Evenimente culturale

Muzeul Prado din Madrid

Publicat: 22 mai 2013
Muzeul Prado este unul din cele mai vizitate obiective turistice din Spania si implicit din Madrid datorita colectiilor sale foarte bogate si variate. Cladirea proiectata in stil neo-clasic a fost gandita intial pentru a gazdui Muzeul de Istorie a Naturii, insa cladirea a fost deschisa sub numele de Muzeul Regal de Pictura si Sculptura dupa Razboiul de Independenta. In jurul anului 1900, muzeul a avut nevoie de unele renovari pentru ca nu mai facea fata colectiilor pe care le detinea Astfel, complexului i s-au mai adaugat alte doua cladiri, Palacio de Villahermosa si Cason del Buen Retiro.
Faimos pentru impresionanta galerie ce cuprinde arta europeana din secolul XIV-lea si pana la inceputul secolului XIX-lea.
Desi a fost fondat ca muzeu de pictura si sculptura, Prado adaposteste si peste 5.000 de desene, 2.000 de afise, 1.000 de monede si aproape 2.000 de obiecte decorative si lucrari de arta. Sculptura este reprezentata prin peste 700 de lucrari si printr-un numar mai mic de fragmente sculpturale. Galeria de tablouri contine 8.600 de picturi si este cea care confera renumele de care se bucura muzeul. 
Cum era si firesc, in Muzeul Prado se afla cele mai multe tablouri ale spaniolilor Diego Velázquez si Francisco Goya, precum si ale lui Hieronymus Bosch. Muzeul expune o serie de colectii semnate El Greco, Peter Paul Rubens, Rafael, Titian, Bartolome Esteban Murillo, dar si Botticelli, Caravaggio, Albrecht Dürer, Rembrandt si Veronese. 
Cea mai cunoscuta opera de arta expusa este „Las Meninas“ de Velázquez. Velázquez insusi a oferit muzeului propriile sale tablouri si a atras o mare parte din colectia de maestri italieni a muzeului. De altfel, una dintre intrarile in Prado este dominata de statuia din bronz a lui Diego Velázquez.
Muzeul Prado este amplasat intr-o cladire construita in timpul regatului lui Carol al III-lea. Lucrarile la constructia cladirii au fost suspendate dupa terminarea domniei lui Carol al III-lea si in timpul Razboiului Spaniol de Independenta, fiind reluate doar in timpul domniei nepotului sau, Ferdinand al VII-lea. 
Structura a devenit sediul cavaleriei si al magazinului de pulbere pentru trupele napoleonice stationate la Madrid, pe durata Razboiului de Independenta. Dupa detronarea reginei Elisabeta a II-a in 1868, muzeul a fost nationalizat si a primit numele Museo del Prado. Cladirea gazduia colectia regala de arta, dovedindu-se insa neincapatoare. Prima extindere a muzeului a avut loc in 1918.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit