Eveniment-Social

Muzeul Mitropoliei – o experienta spirituala

Publicat: 05 aug. 2016
1
Incepand cu luna mai a acestui an, maretia Catedralei Mitropolitane de la Iasi se reflecta si in miezul fundatiei sale, acolo unde au fost sculptate cu migala si maiestrie salile Muzeul Mitropolitan. Adevarate comori spirituale vor veghea asupra orasului din amplul spatiu expozitional deschis sub pamantul care a rodit cel mai iubit lacas de cult al Moldovei.
Sala sfintilor
Parte a proiectului „Valorificarea turistica a Ansamblului mitropolitan din Iasi”, muzeul dedicat readucerii la lumina a simbolurilor credintei ortodoxe cuprinde un traseu de vizitare ce trece prin sapte sali: Sinaxar, Ofranda, Ctitorilor, Eclesia, Calea Crucii, Istoria duhovniceasca a Moldovei, incheindu-se in Baptisteriul aflat chiar sub fantana lui Hodocin. Primii pasi ai pelerinilor ce aleg aceasta oaza de hranire spirituala sunt facuti in Sala Sinaxar, o impresionanta opera arhitecturala, destinata unei expozitii de baza, Sinaxarul ortodox. 
„Toate obiectele expuse in aceasta sala apartin Catedralei Mitropolitane, depozitelor pe care le avem la manastirile Secu, Varatec, Vorona, Golia. Ele au fost depozitate prin anii 80 in spatii care intruneau conditiile de la acea vreme. In acest moment, prin exponatele de aici, vrem sa reflectam tematica Maicii Domnului. De pilda, aici avem o icoana realizata la comanda mitropolitului Gavriil Calimachi, ctitorul vechii Catedrale, facand parte din iconostasul acesteia. Apoi, iata o vitrina a ctitorilor, unde vizitatorii pot vedea o tichie a Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, un fes care a fost pe capul Sfintei Cuvioase Parascheva, o cruce care are in ea moastele Sfantului Gheorghe si un pomelnic. In rest, la acest moment, in sala sunt expuse icoane cu sfinti, mucenici, arhierei care fac parte din Sinaxarul ortodox. Exista si o tematica dedicata vietii Mantuitorului, cu praznicele imparatesti, cu scene importante din viata sa reflectate in icoane importante, spre pilda invierea lui Lazar, Schimbarea la Fata, toate cu o valoare exceptionala. Nu lipseste crucea, in mai multe reprezentari”, explica preotul Cristian Muraru, directorul Muzeului Mitropolitan.
Drumul spre cer
Itinerariul vizitatorului trece apoi prin Sala Ofranda, acolo unde sunt expuse darurile pe care omul obisnuit le aduce in biserica: darul de ceara, cu tamaie, smirna, prescura, vinul. „Aici avem degetare, vase pentru sfanta anafura de pe vremea mitropolitului Iosif Naniescu. In ajun, pe vremuri, femeile dadeau preotului daruri de munca, prosoape tesute, fuiorul de la cruce”, ne spune parintele Muraru. Dupa Sala Ctitorilor, intram in Sala Eclesia, acolo unde este descris drumul pe care urca omul la cer. „Tematica salii este viata omului, reprezentata prin sfintele taine. Daca in prima nisa avem o icoana cu Sfanta Treime in care se doreste crearea omului, avem apoi reprezentari cu Adam si Eva in rai, izgonirea lor, muncile la care e supus omul. Urmeaza punerea in ecuatie a salvarii omului, care poate sa se mantuiasca din nou. Avem reprezentate mirungerea, sfanta impartasanie, spovedania, taina sfantului maslu. Apoi taina hirotoniei si taina cununiei. Ultima dintre taine ar fi aceea a inmormantarii, pentru ca omul pleaca de la pomul vietii si ajunge la pomul de la 40 de zile”, detaliaza parintele Cristian Muraru.

De la botez la Inviere
Dupa ce vizitatorul strabate Calea Crucii si Sala dedicata Istoriei duhovnicesti a Moldovei, ajunge la punctul final al incursiunii muzeale, Sala Baptisteriu.
„Aici avem 14 nise in care vor fi expuse vesminte vechi, de la cele pentru diaconi pana la cele arhieresti. Spatiul va fi folosit si pentru botezul adultilor, fiind potrivit si pentru comunicari, lansari de carte, conferinte. Pictura apartine maestrului Grigore Popescu, cu doua teme mari: cea a botezului si a Invierii. Ea cuprinde, printre altele, istoria crestinarii in spatiul romanesc, dar si a tuturor popoarelor”, arata directorul Muzeului Mitropolitan, parintele Cristian Muraru. Fiecare pas pe care vizitatorul il va face in Muzeul Mitropolitan este unul catre inima spirituala a Moldovei, acolo unde rasuna vesnic clopotul chemarii pe drumul mantuirii crestinesti. Un drum care porneste din Catedrala Mitropolitana si duce spre radacinile ortodoxiei romanesti, din care, cu fiecare rugaciune, ne hranim credinta in Dumnezeu.
Comentarii
  • Biserica ne-a invatat prima data alfabetul, cea care ne-a pastrat valorile morale (sa nu furi, sa nu fii desfrantat, sa nu ucizi, sa nu minti, sa iti cinstesti parintii. Biserica pastreaza trecutul, e bazata pe traditia pe care contemporanii nostri o arunca la gunoi. CUnoasterea trecutului iti da puterea de a lupta pt patrie, pt familie, pt tine! In Biserica am avut primele spitale pt saraci, spitale numite „bolniţe” de aici si cuvantul „bolnav”. Mai bine sa distrugem tot, decat sa incercam sa reparam, pt ca poate e si vina noastra, nu?
    Asa ati aruncat cu noroi in profesori si in medici si acum va plangeti ca scoala e din ce in ce mai slaba si in spitale se moare. TOcmai din cauza voastra, a celor ce spurcati, a celor ce vorbiti de rau in loc sa cautati solutii! Scoala, spitalul, biserica sunt cele care ne formeaza ca oameni, cele care ne dau identitatea, care ne dau valori si care ne dau sanatate sufleteasca si trupeasca.

Adauga un comentariu