Stiri Turism

Muzeu subteran in Muntii Apuseni

Publicat: 28 feb. 2012
9

Galeriile spectaculoase din fosta mina Catalina Monulesti vor putea fi vizitate la Rosia Montana de catre turisti de anul viitor, alaturi de cladiri de patrimoniu din comuna.

La Rosia Montana se deruleaza in prezent aproximativ 100 de proiecte in stadiu de finalizare si renovare de cladiri din centrul istoric, se lucreaza in subteran la galeria Catalina Monulesti, atat pentru punere in siguranta, cat si pentru o cercetare arheologica care urmeaza acolo. Vor fi deschise publicului galerii datand din perioada medievala, moderna si contemporana, studiate in prezent de specialisti din Franta.

„Pana la sfarsitul anului viitor am putea deschide spre vizitare galeria Catalina Monulesti si vom mai avea multe cladiri finalizate”, a precizat Catalin Hosu, purtatorul de cuvant al companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), la o prezentare recenta pentru ziaristi. Galeria cu organizare muzeistica subterana va face parte din viitorul Muzeu Modern al Mineritului din Rosia Montana.

„Proiectul de reabilitare a centrului istoric se afla intr-o faza incipienta, a inceput prin interventii de urgenta la o buna parte dintre cladiri, a continuat cu restaurarea si renovarea cladirii din piata, care e azi o expozitie cu obiecte de minerit si cu obiecte arheologice. Am inceput inca din 2011 reabilitarea a doua cladiri simbol ale Rosiei Montane: vechea primarie si vechea scoala”, a explicat Hosu. Pentru prima data in tara noastra, au fost analizati 7 km de galerii romane, din totalul de 140 km de galerii datand din perioada medievala, moderna si contemporana. Au luat parte la cercetare specialisti independenti din 21 de institutii nationale si 3 internationale. In urma acestor studii zonei protejate din centrul istoric i s-au adaugat conservarea in situ a unor obiective din zona protejata Tau Gauri, Carpeni si Piatra Corbului, fapt ce a dus la modificarea perimetrului industrial. De asemenea, zona protejata din centru s-a extins de la 53 la 172 ha si cuprinde 35 de case monument si trei biserici. Compania a demarat activitatea de proiectare pentru restaurarea a 11 cladiri din comuna, unele clasate ca monumente istorice. Intregul centru istoric vechi al comunei va fi restaurat, dupa cum au anuntat oficialii RMGC, „de indata ce proiectul minier obtine toate autorizatiile”. La final, aceste proprietati vor fi donate unei fundatii care sa aiba in gestiune patrimoniul zonei.

„Au fost supradimensionati niste coeficienti pentru a oferi o siguranta sporita, mai ales la concentratia de cianura din iazul de decantare, care va fi chiar mai mica decat limita admisa de lege”, a precizat Hosu. „Nu vrem sa convingem pe nimeni, trebuie ca toti sa se convinga singuri de beneficiile pe care le aduce acest proiect minier, indiferent ca vorbim de cele economice, pentru mediul inconjurator, pentru comunitatea de aici sau pentru patrimoniul cultural. Este o situatie si un proiect din care toata lumea are doar de castigat”, a declarat reprezentantul RMGC. Dupa ce vor primi toate avizele necesare pentru proiectul minier, se estimeaza ca va dura cam doi ani si jumatate constructia obiectivelor miniere, interval de timp urmat de o perioada de 16 ani de exploatare.

Drumul prost de la Viscri, exemplu pentru activisti

„Ne impotrivim proiectului RMGC in primul rand pentru ca ar distruge patrimoniul pe care Rosia Montana il are si apoi pentru ca sunt oameni care vor sa traiasca aici”, a declarat Sorin Jurca, vicepresedintele Fundatiei Culturale Rosia Montana. Organizatia a fost infiintata in urma cu doi ani, „ca o reactie la tot ce s-a facut pana acum, propagarea de catre companie a ideii de singura sansa de supravietuire”. Ca alternativa, sustinatorii fundatiei propun in primul rand includerea Rosiei Montane in UNESCO World Heritage. In privinta infrastructurii necesare in zona, Sorin Jurca a apreciat ca „eu cred ca avem drumuri bune si un exemplu bun este Viscri”. „Acolo vin 17.000 de turisti pe an si stau acolo. E un loc in care noroiul este pana la genunchi. Drumurile nu sunt facute, acolo nu exista infrastructura”, a spus localnicul. „Noi suntem proprietari care nu ne vindem proprietatile si lucrul asta ii determina sa stea pe loc. Le va fi foarte greu sa cumpere pentru ca oamenii spun nu”, a adaugat Jurca. „Tot ce se face aici e in concordanta cu ce isi doreste comunitatea. Daca vor fi oameni care nu vor dori sa isi vanda proprietatile vom sta de vorba cu comunitatea sa vedem ce trebuie facut mai departe”, a replicat oficialul RMGC.

Adauga un comentariu