Magazin

Mutilarea prin consumul de steroizi

Publicat: 15 aug. 2011

Steroizii anabolizanti (sau riscurile culturismului) sunt derivati sintetici cu efecte similare testoronului (hormonul sexual masculin) folositi ca substante de abuz pentru androgenice (favorizarea caracterelor masculine) si anabolizante (favorizarea dezvoltarii musculare) pe care le produc. Steroizii anabolizanti au fost sintetizati in anii ’30 pentru tratarea hipogonodasimului, iar utilizarea medicala principala a acestora consta in tratamentul intarzierilor de crestere, al unor tipuri de impotenta, al cancerului de san sau al pierderilor in greutate cauzate de infectia cu HIV. Rapid, aceste substante si-au gasit alte utilitati decat cea strict medicala. Exista date privind utilizarea acestora chiar de catre armata germana pentru cresterea combativitatii trupelor. In timp de pace, halterofili sovietici au obtinut rezultate fantastice la olimpiada din 1956, iar ulterior, medicul echipei americane, John Zeigler, a dezvoltat primul steroid anabolizant pentru atleti, raspandit rapid si catre alte discipline olimpice, urmat de abuzuri ce au viciat rezultele competitiilor. Din acest motiv, din anul 1975, substantele in cauza au fost interzise atletilor care participau la Jocurile Olimpice, iar in 1991 steroizii anabolizanti au devenit substante controlate (similar amfetaminelor si glutetimidei).

Utilizarea steroizilor, o problema alarmanta

Cu toate acestea, utilizarea steroizilor este larg raspandita, constituind o problema alarmanta din cauza cresterii continue de-a lungul anilor, dar si pentru ca sunt destul de usor de procurat, fiind comercializati chiar si in suplimentele nutritive, sub forma de precursori de steroizi (ex. de hidroepiandrosteron DHEH, androstenodiona). Denumirile de strada sunt: „arnolds”,”gym candy”, „pumpers”, „roids”, „stackers”, „weight trainers”, „juice”, existand multiple modalitati de administrare pentru a obtine efectul maxim dorit in perioada competitiilor sportive, al reducerii aparitiei efectelor adverse, al intarzierii instalarii tolerantei si pentru a impiedica detectia acestora in anumite probe biologice, cum ar fi:
1. „Cycling” – in care alterneaza perioadele de utilizare a steroizilor anabolizanti („on cycle”) cu perioade in care fie nu se utilizeaza deloc, fie se folosesc doze foarte mici („offcycle”). Durata unui ciclu este de 6 pana la 12 saptamani.
2. „Stacking” – in  care se administreaza concomitent doi sau mai multi steroizi anabolizanti. Preparatele injectabile pot fi asociate cu cele orale, la fel ca si steroizii cu perioada scurta de actiune cu steroizii cu perioada lunga de actiune. Acest tip de administrare nu se intalneste in practica medicala.
3. „Stacking the Pyramid” – in care se administreaza concomitent mai multe tipuri de steroizi, dar cu cresterea progresiva a dozelor si adaugarea treptata a altor steroizi in prima parte a ciclului, urmata de scaderea treptata a dozelor si scoaterea treptata a steroizilor din amestecul administrat, in partea a doua a ciclului. Se crede ca acest regim asigura efectul optim dorit si scade probabilitatea de detectie a steroizilor anabolizanti.

Dozele utilizate de femei sunt mai mici

Dozele de steroizi anabolizanti abuzati sunt in functie de efectul urmarit. In cazul sportivilor, acestea variaza si in functie de sportul practicat: atletii de rezistenta 5-10 mg/zi, sprinterii de 1,5-2 ori mai mult, iar halterofilii si culturistii de 10 pana la 100 de ori mai mult. In cazul persoanelor care abuzeaza de steroizi, dar nu sunt sportivi, se constata ca dozele utilizate de femei sunt mai mici decat cele utilizate de barbati.

