Evenimente culturale

Muzeul de Arta din Brasov

Publicat: 10 ian. 2014
Muzeul de Arta din Brasov este adapostit de o cladire conceputa in stil neobaroc, realizata dupa proiectul lui M. Wagner la 1902 si cuprinde o galerie nationala de pictura si sculptura in cele sase sali de la etajul cladirii si o expozitie de arta decorativa.
Galeria nationala cuprinde piese de anonimi (secolul al XVIII-lea), pasoptisti, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu (36 piese, a doua colectie din tara, din toate perioadele de creatie), Ion Andreescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Stefan Popescu, Nicolae Tonitza, Octavian Bancila, Iosif Iser, Ion Tuculescu, Francisc Sirato, Alexandru Ciucurencu, Jean Alexandru Steriadi, Nicolae Darascu precum contemporani din Bucuresti si Brasov.
Sculptura este semnata de Paul Dubois, Ion Irimescu, Dimitrie Paciurea etc.
Prin activitatea sa, muzeul se distinge ca o institutie de prestigiu, in special prin expozitii cu caracter national si international organizate in ultimii ani, cum ar fi Salvador Dali, Francisco de Goya, Max Ernst etc. precum si cu participarea cu lucrari la expozitii internationale importante.
Muzeul functioneaza intr-o cladire de la inceputul secolului al XX-lea situata in Bulevardul Eroilor nr. 21, langa Hotel Capitol. Dispune de doua expozitii permanente: Galeria Nationala (arta romaneasca moderna si contemporana) si expozitia de Arta Decorativa (reunind piese reprezentative pentru spatiul oriental, european si romanesc).
Muzeul a luat fiinta in anul 1949 ca sectie a Muzeului Regional al Regiunii Stalin. Incepand cu 15 februarie 1950 a fost deschisa la etajul intai al Casei Sfatului prima expozitie permanenta de arta plastica. Sectia de Arta s-a mutat din anul 1970 in spatiul in care functioneaza pana in prezent. Ridicata in anul 1902 pentru Asociatia Meseriasilor din Brasov (Kronstadt Gewerbeverein), cladirea a fost reamenajata si adaptata in vederea destinatiei actuale intre anii 1969-1970. Muzeul de Arta Brasov s-a constituit ca institutie de sine statatoare la 1 iunie 1990, in baza Deciziei nr. 227 din 11 iunie 1990, prin desprinderea din Muzeul Judetean Brasov a Sectiei de Arta. Functioneaza ca institutie publica de cultura, avand personalitate juridica proprie, in subordinea Consiliului Judetean Brasov. Conform Legii muzeelor si colectiilor este clasificat drept muzeu de importanta judeteana.


loading...

Adauga un comentariu