Secretele istoriei

Napoleon Bonaparte – Inceputurile carierei

Publicat: 15 aug. 2014
3

Napoleon Bonaparte (in franceza: Napoléon Bonaparte; n. 15 august 1769, Ajaccio, Corsica – d. 5 mai 1821, in insula Sfanta Elena), cunoscut mai tarziu ca Napoleon I si initial ca Napoleone di Buonaparte, a fost un lider politic si militar al Frantei, ale carui actiuni au influentat puternic politica europeana de la inceputul secolului al XIX-lea.

Vezi si Un test ADN releva ca Napoleon III nu era nepotul lui Napoleon Bonaparte

Devenit absolvent in septembrie 1785, Bonaparte este numit ofiter cu gradul de sublocotenent in regimentul de artilerie La Fère. A servit in garnizoanele de la Valence si Auxonne pana dupa izbucnirea Revolutiei Franceze in 1789, desi in aceasta perioada a fost in permisie timp de aproape doua luni in Corsica si Paris. Un nationalist corsican fervent, Bonaparte i-a scris liderului corsican Pasquale Paoli in mai 1789: „Pe cand natiunea pierea, m-am nascut eu. Treizeci de mii de francezi au fost vomitati pe malurile noastre, inecand tronul libertatii in valuri de sange. Astfel arata privelistea odioasa care a fost prima ce m-a impresionat.”

Vezi si Misterul din spatele lui Napoleon Bonaparte

A petrecut primii ani ai Revolutiei in Corsica, luptand intr-o batalie complexa intre regalisti, revolutionari si nationalistii corsicani. El a sprijinit factiunea revolutionara iacobina, a castigat gradul de locotenent-colonel si comanda unui batalion de voluntari. Dupa ce depasise termenul permisiei si a condus o revolta impotriva unei armate franceze din Corsica, a reusit totusi sa convinga autoritatile militare din Paris sa-l promoveze in gradul de capitan in iulie 1792. S-a intors in Corsica din nou si a intrat in conflict cu Paoli, care hotarase sa se desparta de Franta si sa saboteze un asalt francez asupra insulei sardiniene La Maddalena, unul dintre liderii expeditiei fiind chiar Bonaparte. Acesta si familia sa au trebuit sa fuga in Franta continentala in iunie 1793 din cauza inrautatirii relatiilor cu Paoli.

Adauga un comentariu