Actualitate

Nasterea PSD, evenimentul politic al anului 2001

Publicat: 05 ian. 2002

 

Anul 2001 a propus o serie de evenimente majore pe scena politica a Romaniei, care poate fi caracterizata ca fiind cea mai dinamica perioada de dupa ’89, sub aspectul miscarilor de „cadre”, in sensul polarizarii si crearii de aliante si formatiuni politice mai mult sau mai putin solide. Se poate concluziona ca, spre deosebire de partidul de guvernamant, care s-a intarit considerabil anul trecut, opozitia a fost dezamagitor de inofensiva.

Evenimentul care a marcat viata politica a statului in anul care tocmai se incheie a fost decizia liderilor Partidului Social Democrat din Romania si, respectiv ai Partidului Democratiei Sociale din Romania de a se reuni intr-un pol al social-democratiei, cu titulatura Partidul Social Democrat. Aceasta initiativa majora a facut din stanga politica un colos sub aspectul fortei si autoritatii, aspect relevat si de amplele miscari de „dezertare” ale unor membri marcanti din alte formatiuni politice, atat la nivel central, cat si la nivel local, care au ales sa se integreze in partidul de guvernamant. Fara a concura cu impactul deosebit al nasterii PSD, nu mai putin lipsita de importanta este detronarea carismaticului Petre Roman din fotoliul de lider al Partidului Democrat. I

nca din ianuarie 2001, au aparut semnale privind o iminenta schimbare la fata a PD, mai ales ca, in urma alegerilor parlamentare, partidul a obtinut rezultate mai bune decat Roman in alegerile pentru presedintia Romaniei. Fara indoiala ca ascensiunea lui Traian Basescu nu mai mira pe nimeni, ambitia, incisivitatea si talentul politic al primarului Bucurestiului fiind atuuri care i-ar fi putut asigura succesul in fata oricarui adversar. Partidul National Taranesc Crestin Democrat, principala formatiune politica din defuncta Conventie Democrata Romana care a guvernat pana in 2000, a ajuns peste an un partid muribund. Sfasiat de lupte interne, de ambitiile nevolnice ale unor personalitati care au tinut de scaune intr-un mod penibil, diletantii lideri taranisti si-au pus piedici unii altora, asistand cu nepasare la trecerea in anonimat a unui partid istoric.

Ultima generatie de conducatori ai PNTCD au aruncat la lada de gunoi a istoriei prestigiul, simpatia si mai ales valoarea unor lideri impozanti, care au impus curentul taranist in peisajul politic romanesc, cel mai vechi partid fiind acum in spatele cortinei. Convins ca nu are nici o sansa de ascensiune politica dupa alegerile din 2000, Teodor Melescanu, presedintele Aliantei pentru Romania a tradat inca din primele luni ale anului 2001 strategia de „consolidare” a partidului pe care-l conduce, prin realizarea unor fuziuni intre formatiunile politice de dreapta, ca o alternativa pentru partidul de guvernamant. Dupa o serie de contacte esuate cu toate partidele solide din opozitie, Melescanu a luat decizia de a da libertate Organizatiilor judetene sa aleaga partidul cu care sa se unifice. Cu alte cuvinte, mult trambitata autonomie la nivel local n-a fost decat o invitatie la a parasi partidul, fiecare membru indreptandu-se unde va crede el de cuviinta si dupa „interes”. Dupa numeroase „migrari”, in decembrie 2001 Organizatia Judeteana ApR Iasi a fuzionat cu PUR.

La rubrica eveniment merita mentionata si schimbarea conducerii Partidului National Liberal, vechea garda in frunte cu sobrul si echilibratul Mircea Ionescu Quintus lasand locul fostului ministru al Justitiei, mai tanarul si mai „smecherul” Valeriu Stoica.

