Destinatii montane

Muntii Banatului – Carpatii Occidentali

Publicat: 09 feb. 2012
9

Muntii Banatului reprezinta subdiviziunea sudica a Carpatilor Occidentali si sunt formati in mod predominant din sisturi cristaline la care se adauga calcare, flis si roci vulcanice. Arealele calcaroase au un relief carstic foarte reprezentativ: pesteri (Pestera Comarnic), chei (Cheile Minisului, Cheile Nerei, Cheile Carasului), cursuri subterane, izvoare carstice, vai seci. Pe flis se dezvolta forme de relief structural, iar pe sisturile cristaline s-au conservat formale de modelare ciclica (platformele de eroziune), mai reduse altitudinal decat in Carpatii Meridionali.

Muntii Banatului situati intre vestul Dunarii in sud, culoarul Timis – Cerna in est si Dealurile Buziasului si Campia Lugojului la nord si intrand in contact cu Dealurile de Vest in vest, acest masiv muntos este bine delimitat de zonele joase ce-i dau un aspect de bloc montan unitar. In zona exista un relief muntos cu paduri de conifere, altitudinile medii fiind sub 1.000m, iar altitudinile cele mai mari sunt in Semenic (1445 m) si Muntii Almajului (1228m in Vf. Svinecea Mare).

Intre Muntii Banatului si cei de pe teritoriul Iugoslaviei, Dunarea formeaza de la Bazias la Varciorova cel mai lung defileu din Europa (134km), a carei maretie e amplificata in urma crearii lacului de acumulare si a barajului Portile-De-Fier. Din punct de vedere climatic, muntii Banatului se inscriu in conditii generale ale climatului de munti josi, cu temperaturi medii anuale 2-6C, precipitatii abundente (800-1200mm/an).

In partea de vest si nord, Muntii Banatului sunt marginiti de o bordura deluroasa formata din strate sedimentare friabile (depuneri submarine si litorale din timpul pliocenului) cvasiorizontale si acumulari de pietrisuri si nisipuri piemontane. Partea centrala o constituie Muntii Semenicului, mai inalti, cu platforme largi pe culmi si vai adanci pe margini. Zona de izvoare ale Barzavei, Nerei si Timisului a constituit o regiune cu vechi asezari permanente situate la altitudine. Spre deosebire de Muntii Semenic, alcatuiti din sisturi cristaline, Muntii Aninei, situati spre vest, in continuarea acestora, au o structura si petrografie foarte complicate, in care calcarele ocupa suprafete importante si dau forme reprezentative.

La nord de zona Semenic-Anina se dezvolta, pe Valea Nerei, Depresiunea Almajului (Bozovici), o depresiune intramontana ca pozitie; in sudul acesteia, Muntii Almajului, mai inalti, au la interferenta cu Dunarea un relief spectaculos, indeosebi in zona Cazanelor. Fasia calcaroasa este continuata din Muntii Aninei in Muntii Locvei, iar la intersectia ei cu Valea Nerei s-au dezvoltat Cheile Nerei. Muntii Banatului continua spre nord-vest, dincolo de Depresiunea Caras-Ezeris cu Muntii Dognecei, mai josi (615 m) si „inecati” in sedimente.

Adauga un comentariu