Evenimente culturale

Muzeul de arta” Iulia Halaucescu” din Tarcau – FOTO

Publicat: 14 nov. 2014
Iulia Halaucescu, (n.Tarcau, 31 martie1924 – d.18 decembrie 2007, Piatra Neamt) descinde  din familia Versescu, o binecunoscuta familie de preoti din Tarcau. Urmeaza clasele primare si Liceul teoretic de fete, la Piatra Neamt. Din anul 1943, este prezenta la cursurile Facultatii de Filosofie Bucuresti, specializarea estetica, pe care le absolva cinci ani mai tarziu, avandu-i ca profesori, printre altii, pe Dimitrie Gusti, Mihai Ralea, Tudor Vianu. Urmand indemnul pictorului Corneliu Baba, se inscrie, in anul 1949, la Academia de Arte Frumoase din Iasi, iar din anul 1950, continua studiile la Institutul de arte plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti.

Vezi si Misterul culorilor imposibil de reprodus ale manastirilor din Bucovina


Avand o puternica personalitate evoluand spre nonconformism in pictura ei, Iulia Halaucescu isi creaza un stil propriu, original, dand astfel o dimensiune suprarealista imaginilor artistice care insufletesc picturile sale cu candoarea unei Frida Kalo cu care se poate compara. Afirmatia de mai sus, ne apartine si nu e hazardata daca ne gandim la impetuozitatea cu care lucra Iulia si la recunoasterea internationala care a venit treptat. Acuarelele sale uimesc prin fluiditatea care le consacra, prin consistenta si indrazneala compozitionala care concureaza uleiul si fresca.

Vezi si Palatul Culturii si Stiintei din Varsovia – FOTO

„Doamna acuarelei romanesti” asa cum a numit-o reputatul critic de arta Valentin Ciuca, a creat de-a lungul unei jumatati de veac peste 200 de tablouri cuprinzand, printre altele, “Palatul Cnejilor”, “Stanca Dracului de la Poiana Teiului”, “Plutasii de pe Bistrita”,  multe portrete de tarani care par a ne spune povestea lor, o istorie care a fost ingropata de ape, tablouri care au figurat pe simezele a 33 de saloane republicane de grafica, au participat la 16 bienale de pictura si la peste 60 de expozitii personale, atat in tara cat si in strainatate, la patru mari restrospective, ultima in 2001 la Parlament, in Sala Brancusi. Mesajul sau artistic a ajuns in 75 de tari din Europa pana in America de Nord si de Sud, din Africa si Asia, potrivit viziteazaneamt.ro.

Vezi si Palatul Quinta de Regaleira – FOTO

Inaugurat in luna noiembrie a anului 2003, Muzeul de arta “Iulia Halaucescu”, caruia ii veti trece pragul, cuprinde sase sali care adapostesc aproape 120 de lucrari plastice, dar si obiecte personale ale artistei precum si o expozitie de ceramica si unelte mestesugaresti din zona.


loading...

Adauga un comentariu