Info Turism

Muntii Retezat – Carpatii Meridionali

Publicat: 09 feb. 2012
9

Muntii Retezat fac parte din Carpatii Meridionali, grupa muntoasa Retezat-Godeanu si se inalta intre doua depresiuni importante, Petrosani si Hateg. Sunt inconjurati de Muntii Tarcu la vest, Muntii Godeanu, la sud-vest si Muntii Valcan, la sud.

Relieful este predominant glaciar si adaposteste peste 80 de lacuri glaciare, printre care cel mai adanc (Zanoaga 29m) si cel mai intins (Bucura 8.86 ha.), atrage an de an numerosi turisti in special in sezonul de vara.

Muntii Retezat sunt o adevarata „casa a apelor” pentru bazinele Jiului si Muresului. Jiul de Vest isi afla izvoarele atat in vaiugile sud-estice ale culmii Paltina (2.152 m), Albele (2.013 m), cat si in cele ce brazdeaza flancul nord-vestic al Oslei; in zona sa de obarsie, raul poarta numele de Scocu Mare (valea aceasta ia nastere din unirea paraielor Soarbele si Pestisanu).

In Muntii Retezat predomina sisturile cristaline si rocile granitice si granodioritice. Alaturi de acestea se afla si roci slab metamorfozate atribuite timpurilor mai noi ale erei paleozoice sau carboniferului.

In linii mari, vegetatia ce imbraca Muntii Retezat nu difera fundamental de cea din restul Carpatilor. Etajul padurilor alcatuite din arbori inalti urca pana pe la 1.750m alt.; jnepenisurile scunde trec rareori peste altitudinea de 2.000m, inaltime mai sus de care se intinde domeniul pajistilor alpine ce se intrepatrund cu stancariile de la mare altitudine. Depasind pe alocuri, intr-un sens sau in altul, limitele indicate, zonele de vegetatie se succed: subzona padurilor mixte, cu o mare varietate de esente (de la 800 m altitudine in jos); subzona fagului (800-1.250 m alt.); zona rasinoaselor, in care predomina molidul (1.250-1.750 m alt.); jnepenisurile (in etajul subalpin); pajistile alpine (in zonele de mare altitudine ale masivului). In Muntii Retezat traiesc cam aceleasi animale salbatice ca si in restul Carpatilor: mistreti, lupi, vulpi, rasi, pisici salbatice, cocosi de munte, vulturi etc. In fauna acvatica a Muntilor Retezat, impresioneaza bogatia in pastravi atat a paraielor si raurilor de altitudine cat si cea a unora dintre ochiurile de mare cuibarite in Zanoagele masivului.

Muntii Retezat sunt localizati in partea vestica a Romaniei, si este cel mai vechi parc national din tara, fiind declarat prin lege in anul 1935. Parcul are o suprafata de 38.047 ha, din care 1.800 ha au fost declarate ca arie strict protejata numita „Gemenele”. Cea mai mare padure naturala de amestec din Europa se afla la altitudini joase in aria strict protejata. Retezatul este cuprins intre urmatoarele limite: satul Hobita (534 m), valea mijlocie a Raului Barbat, dealul Fagetel (1.591 m), valea Pilugului (Bilugului), valea superioara a Jiului de Vest, valea Scocu Mare, paraul Soarbele etc.
Culmea principala nordica are orientarea SV-NE si se desfasoara intr-o suita de piscuri, de sei si de curmaturi: Curmatura Radesului (2.066 m), vf. Zanoaga (2.262 m), vf. Sesele (2.323 m) , vf. Judele (2.400 m), Poarta Bucurii (2.261 m), vf. Bucura (2.439 m), saua Varfului Mare (2.345 m) etc. Avand, in linii mari, aceeasi orientare ca si precedenta (SV-NE), culmea principala sudica are urmatoarea desfasurare: saua (curmatura) Paltina (Soarbele) (1.930 m), vf. Stanuletii Mari (2.032 m), vf. Piatra Iorgovanului (1.997 m), vf. Albele (2.013 m), saua Scorota (1.850 m), vf. Dragsanu (2.080 m), vf. Buta (1.977 m), saua Plaiul Mic (1.879 m), vf. Papusa Custurii (2.247 m) etc.
Adauga un comentariu