Eveniment-Social

Municipiul Iasi nu are destule spatii verzi

Publicat: 09 iun. 2007
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:81753;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

• In municipiul Iasi sunt 17 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, fata de 50 mp pentru fiecare cetatean, cat prevede Organizatia Mondiala a Sanatatii

In municipiul Iasi sunt 17 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, fata de 50 mp pentru fiecare cetatean, cat prevede Organizatia Mondiala a Sanatatii. In plus, suprafata verde a orasului este inadecvat amplasata, sub un continu asediu al cladirilor, masinilor, betoanelor, nesimtirii unor locuitori si sub supravegherea autoritatilor care aproba din ce in ce mai multe investitii private, ce afecteaza zona verde a orasului. „Chiar daca suprafata verde pe cap de locuitor este acceptabila, problema vine din faptul ca acestea sunt distribuite in mod neuniform. De exemplu, cei din cartierele Nicolina sau Tatarasi nu au nici un parc aproape de ei, la 15 minute de mers pe jos”, a declarat Galea Temneanu, purtatoarea de cuvant a Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Iasi.

Nici raportat la normele europene, municipiul Iasi nu sta bine la capitolul spatii verzi. Conform cerintelor Uniunii Europene, fiecare cetatean trebuie sa aiba un parc, la maximum 15 minute de mers pe jos. Suprafata de spatii verzi care ar trebui sa existe, potrivit normelor europene, este de 30 de metri patrati. Posibilitatile de recreere in Iasi sunt oferite de Gradina Copou, cu o suprafata de aproximativ 10 hectare, Gradina Botanica cu aproximativ 72 de hectare si Parcul Expozitiei cu 5,4 hectare. Suprafata totala de spatii verzi existente, intretinuta de Primaria municipiului Iasi prin Directia de Servicii Publice Municipale este de 349 hectare, suprafata ce include terenurile gazonate, cele cu flori si aleile din municipiu. „Paradoxal, nu avem destule spatii verzi pe cat ar trebui. Chiar daca Gradina Botanica are o suprafata impresionanta, aceasta nu poate suplini lipsa altor parcuri din centrul orasului”, a declarat Constantin Tanase, directorul Gradinii Botanice. Spatiile verzi sunt nu doar pentru incantarea ochiului, ci si pentru reducerea poluarii de diverse feluri, pentru furnizarea unui spatiu de recreatie si a unui refugiu fizic si psihic fara de care stresul vietii urbane ar fi greu de stapanit.

Adauga un comentariu