Dezinteres pentru Iasi si celelalte judete din Moldova

O analiza a evolutiei fenomenului politic in Romania anului 2001 nu poate sa nu inceapa cu o trecere in revista a unora din obiectivele asumate de Cabinetul Adrian Nastase in afara Pactului Social care merita o discutie aparte. Referitor la descentralizarea administratiei publice, care interesa judetul Iasi in perspectiva lansarii ofensivei de a intra in gratiile Puterii, pozitia sa fiind defavorizata sub aspectul (ne)atentiei acordate de administratia de la Bucuresti, premierul a anuntat ca intentioneaza sa restructureze administratia publica centrala si locala. In intentia premierului era de a promova o politica de echilibrare la nivel national, din punct de vedere economic, social si administrativ.

Declaratia trambitata de Nastase sugera ca Guvernul va sprijini programele de dezvoltare regionala, va finanta toate investitiile fundamentate propuse de Consiliile Judetene, in masura in care sunt profitabile, intreg pachetul acesta de promisiuni creand premisele unei cooperari deschise cu centrul, in sensul atenuarii dezechilibrului regional si, mai mult decat atat, al revitalizarii zonelor defavorizate. In ce priveste judetul Iasi, sperantele incepeau sa-si faca loc in inimile cetatenilor: disponibilitatea Guvernului si faptul ca grupul parlamentar de Iasi este cel mai numeros dupa bucuresteni, nu mai putin de cinci senatori si doisprezece deputati urmand sa faca lobby pentru a readuce judetul pe linia de plutire. O prima dovada ca una se spune si alta se face a fost intarzierea cu care Guvernul a numit noul prefect de Iasi, o reconfirmare a temerii ca judetul nostru avea sa ramana oaia neagra a politicii romanesti si ca atitudinea de neglijare din partea reprezentantilor puterii va continua.

Chiar senatorul Ion Solcanu, seful grupului parlamentar PDSR (asa cum inca se numea partidul la ora respectiva), a amendat lipsa de preocupare a executivului in sensul accelerarii numirii prefectului. „Sunt dezamagit de faptul ca Guvernul nu apreciaza sprijinul substantial oferit de Moldova, care a votat aproape in majoritate cu PDSR si ca Iasul nu va fi o prioritate pentru executiv, avand in vedere ca sub raport numeric este al doilea judet din tara, la paritate cu Prahova„. Pe plan local, merita amintita decizia din 18 ianuarie a lui Marian Enache, liderul Filialei ApR Iasi, de a parasi partidul lui Melescanu, rezervandu-si optiunea de a intra in PDSR. „Pentru a avea viitor politic, ApR trebuie sa adere la polul democratiei sociale, alaturi de PDSR, PSDR si Partidul Umanist Roman (PUR)”, a declarat Enache.

PDSR si PNTCD si-au desemnat liderii in aceeasi perioada

Pe 19 ianuarie, Conferinta Nationala a PDSR a marcat schimbarea conducerii partidului: Ion Iliescu, devenit presedintele Romaniei a cedat locul mai tanarului si energicului Adrian Nastase. Cumulul de functii – premier si sef al partidului de guvernamant – reprezenta o consolidare a autoritatii pesederiste la nivel de decizie. Intre 19-21 ianuarie 2001 s-a desfasurat Congresul PNTCD, care a consfintit noua conducere: Andrei Marga-presedinte, Vasile Lupu-prim vicepresedinte si Calin Catalin Chirita-secretar general. Fostul deputat de Iasi (V. Lupu) s-a numarat printre sustinatorii ex-ministrului Educatiei Nationale, el fiind initiatorul miscarii populare care s-a soldat cu amendarea Statutului partidului, permitand acceptarea de candidaturi pentru functia de lider si a taranistilor care nu indeplineau criteriul de vechime (de cinci ani) ca membri PNTCD. Numai astfel Marga a reusit sa candideze si sa-i invinga pe contracandidatii sai, Ioan Avram Muresan (fost ministru al Agriculturii, implicat in foarte multe scandaluri si acuzat ca a fost preocupat de sporirea averii proprii) si Constantin Dudu Ionescu (fost ministru de Intrerne, care a dovedit tenacitate doar in luptele cu minerii de la Stoenesti, fiind principalul raspunzator pentru escaladarea exacerbata a fenomenului infractional in Romania).

