Infoturism Iasi

Muzeul Mihai Eminescu din Parcul Copou, Iasi

Publicat: 25 feb. 2013
9

Expozitia permanenta M. Eminescu reprezinta, asa cum este ea gandita si organizata, un act de cultura cu semnificatii deosebite. Cetate a Junimii si a Convorbirilor literare, Iasul are, mai mult ca oricare urbe, o datorie de constiinta fata de Eminescu” (Mihai Dragan)

Implinirea a 100 de ani de la trecerea in nefiinta a poetului il gasea pe Eminescu fara o casa a sa la Iasi, unde locuise o buna perioada de timp. Ideea se reimpunea cu maxima necesitate. S-a ales, pentru concretizarea ei, nu o casa sau o camera in care Eminescu fusese gazduit, ci locul in care insasi amintirea poetului ramasese, in Iasi, o prezenta vie, cotidiana si perpetua: Parcul Copou, acest sui-generis Fontainbleu al Iasilor, vechi de peste doua secole, cu arbori seculari, indragit de Eminescu, loc in care trecerea sa este evocata inca de arborele preferat, teiul, devenit leitmotiv al poeziei sale. Teiul lui Eminescu este Teiul Sfant pentru cei care vin astazi sa se cufunde o clipa in rememorari benefice si in spiritualitatea sa.

Inceputul a fost facut prin deschiderea, intr-o cladire existenta in centrul orasului, a Expozitiei permanente „Mihai Eminescu”. Ideea a fost unanim acceptata generand hotararea unei constructii noi, cu o arhitectura sugerata de coordonatele creatiei eminesciene, functionala cultural si muzeal. Transpunerea in proiect a fost incredintata arhitectului Virgiliu Onofrei. Cladirea, construita astfel, a fost inaugurata in 1989 ca un omagiu adus poetului la Centenarul mortii sale si este, dupa parerea specialistilor in domeniu din Romania, a zecilor de mii de vizitatori din tara si de peste hotare, un adevarat monument de arhitectura capabil sa evoce prin sine insusi dimensiunile creatiei eminesciene.

Un punct de maxim interes pentru public il constituie expozitia de fotocopii dupa Caietele eminesciene, aflate in manuscris la Academia Romana din 1902. Cateva piese de mobilier, de ornament si de vestimentatie din secolul al XIX-lea, incearca sa recreeze spatiul Iasului atat de iubit de poet.

Intre anii 1990-2000, Muzeul „Mihai Eminescu” a adunat o bogata colectie de arta plastica ce reuneste nume importante precum: Richard Hette, Liviu Suhar, Sabin Balasa, Octav Bancila, Ligia Macovei, Dan Hatmanu, Adrian Podoleanu, Ion Neagoe, Nicolae Ciochina, Dan Covataru, Costache Agafitei, Dragos Patrascu, Traian Mocanu, Constantin Tofan s.a.

Adresa muzeului:

Parcul Copou, Iasi
Tel: 0747.499.405
Persoana de contact: Olimpia Corina Negura

Program de vizitare:

Marti-Duminica 10:00-17:00
Luni inchis

Adauga un comentariu