Destinatii montane

Munţii Apuseni din România, cel mai bine păstrat secret al Europei de Est

Publicat: 25 nov. 2019

Munţii Apuseni din România. Atunci când vine vorba despre cele mai lungi ierni din România, putem spune că locuitorii Apusenilor se bucură cel mai mult de peisajele de iarnă. Astfel, aceştia sunt pregătiţi pentru ger şi zăpadă din belşug.

Munţii Apuseni din România. Cinci luni de iarnă

Deoarece vremea rea tine aici şi cinci luni, moţii din Apuseni, mai ales cei care stau în vârf de munte, îşi fac provizii din octombrie.

Turiştii din întreaga lume sunt atraşi de aceste locuri fermecătoare. Postul de televiziune CNN a clasat Apusenii printre cei mai frumoşi munţi din Europa.

La peste 1000 de metri altitudine, în creierii Apusenilor, casele moţilor sunt răsfirate pe coama muntelui. Iarna, zăpadă măsoară peste 1 metru. Aşa că moţii se pregătesc din vreme pentru sezonul rece.

Bărbat: „La noi pe iarna e dezastru. 1500 de kg de porumb, 12 saci de făină, 20 de saci de tarata, să ne descurcăm cu animalele până în primăvară. Vin iernuri grele, ne aprovizionam din iarnă şi apoi hibernam că ursul.”

Femeie: „Am pus castraveţi, am pus gogoşari, am pus zacusca, compoturi, avem ceapă, morcovi. Anul trecut a fost zăpadă foarte mare, deocamdată nu a nins, dar trebuie să ne facem proviziile.”

Ana Dobra, localnica: “Avem vreo 3 km până la primul magazin, cumpărăm porumbul să avem la porci, faină, tarate, zahăr, ulei. Cum le aducem? Cu umărul mai mult.”

Bărbat: “Cinci luni şi ceva vine zăpadă foarte mare şi deplasarea e foarte grea.”

Problema este când i se face rău unuia dintre moţi. De pildă, medicul din comună Garda de Sus e nevoit să ia la pas cătunele ca să ajungă la pacienţii în vârstă.

Turiştii, fascinaţi de aceste meleaguri

În schimb, turiştii care ajung în cătunele de munte sunt fascinaţi de aceste locuri.

Ana Dobra, localnica: „Au fost şi din Polonia şi din Germania şi din Italia, se întreabă aşa, că nu mai sunt vecini şi le arătăm că numai acolo prin pădure, pe dincolo”.

Deşi în ultimii ani în comună Garda de sus zeci de km de drum au fost asfaltaţi, moţii din zonele îndepărtate rămân izolaţi iarna.

Cei de la CNN au plasat munţii Apuseni între cele mai frumoase 20 de locuri din Europa. Jurnaliştii americani considera Apusenii cel mai bine păstrat secret al Europei de Est pentru că sunt izolaţi şi mai au încă păduri şi tradiţii seculare.loading...

Adauga un comentariu