mult de 80% vaccinati si iata…azi fara restrictii. Propun inchiderea completa a nevaccinatilor…izolarea lor de oamenii responsabili.

 • O sustin pe Iza 100%. Avand in vedere ca ei din ignoranta favorizeaza aparitia altor mutatii, ii impacteaza direct pe cei care au fost responsabili.
  Au mai fost pandemii in lume. Macar de v-ati informa cum au fost depasite..

 • dupa doi ani de plandemie in care nu a functionat nici o masura luata de arafat, superman si iohannis…cintati asta cu carantina la alta poarta
  cind vin facturile duble si cind platiti dublu-triplu pentru mincare la casa …sa nu va uitati la pret, sa va uitati la statisticile lui arafat 🙂

 • As fi chiar mai dur ca Iza. Nevaccinatii care nu cred in virus, in vaccin si nici in medicina, as propune sa fie trimisi acasa. Doar e doar o raceala, merge cu paracetamol.

 • Guvernul trebuia sa puna un termen limita de vaccinare gratuita..apoi sa fie taxati toti….sa vezi atunci ce cozi erau la vaccinare…toti iresponsabilii impotriva vaccinarii ar trebui izolati…moare lumea…si preafericitul a dat ordin sa se incaseze banii de la oameni …il doare pe el la ‘șurub’ ca spitalele sunt pline si mor saracii oameni cu un tub in gât…el are plan de facut..5 mil de euro ca in fiecare an…

Adauga un comentariu