Andrei Marga parea cea mai potrivita solutie, fiind o personalitate „curata”, intelectual rasat si capabil sa refaca prestigiul serios sifonat al partidului dupa alegerile din noiembrie 2000. Ca urmare a obtinerii pozitiei secunde in conducerea partidului, Vasile Lupu i-a cedat fotoliul de lider al Filialei Iasi lui Florin Vitan, ex-prefectul judetului, un taranist neutru care avea sarcina de a aplana disputele interne de la nivel judetean.Tot spre sfarsitul lui ianuarie, Traian Basescu isi anunta intentia de a candida pentru functia de presedinte al PD, refuzand titulatura inventata special pentru el de catre Petre Roman – cea de presedinte de onoare. In aceeasi perioada, bogata in evenimente politice, s-a produs ruptura in cadrul Filialei judetene a PNL Iasi: liberalii ieseni s-au delimitat de deputatul Adrian Mogos, liderul local al Organizatiei si unicul parlamentar PNL de Iasi. Acesta a fost indignat de refuzul Biroului Permanent Judetean de a-l sustine in intentia sa de a ocupa un loc in Biroul National Central.

Mogos a fost acuzat de neimplicare in activitatea politica a Filialei si o prea mare preocupare pentru propriile afaceri, dupa Congresul PNL urmand ca el sa fie inlocuit in functia de presedinte al liberalilor ieseni. La data de 31 ianuarie, Comisia Judeteana ApR, intrunita in sedinta extraordinara, a anuntat hotararea de desfiintare a Organizatiei Judetene ApR Iasi, datorita valului de „dezertari” din formatiunea politica locala, cei mai multi indreptandu-se spre PDSR. Avocatul Ilie Cotoman, unul din liderii ApR Iasi si reprezentant al lui Melescanu in judet, a reactionat in sensul aducerii la cunostinta opiniei publice a situatiei reale: Organizatia ApR Iasi continua sa fiinteze, hotararea Comisiei Judetene fiind nula, cei care au facut anuntul dizolvarii nemaifiind aperisti dupa trecerea la alta organizatie politica. „Conferinta de presa a fost o piesa de teatru. Hotararea este nula absolut, deoarece s-au incalcat normele imperative ale Legii de organizare a partidelor politice. Organizatia ApR Iasi nu are personalitate juridica si se va desfiinta doar odata cu partidul ApR!”, a sustinut Cotoman. Aceasta declaratie publica a demontat „abureala” care cuprinsese urbea, in legatura cu dizolvarea ApR Iasi, insa efectul mutatiilor a fost devastator pentru Organizatia Judeteana: in proportie de 90%, primarii si consilierii comunelor au devenit pedeseristi.

Incep negocierile pentru formarea PSD, iar Stoica este ales presedintele PNL

La inceputul lui februarie au demarat negocierile intre PDSR si PSDR (condus de Alexandru Athanasiu), pentru fuziune in scopul formarii unui partid unic, PSD (Partidul Social Democrat). Stanga politica a inteles inaintea dreptei ca „unde-s doi, puterea creste!”. Cu aceeasi ocazie, starnind chiar suspiciuni in sensul unei dovezi de oportunism, primarul Iasului, Constantin Simirad, si-a manifestat disponibilitatea in privinta unei posibile aderari la Polul Social-Democrat, cu conditia aparitiei unor investitii in Moldova, considerarea Iasului ca un oras important, nu doar declarativ, ci si prin politica Guvernului si scoaterea regiunii geografice din zona defavorizata. Afisand o atitudine superioara fata de aceasta conditionare, senatorul Ion Solcanu, seful grupului parlamentar PDSR, a replicat ca Simirad nu este in pozitia de a pune conditii in legatura cu o eventuala optiune pedeserista.

