Magazin

Musetelul, leac universal

Publicat: 03 aug. 2010
1

La prima vedere, titlul poate părea puţin exagerat, însă dacă ne gandim cate afecţiuni poate trata şi cat de la îndemană ne este, ajungem la concluzia că merită să-l răsplătim. Boli de digestie, reumatism, insomnii, gripe, gingivite, afecţiuni respiratorii, cosmetică sunt doar cateva dintre cazurile în care apelăm la ajutorul lui.

„Aur” pentru un corp sanatos

Muşeţelul face parte din familia Compositae. Planta se cultivă pentru inflorescenţele sale, cunoscute în farmacie sub denumirea de Flores Chamomillae. Este o plantă ierboasă, anuală, pe care o putem considera adevărat „aur” pentru un organism sănătos datorită multiplelor întrebuinţări. Muşeţelul este o plantă originară din sudul şi sud-estul Europei, dar se găseşte şi pe celelalte continente. In Romania, muşeţelul sau mamoriţa, mărariul-cainelui, matricea, moruna, moşiţel, ochiul-boului, poala sfintei Mării, roman, romaniţa, romasca, cum este cunoscut în popor, creşte pe ogoare, soluri argiloase, campii, luminişuri, pe lanuri de cereale, trifoi şi este răspandit în toate zonele ţării. Muşeţelul este o plantă cu un miros deosebit de aromat şi plăcut. Florile de muşeţel se colectează din luna mai pană în august, de preferat la orele amiezii. Nu este indicat să culegem inflorescenţe abia deschise deoarece au un conţinut redus de ulei esenţial şi nu se usucă bine. Recoltarea se face numai pe timp frumos, uscat. Inflorescenţele se rup de pe plante cu o codiţă de cel mult doi cm, fie manual, fie cu ajutorul unor piepteni. Acestea se pun imediat la uscat, operaţiune ce durează o săptămană, într-un spaţiu bine aerisit şi uscat.

Indicat in conjunctivite

Muşeţelul are efect sudorific, calmant, antispasmodic, dezinfectant, antiinflamator în inflamaţii de tot felul, mai ales ale mucoaselor, are o acţiune emolientă şi este un tonic capilar. Ceaiul de muşeţel este indicat în gastrite hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, diaree, gripă, guturai, menstre cu dureri, astm bronşic, insomnii, iar în uz extern, muşeţelul se administrează sub formă de comprese şi spălături în conjunctivite şi alte inflamaţii ale ochilor, în erupţii cutanate ce provoacă mancărimi sau supuraţii, în spălarea rănilor pe gingii, abcese dentare, amigdalite, stomatite, ulcere, hemoroizi, furunculoză, răni purulente, ulceraţii, leucoree, reumatism, arsuri, sinuzite.

Hidrateaza pielea

De asemenea, muşeţelul este folosit şi în cosmetică, fiind indicată infuzia de ceai de muşeţel pentru ten, avand rolul de a hidrata şi de a oferi luminozitate feţei. Şi în îngrijirea părului este indicată o astfel de infuzie, mai ales dacă părul este blond. Ceaiul de muşeţel este folosit în limpezirea părului, dandu-i fineţe şi luminozitate.

Scade febra

Copiilor mici le este indicat ceaiul de muşeţel, contra crampelor şi durerilor abdominale (colici). Băile şi spălăturile cu muşeţel au un efect calmant, cu influenţă benefică asupra întregului sistem nervos. Dupa boli grele sau stări de epuizare, o cană cu ceai de muşeţel, face minuni. De asemenea, uleiul de muşeţel era folosit din vremuri străvechi pentru frecţii contra nevralgiilor şi în ameliorarea durerilor suferinzilor de reumatism articular. La vechii egipteni, muşeţelul era considerat, datorită puterii sale de a scădea febra, drept floarea zeului Soare. Numele de Matricaria este derivat din latinescul „mater” – mamă, deoarece această plantă este utilizată în bolile mamelor şi ale femeilor în general! In vechile cărţi despre plante medicinale se poate citi că uleiul de muşeţel alungă oboseala membrelor, iar muşeţelul fiert în apă şi aplicat pe vezica bolnavă calmează durerile.

Mod de preparare:

Ceai: se opăresc unul, două plicuri (una, două linguriţe) de muşeţel într-un sfert de litru de apă şi se lasă să stea puţin.
Adaos la baie: pentru băile în cadă se iau de două ori cate două maini pline. Pentru băile feţei şi spălatul părului este suficient cate un pumn plin cu flori de muşeţel; cantitatea respectivă se opăreşte şi se lasă să „tragă”.
Ulei: se umple o sticlă pană la gat, fără a se îndesa, cu flori proaspete de muşeţel culese în soare şi se toarnă peste ele ulei de măsline presat la rece. Uleiul trebuie să acopere florile. Sticla se lasă, bine astupată, 14 zile în soare. Se păstrează la frigider!

Adauga un comentariu