Info Turism

Muzeul memorial „Ion Creanga” din Targu Mures

Publicat: 23 ian. 2012
9

Construita in  jurul anului 1830 de catre Petrea Ciubotariul, bunicul dinspre tata al marelui povestitor, casa in care s-a nascut si a crescut Ion Creanga a ramas ca mostenire din generatie in generatie pana in anul 1952, cand a fost amenajata ca muzeu.

Devenita unul dintre cele mai vizitate muzee memoriale, Casa Creanga reprezinta o importanta marturie etnografica specifica sec. XIX, produs cert al  arhitecturii populare specifice perioadei si ariei etno-culturale in care se incadreaza. Exponatele prezente in casa ilustreaza fidel atmosfera epocii lui Creanga, dincolo de acestea creeaza o imagine de ansamblu a satului moldovenesc din sec. XIX,  caracterizata prin simplitate, bunul simt si modestia proprie taranului moldovean, marturii autentice ale traditiei populare a locuitorilor din aceasta parte a tarii.

Casa memoriala Ion Creanga pune in evidenta activitatea literara a scriitorului prin expunerea diferitelor lucrari ale acestuia, unele traduse in limbi straine, sau, prin fotocopii dupa manuscrisele povestitorului.

Adauga un comentariu