La 12 februarie, Consiliul National ApR a decis iesirea din polul social-democrat si imbratisarea unei doctrine social-liberale, tradusa in practica printr-o preocupare pentru masele defavorizate, adica ceva mai altfel decat liberalismul pur, care vizeaza indeosebi mecanismele economice. Cu acea ocazie, presedintele ApR, Teodor Melescanu a initiat un apel catre partidele de dreapta pentru crearea unei aliante politice puternice, ca o alternativa la guvernare. Pe 13 februarie, Valeriu Stoica, candidatul la presedintia PNL, a ajuns si in Iasi, cu ocazia unui turneu in Moldova, cu un evident substrat electoral, intre 17 -18 februarie urmand sa aiba loc la Bucuresti Congresul PNL. Acest congres urma sa decida noul lider al partidului, pentru mult ravnita pozitie a lui Mircea Ionescu Quintus luptandu-se trei candidati: Stoica-favorit, Crin Antonescu-outsider si Calin Popescu Tariceanu, al carui singur atu era slaba prestatie a lui Stoica in fruntea Ministerului Justitiei. Fara a fi o surpriza pentru nimeni, a castigat Stoica, fiind optiunea a aproape 1000 de delegati.

Fostul candidat la presedintia statului, Theodor Stolojan, a fost ales presedintele Consiliului National, tandemul care urma sa conduca PNL anuntandu-se promitator. Schimbarea stafetei la nivel central anunta o modificare si la nivelul Organizatiei judetene Iasi: Mogos ramanea din ce in ce mai izolat, liberalii ieseni strangand randurile in jurul omului de afaceri si consilierului judetean Relu Fenechiu. Pe 7 mai a avut loc vizita prim-vicepresedintelui ApR, Viorel Catarama, la Iasi, cu care ocazie s-a intrunit Biroul Judetean Largit, mai mult pentru a demonstra ca inca au mai ramas aperisti care sa duca trena acestui partid in judet. Catarama a declarat atunci, mai mult ca sa se afle in treaba, ca la viitoarele alegeri parlamentare va candida primul pe lista de Iasi.

Crearea celui mai puternic partid din tara, PSD

Este evenimentul politic al anului, care a facut ca pana si detronarea lui Roman de catre ambitiosul Basescu sa para o ambitie politica. La Congresul National al PD au candidat pentru sefia partidului, in afara de Roman si Basescu, Simona Marinescu, carismatica doamna a politicii romanesti. Democratii ieseni au votat cu castigatorul: Traian Basescu. De departe cel mai in forma om politic al momentului, „marinarul” a obtinut 653 din totalul celor 1021 de voturi exprimate. Programul sau politic era mai dinamic, mai pragmatic si mai convingator decat al „marelui invins”-Roman, care promitea din nou „vorbe goale”. Acesta din urma a aratat ca nu stie sa piarda, el parasind sala unde s-a desfasurat Congresul fara a-l felicita pe castigator, iar a doua zi nu s-a prezentat la lucrarile Conventiei Nationale, dand impresia ca esecul ar coincide cu retragerea din partid si chiar din viata politica.

Mihai Baciu, unicul deputat PD de Iasi a considerat o victorie pentru democrati aceasta schimbare de lider. „Este victoria celor care au dorit revigorarea Partidului Democrat, astfel incat acesta sa devina una din cele mai importante formatiuni politice din Romania. Nu mai puteam sta cu lideri care nu mai spuneau nimic”, a afirmat Baciu. Deputatul a mai anticipat o eventuala ruptura in partid, prin plecarea sustinatorilor lui Roman. Dan Constantin Vasiliu, fostul lider judetean PD, a apreciat la randul sau noua conducere centrala, votand motiunea introdusa de Basescu si care i-a adus acestuia victoria. „Orice democrat realist i se va alatura lui Basescu si se va mobiliza pentru indeplinirea obiectivului propus de noul presedinte – atingerea unei cote de incredere de 22-25% in preajma anului 2004”, a comentat Vasiliu rezultatul alegerilor.

