Eveniment-Social

Muzeul „Vasile Alecsandri” din localitatea Mircești, deschis gratuit pentru public, la Noaptea Muzeelor din România

Publicat: 11 iun. 2021
Muzeul
Data de 12 iunie 2021 a fost aleasă de Rețeaua Națională a Muzeelor din România pentru a sărbători Noaptea Europeană a Muzeelor. Astfel, publicul este invitat să viziteze Muzeul "Vasile Alecsandri" din Mircești, casa în care poetul și-a scris cea mai importantă parte a operei. Porțile muzeului vor fi deschise pentru toți cei interesați, publicul vizitator beneficiind în această zi de acces gratuit

Muzeul Național al Literaturii Române din Iași invită publicul pentru a sărbători Noaptea Europeana a Muzeelor. Acesta este invitat să viziteze Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești, casa în care poetul și-a scris cea mai importantă parte a operei. De asemenea, publicul va avea acces gratuit și la următoarele muzee literare ieșene: Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeucă), Muzeul „Mihai Eminescu”, Colecția „Istoria teatrului românesc”, Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”. Programul de vizitare va fi de la 17:00 la 24:00 (23:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

În data de 12 iunie 2021, zi aleasă de Rețeaua Națională a Muzeelor din România pentru a sărbători Noaptea Europeană a Muzeelor, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași invită publicul să viziteze Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești, casa în care poetul și-a scris cea mai importantă parte a operei.

„Deschidem porțile muzeului pentru toți cei interesați, publicul vizitator beneficiind în această zi de acces gratuit. Marcăm (și) în acest mod împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română”, arată cei de la MNLR Iași.

Casa „Vasile Alecsandri” a fost deschisă publicului în anul 1928, sub egida Academiei Române, și a fost inaugurată ca muzeu memorial la 9 iunie 1957

Clădirea, construită între anii 1861 și 1867, sub supravegherea soției lui Vasile Alecsandri, Paulina, este locul unde poetul a trăit până la sfârșitul vieții. În cei 22 de ani petrecuți aici, „bardul de la Mircești” a compus cea mai mare parte a operei sale („Pasteluri”, „Legende istorice”, „Despot-Vodă”, „Fântâna Blanduziei”, „Ovidiu”, „Dumbrava Roșie”) și a fost gazda unor nume importante ale secolului al XIX-lea. Cele cinci camere ale muzeului evocă personalitatea complexă a lui Vasile Alecsandri (1821-1890).

Biblioteca amintește de plurivalența scriitorului (poet, folclorist, prozator, dramaturg), numerele din revista „Convorbiri Literare” stau mărturie pentru apropierea poetului de Societatea „Junimea”, fotografiile actorilor reînvie faimoasele Chirițe jucate pe scenele teatrelor, cutia cupei de la Montpellier dovedește recunoașterea internațională a creației poetului (Cântecul gintei latine), volumul „Ostașii noștri”, tradus în limba germană de Regina Elisabeta, este semnul implicării în viața politică a bardului de la Mircești, dar și al aprecierii de care se bucură în interiorul Casei Regale a României, în timp ce cufărul de călătorie, decorațiile și bicornul din catifea ilustrează activitatea diplomatului Vasile Alecsandri.

În parcul din apropierea casei de la Mircești se află un mausoleu, ridicat, prin grija Academiei Române, în anul 1928

În parcul din apropierea casei de la Mircești se află un mausoleu, ridicat, prin grija Academiei Române, în anul 1928, după proiectul arhitectului Nicolae Ghica-Budești, și pictat de Paul Molda. Aici odihnesc Vasile Alecsandri și soția sa Paulina, precum și părinții poetului, Elena și Vasile Alecsandri vornicul. Programul de vizitare de Noaptea Muzeelor va fi de la 17:00 la 24:00 (23:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare). De asemenea, MNLR Iași anunță publicul că va avea acces gratuit și la următoarele muzee literare ieșene: Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca), Muzeul „Mihai Eminescu”, Colecția „Istoria teatrului românesc”, Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”. Programul de vizitare va fi de la 17:00 la 24:00 (23:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Adauga un comentariu