Evenimente culturale

Muzeul Benaki din Atena – VIDEO

Publicat: 24 mart. 2016
Muzeul Benaki, primul muzeu independent din Grecia, detine peste 40.000 de piese care ilustreaza dezvoltarea istorica si culturala a lumii grecesti.
Amplasat in centrul orasului Atena se numara printre cele mai importante institutii care au imbogatit activele materiale ale statului grec, prin colectiile sale extinse care acopera mai multe domenii redate printr-o panorama istorica spectaculoasa: din antichitate si de la perioada dominatiei romane la perioada bizantina; de la perioada medievala, caderea Constantinopolului (1453) pana la lupta pentru independenta (1821) si de la formarea statului modern (1830) pana la Razboiul greco-turc, sau Razboiul din Asia Mica (1919- 1922), asa cum arata site-ul oficial al muzeului, www.benaki.gr.
Fondat in anul 1931 de catre Anthony Benakis, in memoria tatalui sau, muzeul este gazduit de conacul familiei acestuia. Cladirea a fost construita in stil neoclasic (1867-1868) la cererea negustorului Ioannis Peroglou si cumparata in 1895 de un om de afaceri, Panagis Charokpos. 15 ani mai tarziu a fost vanduta lui Emmanuel Benakis care a renovat-o si modificat-o, adaugandu-i o aripa in partea de vest, si apoi a donat-o statului grec, in 1931. Dovedindu-se neincapatoare pentru colectiile sale cladirea muzeului a fost supusa unui amplu proces de renovare, in anul 1997, adaugandu-i-se inca o aripa cu trei subsoluri si cinci etaje, in care se afla o librarie, expozitiile temporare si o cafenea, iar in anul 2000 muzeul a fost redeschis publicului.

Vezi si Casa lui Iuliu Maniu, reabilitata pe datorie

Colectia muzeului cuprindea initial circa 35.000 de obiecte de arta islamica, bizantina, portelan chinezesc si exponate de jucarie. Acestora li s-au adaugat aproximativ 9.000 de artefacte, in anii ’70. De asemenea, colectiile au fost imbogatite, dupa anul 1974, cu arhive istorice si fotografice, arhive arhitecturale neo-elenice, lucrari de arta greaca precum si departamentul pentru copii.
In prezent colectia este prezentata in ordine cronologica, incepand cu statuete datand din perioada neolitica. Astfel, obiecte de artizanat, costume si sculpturi, din mai multe provincii grecesti sunt expuse la subsolul cladirii unde se afla si o copie a unei camere de primire din casa unui nobil din Kozani, de secol XVIII.

Vezi si Secretele Operei din Budapesta

Etajul al doilea este rezervat artefactelor din insulele grecesti si Asia Mica, in timp ce etajul al treilea este dedicat culturii si mestesugurilor grecesti. Aici sunt expuse bijuterii, sculpturi in lemn, obiecte de ceramica din Asia Mica, precum si o bogata colectie de costume grecesti. Pot fi admirate bijuterii miceniene, bijuterii si medalioane de aur provenind din atelierele venetiene, dar si numeroase obiecte de cult din argint, scripturi timpurii, vesminte preotesti sau icoane provenind in special din Macedonia. Printre icoanele bizantine si post-bizantine se numara si o reprezentare din secolul al XIV-lea a lui Avraam si alta realizata de El Greco (Domenikos Theotokopulos) infatisandu-i pe Magi.
De un interes aparte se bucura bijuteriile din aur grecesti, majoritatea din Thessalia. Motivele preferate sunt Afrodita si Eros, precum si Nodul lui Heracles. Impresionante sunt si vasele si sculpturile chinezesti din timpul dinastiei Tang.
Numeroase picturi sunt expuse la etajul a al patrulea al muzeului, printre care lucrari ale lui El Greco. Aici exista si una dintre cele mai vechi picturi, datand din secolul al III-lea d.Hr.—portretul unui tanar, pictat de un artist egiptean pe o bucata de panza de in.
Printre exponatele cele mai atractive ale muzeului se numara biroul lordului Byron. De asemenea, o alta piesa importanta, o imbinare de frumusete si maretie este sala de primire adusa dintr-un palat egiptean din secolul al XVII-lea.
In afara colectiei permanente, Muzeul Benaki gazduieste pe parcursul anului si expozitii speciale cu lucrari ale unor artisti si fotografi contemporani.loading...

Adauga un comentariu