Local

Muniție de război, descoperită în județul Iași! Proiectile ale Armatei Germane, găsite pe un câmp într-o localitate din zona metropolitană

Publicat: 08 apr. 2021
Imagini din conflictul dintre Armata Sovietică și cea Româno-Germană din vara anului 1944, cunoscută drept Bătălia de la Târgu Frumos
O nouă serie de muniții de război au fost descoperite în județul Iași, proiectile ale Armatei Germane fiind scoase la suprafață într-o localitate din regiune

O serie de proiectile de război au fost descoperite în județul Iași. Mai multe proiectile de proveniență germană au fost descoperite într-o localitate aflată în zona metropolitană Iași. Geniștii ISU Iași au fost nevoiți să intervină și în alte situații în localitățile din județ

Geniștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași au intervenit în ultimele zile în mai multe localități din județ. Geniștii Inspectoratului au intervenit într-o serie de misiuni de asanare și distrugere a elementelor de muniție neexplodată sau nedezactivată din timpul conflictelor militare din timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial. Nu este prima intervenție de acest gen a specialiștilor ISU în județul Iași. Unele dintre aceste proiecte au fost ridicate și detonate controlat de către geniștii Inspectoratului.

Muniție descoperită în județul Iași. Proiectile germane găsite în comuna Victoria

Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit în localitatea Stânca, Pădurea Stânca-Victoria, din comuna Victoria. S-a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de 500 de metri pătrați de teren împădurit.

„În urma intervenției au fost identificate o bombă de aruncător calibru 82 de milimetri, un proiectil exploziv de calibru 75 milimetri, un proiectil perforant calibru 57 de milimetri, un proiectil exploziv calibru 47 de milimetri. S-au mai descoperit și o bombă de aviație antipersonal SD1 germană și 30 de cartușe calibru 7,62 de milimetri care au fost ridicate, transportate și depozitate în vederea distrugerii ulterioare”, au precizat reprezentanții ISU Iași.

Proiectile din Al Doilea Război Mondial, găsite în comuna Ruginoasa

Geniștii ISU Iași au intervenit și la o altă misiune privind asanarea muniției de război descoperită în județul Iași.

„În data de 6 aprilie 2021, ora 9:30, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit în localitatea Dumbrăvița, comuna Ruginoasa. S-a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de 200 de metri pătrați de teren din cadrul unei gospodării a populației. În urma intervenției a fost identificată o bombă de aruncător calibru de 120 milimetri, care a fost ridicată, transportată și depozitată în vederea distrugerii ulterioare”, au menționat reprezentanții ISU Iași.

Intervenții la incendii în comunele din județul Iași

Angajații ISU au avut și alte intervenții în afara misiunilor de ridicare a muniției de război din județul Iași. Pompieri ieșeni au intervenit în această perioadă și la stingerea unor incendii. O astfel de intervenție a avut loc în localitatea Valea Lupului.

„Detașamentul 1 de Pompieri Iași a intervenit în localitatea Valea Lupului, strada Garoafelor, pentru stingerea unui incendiu produs la un autoturism. În urma incendiului au ars materiale combustibile din mase plastice și textile din compartimentul motor. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost de la un cablu electric defect ori neizolat corespunzător”, au arătat ce de la ISU Iași.

Intervenție în comunele ieșene. Hectare întregi de vegetație uscată au fost incendiate

În aceeași zi, Secția de Pompieri Pașcani, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Lespezi, a intervenit în localitatea Bursuc Vale. S-a intervenit la stingerea unui incendiu produs la vegetația uscată. În urma incendiului a ars vegetația uscată pe o suprafață aproximativă de 500 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise. Tot pompierii de la Secția din Pașcani au intervenit în aceeași zi și în localitatea Strunga.

„S-a intervenit la stingerea unui incendiu produs la vegetația uscată. În urma incendiului a ars vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 3,5 hectare. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise”, au spus cei de la ISU Iași.

Adauga un comentariu