La 11 iunie, social-democratii ieseni, i-am numit aici pe pedeseristii lui Solcanu si pe pesederistii lui Gabriel Surdu, au nominalizat listele cu componenta delegatiilor din partea fiecarei din cele doua organizatii, care urmau sa se deplaseze la Bucuresti in vederea Congresului de constituire a Partidului Social Democrat. Delegatia numara 108 membri, din care 95 din partea PDSR Iasi, iar 13 de la Filiala judeteana a PSDR. Cu ocazia mult asteptatului eveniment, la Conferinta Judeteana desfasurata la Iasi, reprezentantii celor doua formatiuni politice de stanga au votat in corpore toate punctele referitoare la Congresul care urma sa se desfasoare in capitala, ceea ce a demonstrat daca mai era nevoie, ca social-democratii ieseni doresc fuziunea. Momentul anului s-a produs in data de 16 iunie 2001, la Bucuresti, in Sala Palatului, unde a avut loc Congresul de constituire a PSD.

In temeiul protocolului semnat la 8 septembrie 2000, PDSR a fuzionat cu PSDR, delegatii prezenti in sala (aceasta era neincapatoare) votand in unanimitate nasterea Partidului Social Democrat. Presedinte al PSD a fost ales in unanimitate Adrian Nastase, iar Gabriel Surdu, ex-lider al PSDR Iasi, a fost ales in Consiliul National al PSD, organul de conducere al partidului. „Dupa patru ani de guvernare, PSD va reusi sa ridice nivelul de trai al populatiei si sa asigure stabilitatea si cresterea economica a statului”, a promis Surdu, care si-a continuat speech-ul demagogic cu o sintetizare in trei etape a ceea ce reprezinta PSD: „vine din traditie si din istorie, este la conducerea Romaniei si o va introduce in Europa„.

Cu ocazia Congresului de constituire, PSD s-a intarit cu numerosi membri „dezertati” de la alte formatiuni politice: aperisti, peremisti si pedisti (in frunte cu fosta candidata la sefia PD, Simona Marinescu). Toti noii veniti au demonstrat ca nu au caracter si sunt doar oportunisti politici: cu doar cateva saptamani in urma injurau si spurcau pe social-democrati si doctrina lor, insa vazand ca e un „ciolan” mare „de ros” la partidul nou-creat, au „abandonat” atitudinea beligeranta si au cerut, fara nici o rusine, un loc’sor cat mai „caldut” in fieful puterii. Iertat sa le fie, ca n-au fost nici primii si nu vor fi nici ultimii!

La nivel local, doua partide din opozitie, PD si PNL au facut ceva valva, primii cu lansarea unui mesaj propagandistic, in sensul demararii unei actiuni „marete” de captare a atentiei electoratului iesean in perspectiva obtinerii unui procent de 25% din optiunile acestuia la alegerile din 2004; iar ceilalti prin indepartarea lui Adrian Mogos din fruntea Organizatiei liberale iesene si alegerea unei noi conduceri a Biroului Permanent PNL Iasi. „Aceasta schimbare face parte din actiunea lansata de la nivel central, in sensul elitizarii clasei politice de dreapta si alegerii unor persoane reprezentative pentru PNL si comunitatile locale, la conducerea filialelor din teritoriu”, a declarat atunci consilierul judetean Relu Fenechiu.

