Destinatii montane

Muntele minunat din mijlocul orasului Brasov

Publicat: 31 dec. 2014
Muntele Tampa se afla in fondul forestier proprietate publica a municipiului Brasov, separand ca un imens parc natural vechiul cartier din Schei si cetatea din centrul istoric din nord-vest de cartierul mai nou – Valea Cetatii, din zona de sud-est a orasului.
Tampa face parte din Masivul Postavarul, are o inaltime de 960 de metri fata de nivelul marii, situandu-se cu circa 400 de metri deasupra Brasovului, muntele aducandu-i orasului denumirea consacrata de „orasul de la poalele Tampei”. Putini sunt vizitatorii care nu sunt tentati sa urce muntele pe traseele existente sau cu telecabina pentru a admira superba panorama a Brasovului.
Sapaturile arheologice au atestat faptul ca acest munte a fost strans legat de istoria orasului din cele mai vechi timpuri, iar numele lui a fost dat de popoarele care l-au stapanit. Au fost gasite urme ale cuceritorilor romani care ar fi numit muntele Tempus/Temporis, cu referire la sacrificiile facute de daci in cinstea zeului timpului, Uranus. De aici, denumirea de tempus/timp in limba latina s-ar fi transformat in Tempea /Tampa.
Mai aproape de zilele noastre, cavalerii teutoni au preluat denumirea si au tradus-o in limba germana, cetatea timpului sau a lui Kronos devenind Kronstadt, nume purtat si de oras. Varful si saua muntelui Tampa au fost locul in care s-a construit cetatea Brasovia, aparata din trei parti de versantii abrupti si din partea de sud de zidul gros al cetatii. Autoritatile locale au in plan refacerea Cetatuii pentru a fi inclusa in obiectivele de vizitare ale orasului. Cetatea a servit ca loc de refugiu al populatiei in fata cotropitorilor si nu a putut fi cucerita niciodata, dar a fost cedata invingatorilor in urma unor tratate.

Vezi si Rezervatia naturala locul fosilifer Pietricica 

Muntele Tampa este o rezervatie naturala cu o suprafata de 188,2 hectare avand drept scop protejarea si conservarea peisajului, a speciilor de flora si fauna, considerata a fi unica rezervatie naturala din lume in mijlocul unui oras. Din timpuri stravechi au existat, in pofida marilor nevoi de lemn, stradanii de a mentine padurea de pe Tampa, exploatarea acesteia fiind interzisa. Inventarul de plante al Tampei este remarcabil: 458 de plante superioare si peste 40 de specii de muschi. Un mare numar de plante de pe teritoriul rezervatiei sunt protejate la nivel national si european cum sunt: mataciunea, capul sarpelui, laleaua pestrita, crucea voinicului, cununita, zambila salbatica, deditelul, nemtisorul.
Fauna de insecte este deosebit de bogata, fiind inregistrate 975 de specii de fluturi nocturni si diurni. Dintre speciile de insecte cu statut special de protectie fac parte fluturii Callimorpha quadripunctaria, albastrelul mare al cimbrisorului, apollo negru si radasca. Totodata, pe Muntele Tampa traiesc peste 110 specii de pasari, dintre acestea, de importanta conservativa deosebita fiind bufnita, huhurezul mare, minunita, ghionoaia sura, ciocanitoarea neagra. Jderul de copac, veverita si ursul brun sunt specii cu o prezenta permanenta in zona. In mod sporadic apar rasul, pisica salbatica, si exemplare izolate de caprior si cerb. Zona este destinata relaxarii, plimbarilor, admirarii peisajului, observatiilor floristice si faunistice cu respectarea regulilor de protectie a mediului, scrie agerpres.ro.
Pe Muntele Tampa se poate ajunge pe diverse drumuri, unul dintre acestea fiind format din cele 25 de serpentine care pornesc din orasul vechi si care au fost facute de Ocolul Silvic in anul 1837. Un alt drum, treptele lui Gabony sau Drumul Cavalerilor, porneste din Scheii Brasovului si dateaza din perioada vechii cetati Brasovia, fiind refacute de municipalitate in urma cu trei ani. Un alt drum numit de localnici „La Iepure” porneste din cartierul Valea Cetatii. Pentru cei care nu sunt iubitori de drumetie si mersul prin padure, exista telecabina care pleaca de la baza muntelui si ajunge in patru minute in varful lui.

Vezi si Rezervatia naturaIa Izvoarele Mihaiesei, Muntii Rodnei 

De pe platoul din varful muntelui, privitorul are o panorama extraordinara a orasului, si o priveliste unica a Tarii Barsei, in zilele senine. Tot aici se poate vedea o grota mica, in care functiona in 1890 un mic restaurant-berarie numit Grota lui Bethlen, numit apoi cabana-restaurant Tampa, care a ars in anul 1977. In locul acestuia s-a construit restaurantul Panoramic la care se ajunge cu telecabina.
La cativa zeci de metri de restaurant s-au montat in anul 2004 literele imense, luminate noaptea, ce formeaza numele orasului: Brasov. Intre restaurantul Panoramic si literele ce formeaza numele orasului se afla montat pe un catarg inalt de cativa metri steagul tricolor, care se vede din mai multe zone ale orasului.
La poalele Muntelui Tampa municipalitatea a amenajat si un parc si mai multe zone de recreere, aici avand loc pe parcursul anului o serie de competitii sportive, manifestari pentru copii si alte evenimente.


loading...

Adauga un comentariu