Efectele steroizilor, distrugerea organismului
 
Toxicitatea se datoreaza actiunii la nivelul sistemului limbic, determinand cresterea agresivitatii si asupra hipotalamusului, care controleaza metabolismul bazal, iar efectele secundare nedodite sunt multiple:
a) androgenice – modificari de libidou, creste agresivitatea si apetitul sexual, iar uneori comportamente sexuale aberante sau impotenta (in utilizarea repetata sau cronica), alopecie prematura; la femei – efecte de masculinizare (hirsutism etc);
b) cardiace: creste presiunea arteriala, hipertrofie miocardiaca, aritmii, scaderea HHL – colesterol si favorizarea aterosclerozei, astfel incat consumul de steroizi este asociat cu hipertensiune, ischemie miocardica si moarte cardiaca subita chiar si la consumatorii mai tineri de 30 de ani;
c) hepatice (functionale / structurale): hepatotoxicitate sau icter, mergand pana la „Peliosis hepatis” atunci cand in ficat se formeaza chisturi de sange care se pot rupe, cu producerea de hemoragii interne sau cancere;
d) psihologice – comportamentale: oscilatii ale dispozitiei, agresivitate, iritabilitate, depresie, dependenta sau modificari semnificative ale profilului personalitatii pana la scaderea semnificativa a autocontrolului agresivitatii comparativ cu perioada anterioara consumului;
e) dermatologice: acnee, alopecie, sebiree, hirsutism, imbatranirea prematura a pielii;
f) musculo-scheletale: crampe, precum si cresterea riscului de intindere sau ruptura musculara;
g) afectarea sarcinii: pot afecta dezvoltarea fetusului in perioada sarcinii.

Moarte violenta
 
Consumul de steroizi anabolizanti este asociat cu un risc crescut de moarte violenta, cauzata de comportament impulsiv, agresiv sau de simptome depresive, iar utilizarea indelungata are consecinte semnificative asupra aparatului cardiovascular – aritmii, risc crescut de infarct miocardic, precum si de moarte subita. El reprezinta factorul etiologic pentru unele neoplasme (de testicul, prostata, renale, hepatice). Rata mortalitatii este de patru – sase ori mai mare in cazul consumatorilor cronici de steroizi anabolizanti decat in cazul non-consumatorilor.

Intoxicatia cronica

De altfel, intoxicatia cronica se caracterizeaza printr-un profil particular: hipertrofie musculara, hirsutism si voce ingrosata, acnee, ginecomastie la barbati si atrofia sanilor la femei, atrofie testiculara, la care se adauga dependenta fizica si psihica cu cresterea progresiva a dozelor inclusiv pentru obtinerea efectului euforizant (mai mic decat cel produs de cocaina sau de opioide).

Depresia, cel mai periculos simptom al abstinentei

Pentru a diminua aceste suferinte, utilizatorii de steroizi iau medicamente care modifica dispozitia, starea sufleteasca sau isi administreaza mai multi steroizi. Sindromul de abstinenta se manifesta prin: modificari de dispozitie, oboseala, nervozitate cu comportament violent, agitatie si depresie, pierderea apetitului si dorinta de a continua administrarea de steroizi. Cel mai periculos simptom al abstinentei este depresia, pentru ca aceasta duce uneori la tentative de suicid. Unele simptome depresive netratate pot persista pe o perioada de un an sau chiar mai mult de la oprirea consumului.

Tratamentul intoxicatiei cronice

Cunostintele actuale in acest domeniu se bazeaza pe experienta unui numar restrans de doctori care au tratat pacienti abstinenti de steroizi. S-a constatat ca „terapia suportiva” poate fi suficienta in unele cazuri. Pacientii sunt informati despre simptomele pe care le resimt in perioada de abstinenta si sunt evaluate intentiile lor sinucigase. In cazul unor simptome severe sau prelungite este necesar tratamentul medicamentos
ambulatoriu sau spitalizarea. Incercarile de prevenire a abuzului de steroizi anabolizanti constau in campanii de informare a elevilor si studentilor asupra efectelor adverse si in depistarea consumului prin teste de laborator. Pentru a fi eficiente, programele educationale pentru tineri trebuie sa fie credibile, echilibrate, sa prezinte atat riscurile, cat si beneficiile steroizilor anabolizanti. Altfel, daca in cadrul programelor se prezinta doar efectele adverse, ele nu ii conving pe tineri, acestia ramanand cu impresia ca ei personal nu pot fi afectati.
Intoxicatia acuta reprezinta apanajul centrelor de toxicologie si este adesea consecinta supradozarii la un dependent cu utilizator cronic. Se caracterizeaza prin anxietate, depresie, mergand uneori pana la manifestari psihotice si sinucidere.loading...

Adauga un comentariu