Stiri Turism

Muntii Fagaras pot fi salvati de la distrugere si deveni Yellowstone-ul Europei doar prin implementarea unor afaceri verzi

Publicat: 29 iul. 2016
9
O echipa de 7 specialisti sociologi a cules date socio-economice din randul celor 28 de comunitati din jurul sitului Natura 2000 Muntii Fagaras, a stat de vorba cu localnicii si a identificat solutii privind dezvoltarea zonei din jurul Muntilor Fagaras, cu respectarea valorilor si a patrimoniului natural. Cu ajutorul unei echipe de filmare de la Ateles Films Olanda, a fost realizat un videoclip despre pastrarea zonelor vaste de salbaticie din Muntii Fagaras si dezvoltarea umana, concepte antagonice, dar care pot exista.
Astazi, la Prefectura Brasov, a avut loc un seminar care a avut ca scop diseminarea rezultatelor proiectului „Studiul potentialului economic si ecologic al initiativelor economice bazate pe conservare pentru imbunatatirea economiei locale, a serviciilor ecosistemelor si biodiversitatii, in Situl Natura 2000 Muntii Fagaras”, derulat de Fundatia Conservation Carpathia Brasov, la care au participat primari si responsabili de mediu din localitatile ce inconjoara Muntii Fagaras, dar si reprezentanti ai autoritatilor, potrivit bizbrasov.ro.
Se pot face afaceri fara distrugerea naturaletii muntelui
Fundatia Conservation Carpathia Brasov le-a prezentat celor direct implicati cum pot sa prinda viata ideile celor care vor sa dezvolte initiative economice verzi si totodata, cum putem sa pastram naturaletea Muntilor Fagaras. Conservation enterprises sau afacerile „verzi” sunt acele initiative economice care folosesc cu precadere resurse regenerabile, sunt conduse de localnici, creaza locuri de munca in zona si, mai ales, sustin biodiversitatea. „Aceasta initiativa vine in ajutorul institutiilor publice implicate in protectia mediului avand in vedere ca permite o schimbare de optica la nivelul comunitatilor de pe raza ariilor protejate vizate. Locuitorii incep sa inteleaga faptul ca existenta unor areale de o mare valoare naturala reprezinta o oportunitate ce trebuie valorificata, nu doar o sursa de impunere a unor restrictii ce le limiteaza libertatea de actiune. Speram ca acest model sa fie preluat la nivelul intregului judet, avand in vedere ca Brasovul se bucura de un patrimoniu natural inestimabil, ce trebuie pus in valoare si care poate aduce importante beneficii economice comunitatilor”, a subliniat Ciprian Bancila, prefectul Judetului Brasov.
2 milioane de eruo investite in refacerea ecosistemelor
In ultimii ani, Fundatia Conservation Carpathia Brasov a cumparat 17.000 ha paduri si pasuni alpine in vederea conservarii, a refacut 15 km de santuri de eroziune si a plantat 750.000 de puieti, respectiv aproximatvi 300 de ha reimpadurite, pe terenuri care au fost exploatat ilegal in ultimii 10 ani si padurile taiate in intregime. Fundatia a investit in total 2 milioane de euro in refacerea ecosistemelor. „Muntii Fagaras, in vastitatea, salbaticia si frumusetea lor, ar putea deveni o zona de vizitare unica in Europa. Ar putea fi Yellowstone-ul Europei, pentru ca nicio alta locatie de pe continentul nostru nu se compara cu biodiversitatea Muntilor Fagaras.”, a precizat Christoph Promberger, Director Executiv FCC. „FCC vrea sa devina un partener activ in promovarea unei economii verzi in jurul Muntilor Fagaras, iar acum facem primii pasi. Suntem convinsi ca vor fi initiative bune, dar stim ca lucrurile nu vor fi simple si ca va fi un proces de lunga durata. Dezvoltand afaceri verzi, comunitatile locale pot avea beneficii pe termen lung, atat sociale, cat si economice, iar impactul negativ asupra mediului inconjurator va fi mult diminuat”, a completat Daniel Bucur, Manager proiect.
Adauga un comentariu