Sanatate

Mușcături de purici: Simptome și tratament

Publicat: 21 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mușcături de purici Simptome și tratament
Unii oameni nu sunt deloc deranjați de mușcătura de purice și nici nu au simptome, însă alții sunt hipersensibili și se pot confrunta cu simptome severe.

Dacă ai experimentat vreodată mușcături de purici, cu siguranță știi că acestea se manifestă prin iritații, mâncărimi sau răni. În acest articol vei afla care sunt cele mai frecvente simptome și ce metode de tratament să folosești.

Așa cum știi, puricii sunt insecte mici, care se hrănesc cu sângele animalelor, dar și cu cel al oamenilor. Ei acționează în timpul nopții și dimineața și nu sunt deloc pretențioși. Te ciupesc de oriunde, însă cele mai îndrăgite zone pentru purici sunt: fața, gâtul, umerii, mâinile, brațele și picioarele.

Unii oameni nu sunt deloc deranjați de mușcătura de purice și nici nu au simptome, însă alții sunt hipersensibili și se pot confrunta cu simptome severe. Din fericire, ele dispar după aproximativ o săptămână.

Mușcături de purici: Simptome

Orice mușcătură de purice produce disconfort, mâncărime sau inflamații. Cu toate acestea, mai pot apărea și alte semne sau simptome: senzație de arsură dureroasă, bășici care prezintă mâncărimi, bășici roșii care prezintă mâncărimi, cu un centru negru și umflate de jur împrejur, erupții, pete roșii sau maronii lăsate pe haine în urma ciupiturii.

Printre reacțiile care necesită atenția medicilor, se numără: dificultatea de a respira, vezicule, febră, stări similare gripei, limbă umflată.

Totodată, pot apărea și diverse complicații: risc crescut de infecție, deprivare de somn, depresie, anxietate, oboseală.

Tratament în caz de mușcătură de purice

Nu există foarte multe medote de tratament în cazul în care vă mușcă vreun purice. De cele mai multe ori, se recomandă spălarea zonei cu apă și săpun. Însă, pentru mușcăturile care provoacă și mâncărimi, puteți folosi: creme, antihistaminice și hidrocortizon.

Dacă în urma acestor tratamente, umflăturile sau mâncărimile nu se ameliorează, solicitați ajutorul unui medic. În acest caz, poate fi vorba de o reacție alergică și aveți nevoie de: antihistaminice, corticosteroizi injectabili, medicamentație cu adrenalină. În caz de infecții se prescriu și antibiotice.

Complicații ale mușcăturii de purice la pisici

Nu doar oamenii sunt afectați de purici, ci și animalele, în special pisicile. Ele pot contacta de la purici numeroase boli. Printre complicațiile care pot fi întâlnite la pisici, după ce au fost mușcate de purici sunt: hipersensibilitate, anemie și bartoneloză.

Hipersensibilitatea la mușcăturile de purici mai este cunoscută și sub denumirea de dermatită alergică și este frecvent întâlnită la pisici. Totodată, este considerată cea mai răspândită boală de piele pe care o pot avea felinele. Hipersensibilitaea apare, de cele mai multe ori, la pisicile tinere. Poate fi întâlnită la pisicile de doar câteva luni, dar și la cele mai înaintate în vârstă. Alergia nu este cauzată de prezenţa puricilor, ci de saliva pe care aceştia o lăsa pe corpul pisicii după ce o mușcă.

Anemia la pisici apare atunci când în blană se găsesc foarte mulți purici, care mușcă animalul de companie constant. Este o afecţiune medicală gravă, mai ales la puii de pisică, din cauza căreia aceştia îşi pot pierde viaţa.

Bartoneloza este o afecțiune pe care pisicile o pot contacta prin intermediul fecalelor de purici, lăsate pe corpul felinelor. Chiar dacă, de cele mai multe ori, pisicile nu prezintă semne de boală, pot dezvolta o serie de boli. Le pot fi afectate gura și gingiile și pot apărea inflamaţii la nivelul ochilor şi boli de inimă.

Este important de reţinut că pisicile pot transmite foarte uşor această afecţiune către alte pisici, dar şi către om. Aceți grijă să nu fiți zgâriat de o pisică ce suferă de această boală, deoarece efectele pentru sănătatea dumneavoastră pot fi destul de grave.

Adauga un comentariu