PNTCD iese la rampa printr-o mascarada cu iz „universitar”

Inainte de jumatatea lunii iulie a devenit oficiala mascarada in cadrul Filialei PNTCD Iasi. Determinat de demisia presedintelui Andrei Marga si interimatul asigurat de Victor Ciorbea, desi acest post ere vanat „cu ardoare” de Vasile Lupu, circul taranistilor ieseni a insemnat disolutia intre Filiala judeteana condusa de Florin Vitan (sustinatoarea lui Lupu) si Organizatia municipala, condusa de Mihai Dorin (simpatizant al lui Ciorbea). Desi ambii lideri locali regretau demisia lui Marga, punctele lor de vedere nu mai coincideau in legatura cu noua figura centrala a partidului. Aceasta situatie urma sa continue cu scene penibile, care au demonstrat tuturor de ce PNTCD este in cadere libera. Cu-asa lideri, asa partid!

In data de 29 iulie s-a desfasurat sedinta Comitetului Judetean al PNTCD Iasi, in cadrul careia s-a decis dizolvarea Comitetului Municipal si preluarea de catre judet a tuturor prerogativelor municipalilor. Aceasta actiune a determinat o precipitare a evenimentelor, care au scapat de sub control: cele doua tabere beligerante s-au confruntat in sediul PNTCD, s-au injurat si dat afara reciproc din cladirea din vechiul conac moldovenesc din strada Cuza-Voda. Victoria a apartinut lui Mihai Dorin, ajutat de organizatia de tineri, de firma de paza IGS si mult mai bine pregatit fizic, avand „cunostinte avansate” de arte martiale. Liderul municipal l-a lovit cu piciorul in testicule pe Neculai Iovita, un apropiat al lui Vasile Lupu. Victima si-a pierdut cunostinta cateva momente, insa agresorul – cadru didactic la UTI si fost deputat de Iasi – a declarat ca Iovita a jucat teatru de proasta calitate. A fost ultima „zvacnire” de notorietate a unui partid care traieste cea mai penibila perioada din istoria sa.

Deputatul Mihai Baciu a devenit noul lider al filialei PD

Un important eveniment local l-a reprezentat schimbarea liderului PD Iasi, Mihai Baciu devenind noul presedinte al Filialei judetene. Fostul lider, Dan C. Vasiliu a pierdut clar, pedistii amendand slaba comportare a organizatiei judetene in perioada 1996-2000, aceasta fiind preocupata in special de amendarea politicii taranistilor si mai putin de lansarea unor initiative viabile si constructive. La 18 noiembrie s-a incheiat procesul de fuziune al filialelor judetene social-democrate, care s-au coalizat in PSD Iasi.

Cele doua partide: PDSR si PSDR si-au dat mana pentru a forma cea mai puternica formatiune politica post-decembrista. Desi cu acea ocazie Gabriel Surdu a consemnat intr-o „tentativa” de bilant realizarile „de exceptie” ale PSD, „care si-a depasit cu mult obiectivele”, sfarsitul de an macinat de probleme sociale critice, de gravitatea carora sunt constienti chiar si membrii marcanti ai polului social-democrat, contrazice succesul trambitat de PSD. „Acum PSD merge in directia dorintelor romanilor de ridicare a nivelului de trai; concomitent, partidul de guvernamant a facut din protectia sociala o piatra de temelie pe care s-a ridicat un alt mod, mai modern de a face politica”, a declarat Surdu acum o luna.

Realitatea? Zeci de mii de suflete ingheata in case de Sfintele Sarbatori in orasul Iasi si peste o suta de mii de oameni din judetul Iasi au facut cereri pentru primirea venitului minim garantat, deoarece duc un trai la limita subzistentei. Concluzia? E o distanta prea mare intre vorbe si realitate. Daca cei care conduc destinele tarii nu constientizeaza si nu resimt impactul acestor cifre, nu vor putea emite o politica protectionista in adevaratul sens al cuvantului. Asteptarile oamenilor ar trebui sa defineasca obiectivele unui program de guvernare!loading...

Adauga un comentariu