Evenimente culturale

Muzeul Egiptean din Cairo

Publicat: 27 sept. 2013
Muzeul de antichitati egiptene, cunoscut frecvent ca de la Muzeul Egiptean, in Cairo, Egipt, gazduieste o vasta colectie de antichitati din Egiptului antic. Muzeul are peste 120.000 de piese, o cantitate semnificativa fiind expuse in vitrinele muzeului, restul fiind in depozite.
Urmatoarele informatii se refera la starea muzeului de dinainte de Revolutia egipteana din 2011. Muzeul Mumiilor regale este o camera, care contine 27 mumii regale din timpuri nic Faraon, a fost inchis la ordinele presedintelui Anwar Sadat in 1981. Acesta a fost redeschis in anul 1985, prezentand insa mai putine exponate dintre regii si reginele Noului Regat. Astazi, exista 9 mumii afisate. Una dintre aceste mumii este mumia reginei Hatshepsut. descoperita mai recent.
Muzeul Egiptean de Antichitati contine multe piese importante ale istoriei antice egiptene. El adaposteste cea mai mare colectie din lume de antichitati faraonice, si multe comori ale regelui Tutankhamon. Muzeul a fost construit de catre guvernul egiptean in anul 1835 langa Gradina Ezbekeyah. In anul 1858 muzeul a fost mutat la Boulaq, deoarece cladirea initiala a devenit neincapatoaare pentru toate artefacte descoperite. In anul 1855, Ducele Maximilian de Austria a fost cel care angajat un arhitect francez pentru a proiecta si construi un nou muzeu de antichitati. Noua cladire a fost sa fie construita pe malul fluviului Nil in Boulaq. Insa in anul 1878, dupa ce muzeul a fost finalizat de ceva timp, cladirea a suferit daune ireversibile in urma unei inundatii a fluviului Nil. Aceasta a determinat autoritatile sa mute exponatele intr-un alt muzeu, in Giza. Artefactele au ramas acolo pana in anul 1902 cand au fost mutate, pentru ultima oara, la actualul muzeu din Piata Tahrir In timpul Revolutiei egiptene din 2011, muzeul a fost vandalizat, si potrivit relatarilor doua mumii au fost distruse.
Mai multe artefacte au fost, de asemenea, deteriorate.
Exista doua nivele principale ale muzeului, un parter si un etaj. La parter exista o vasta colectie de papirusuri si monede utilizate in lumea antica. Numeroase piese de papirus sunt, in general, fragmente mici, din cauza deteriorarii la care au fost supuse in ultimele doua milenii. Pe aceste bucati de papirus se gasesc texte scrise in mai multe limbi, inclusiv greaca, latina, araba si limba egipteana veche scrisa cu hieroglife. Monedele gasite pe acest etaj sunt confectionate din metale diferite, inclusiv din aur, argint si bronz. Monedele nu sunt numai egiptene, dar si grecesti, romane si islamice. Acest lucru a ajutat istoricii sa cerceteze comertul Egiptului Antic. De asemenea, la parter sunt artefacte din Regatul Nou, din perioada 1550 – 1069 i.Hr.. Aceste piese sunt in general mai mari decat elementele create in secolele anterioare. Aceste elemente includ statui, tabele si sicrie (sarcofage).
La primul etaj sunt artefacte din ultimele doua dinastii din Egiptul Antic, inclusiv elemente din mormintele faraonilor Thutmosis III, Thutmosis IV, Amenophis II, Hatshepsut, Maiherpri curtean, precum si mai multe artefacte din Valea Regilor.
Spre deosebire de multe morminte descoperite in Egipt, cel al regelui Tutankhamon a fost gasit cea mai mare parte intact. In interiorul acestui mormant a existat o mare colectie de artefacte utilizate pe tot parcursul vietii regelui. Aceste artefacte au variat de la un piept decorat, care a fost cel mai probabil folosit ca un dulap sau valiza, doua fildes si aur, bratari, coliere, si alte bijuterii decorative, vaze de alabastru si baloane. Mormantul a fost, de asemenea, pastratorul, mai multor arme si instrumentele utilizate de catre regele Tutankhamon. Cu toate ca mormantul a avut initial peste 3.500 de artefacte, mormantul nu a fost gasit intact complet. Se pare ca, au existat cel putin doua jafuri din mormant, probabil la scurt timp dupa ingroparea lui Tutankamon.
Cel mai bun artefact cunoscut din mormantul regelui lui Tutankhamon este celebra Masca de Aur, care acoperea bandajele ce infasurau fata regelui. Masca cantareste 11 kg si este confectionata din aur masiv, si se crede ca reprezinta fidel fata regelui.
Ramasitele multor Faraoni celebri sunt stocate in Muzeul Egiptean. Una dintre acestea este faraonului Ramses al III, care a fost un razboinic extrem de abil. Pentru multe dintre mumiile faraonilor, a fost dificil de determinat data nasterii iar istoricii pot doar estima perioada in care au domnit peste Egipt. Pentru Amenhotep IV, istoricii au estimat domniei sale in 1372 i.en, pentru ca au aflat data cand tatal lui Amenhotep IV, Amenhotep III a murit. De asemenea, ca mormantul lui Amenhotep IV inscris cinci nume el insusi si-a dat unul dintre ei, Horus de Aur, dovedeste ca el a fost incoronat pe malul Nilului, domeniul tatalui sau favorit. Inainte de a deveni Faraon, el era deja casatorit cu Nefertiti. Cand Amenhotep IV a devenit Faraon, el a distrus religia Amun. El a facut acest lucru pentru ca a vrut sa creeze propria sa religie care era inchinata lui Aten, soarele. Aten era reprezentat de un disc care trimite razele ce se termina cu niste maini.
Istoricii cred ca Sneferu a fost primul rege al dinastiei a patra. Anul a inceput domniei sale a fost de aproximativ 2620 i.Hr. Sneferu pare sa fi fost un rege just si echitabil, si pare sa fi meritat numele ales de Stapan al Justitiei sau Stapan al Adevarului. Sneferu, ca multi alti regi, a construit multe temple si structuri. Toate structurile sale si cladiri a avut o semnatura specifice: statuie a unei tinere femei simbolizand fundatie. Sunt de aproximativ patru sau cinci dintre aceste structuri in fiecare provincie a Egiptului.
Multi faraonilor si-au ales nume de incoronare asemanatoare. De exemplu, Sneferu, Tutankhamon si Amenhotep avut cu totii numele de „Horus de Aur”.


loading...

Adauga un comentariu