Destinatii montane

Muntii Macin – Dobrogea

Publicat: 21 ian. 2012

Muntii Macin reprezinta martorul rezidual cel mai evident al orogenezei hercinice de la sfarsitul Paleozoicului cu aspect de inselberg. Ei ocupa coltul de nord-vest, ridicandu-se deasupra Ostrovului Brailei cu peste 300-400m si se prelungesc sub forma unei culmi inguste deluroase (numita Pintenul Bugeacului) pana in apropiere de Galati. Muntii Macin sunt o grupa muntoasa apartinand de Muntii Dobrogei, cel mai inalt pisc fiind Varful Tutuiatul, cu o altitudine de 467m.

Muntii au forma unui triunghi ascutit, cu cea mai mare latime intre localitate Turcoaia si valea Lozovei, unde ating 24 km. Ultimele inaltimi, care se prezinta sub forma de masive cu totul izolate, sunt Iacobdeal, cu varful Victoria (341 m) si Piatra Rosie (ambele constituite din granite), apoi Dealurile Bujoarele (380 m), in care apar gresii, sisturi si calcare de varsta devoniana. Pe latura estica a Muntiilor Macin, pana la valea Lozovei, apar numai doua culmi paralele, prima formata din Dealul Coslugea (336 m) si a doua din dealurile Pirlita si Boclugea (393 m), constituite, de asemenea, din cuartite, filite, granite de varsta proterozoica. In nord-estul Muntilor Macin se afla Depresiunea Taitei superioara, cu caracter longitudinal (Nifon – Balabancea – Horia), care, prin Pasul Teilor, se prelungeste in depresinea Luncavitei.

In mare parte vegetatia naturala a fost inlocuita prin culturi, incat acum se mai pastreaza doar in izlazurile ramase necultivate, unde cresc numai plante ierboase de talie mica si mijlocie rezistente la seceta ca: firuta, paiusul, negara, pelinita, coada soricelului, scaiul dracului, rostogolul sau tavalugul. Silvostepa formeaza un spatiu de tranzite intre vegetatia de stepa si cea forestiera.

Padurile din Dobrogea de Nord ocupa o suprafata de 61.000 ha adica 19,2% din teritoriul acesteia si sunt raspandite in Muntii Macinului (8.600 ha), Dealurile Niculitelului (20.000 ha) si Podisul Babadagului (33.000 ha). In padurile din Muntii Macinului si din depresunea Niculuitelului se intalneste cerbul, efectivul sau fiind de 56 exemplare (2003). Totodata in padurile din Vestul Podisului Babadag s-a colonizat cerbul lopatar ale carui efective ajung la 123 exemplare intre Carjelari si Topolog si 95 exemplare la Atmagea (migreaza pana aproape de Ciucurova si Fantana Mare). Mistretul are cele mai mici efective, 42 exemplare in 2003 in spatiile forestiere situate de o parte si de alta a drumului Luncavita – Nifon. Dintre canide, semnificative sunt populatiile de sacali si vulpe.

Cei care ajung in zona pot vizita urmatoarele obiective: Varful Tutuiatu (467 m); Varful Capusa (433 m) si zona invecinata; Varful Moroianu (434 m); Varful Priopcea (410 m); Varful Sulucu mare (370 m) si Culmea Pricopanului; Punctul fosilifer Dealul Bujoarele rezervatie naturala geologica; Padurea Valea Fagilor (rezervatie naturala botanica); Lacul Sarat; Broasca testoasa dobrogeana (monument al naturii).loading...

Adauga un comentariu