Eveniment-Social

Muzeul Mitropolitan a fost inaugurat. Imagini de senzatie sub Catedrala Mitropolitana – FOTO,VIDEO

Publicat: 01 iun. 2016

@ Un nou muzeu a fost inaugurat ieri, oficial, in centrul municipiului Iasi @ Sub catedrala Mitropolitana din oras a fost deschis un muzeu care adaposteste o colectie rara de vesminte, artefacte cu o insemnatate religioasa importanta

Ieri, in jurul pranzului, a fost deschis oficial noul muzeu mitropolitan. Muzeul a fost inaugurat chiar sub Catedrala Mitropolitana si este parte componenta a intregului ansamblu bisericesc. Inca din momentul deschiderii oficiale, cateva zeci de persoane s-au asezat la coada pentru a intra in incinta muzeului. Muzeul Mitropolitan este parte componenta a Ansamblului Mitropolitan, care se afla in plin proces de amenajare, restaurare si reabilitare printr-un proiect mai amplu privind punerea in valoare a intregului complex religios. Lucrarea a fost sfintita anterior de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Inaltul prelat a subliniat ca muzeul este vazut ca un omagiu adus Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

„Aceste lucrari încep sa-si arate roadele. Pelerinii sunt bucurosi pentru ca regasesc aici un spatiu schimbat, mult mai primitor, si se bucura pentru aceasta, considerând, si acesta este adevarul, ca tot ce s-a realizat este un omagiu adus Sfintei Cuvioase Parascheva, spre care ei se îndreapta în fiecare zi din an si într-un numar foarte mare la anumite sarbatori din an. Turistii descopera ca exista si o alta latura decât cea liturgica, anume cea de patrimoniu, cea turistica, cea culturala. Iubitorii de patrimoniu se bucura vazând ca sase cladiri – monumente istorice din incinta ansamblului mitropolitan au fost restaurate, iar iubitorii de obiecte bisericesti se întâlnesc pentru prima data cu unele exponate ale Catedralei Mitropolitane sau cu obiecte aduse din resedinta mitropolitana sau din alte muzee ale Mitropoliei. Iubitorii de carte veche, de manuscrise, au de asemenea sansa sa vada pentru prima data sau sa regaseasca colectii rare, restaurate si depozitate în spatii bine îngrijite corespunzator”,a  mentionat IPS Teofan.

Ce se poate vedea in muzeu

Expozitia de baza a muzeului este organizata tematic, pe sali. Sala Sinaxar, cu localizare in subsolul Catedralei Mitropolitane, cuprinde Calendarul ortodox al tuturor Sfintilor si al Praznicelor din anul bisericesc. Din aceasta tema generala se extrag teme de expozitii temporare pentru acest spatiu. Sala Ofranda, amplasata între Sala Sinaxar si Sala Eclesia, ilustreaza tema darului ritual în patru ipostaze. Sala Ctitorilor, localizata între Sala Ofranda si Sala Eclesia, prezinta doua colectii speciale de obiecte putin sau deloc cunoscute publicului: Antimisele si Pomelnicele ctitoresti. Sala Eclesia, cu localizare sub Catedrala Mitropolitana, descrie drumul pe care urca omul spre cer.

Acest drum este înfatisat prin prezentarea tainelor bisericii si a lucrarilor sfintitoare asupra omului si creatiei. Sala Calea Crucii, amplasata în culoarul perimetral subteran al Catedralei Mitropolitane, ofera o perspectiva asupra zonei de fundare a constructiei. Sala Istoria duhovniceasca a Moldovei, localizata între Sala Eclesia si Sala Baptisteriu, prezinta hartile istorice ale Moldovei de-a lungul a sase secole ce curg de la recunoasterea Mitropoliei Moldovei, împreuna cu tabelele de corespondenta între succesiunea domniilor din fiecare secol si succesiunea mitropolitilor Moldovei.
Sala Baptisteriu, cu localizare sub Fântâna lui Hodocin, este organizata în jurul bazinului pentru botezul adultilor, care da si numele salii. Este un spatiu expozitional, în care sunt abordate doua teme: persoanele care slujesc Biserica si fac parte din laicat, respectiv slujitorii Altarului, ce formeaza clerul. Tot aici este si un spatiu liturgic, pentru savârsirea Tainei Sfântului Botez pentru adulti.loading...

Adauga un comentariu