Plante medicinale

NASTUREL – Nasturtium officinale

Publicat: 10 dec. 2010
7

Nasturelul este o planta erbacee, perena, intalnita pe langa izvoare, rauri, in locuri cu exces de umiditate, mlastinoase, pe malul baltilor, fiind folosita inca din antichitate in tratarea afectiunilor  avand un rizom orizontal, tarator, din care pornesc radacini fibroase, Nasturelul dezvolta o tulpina ascendenta, usor comprimata, ramificata, moale, inalta de 25-90 cm, cu radacini adventive la noduri. Frunzele inferioare sunt lung-petiolate, cu trei-cinci foliole, din care foliola terminala este mai mare, iar cele superioare scurt-petiolate.

Nasturelul infloreste in perioada mai-iulie. Nasturelul contine protide, hidrati de carbon, cantitati apreciabile de saruri minerale constand din fier, magneziu, fosfor, iod(45 mg %), calciu (200 mg %), arsen, cupru, zinc, sulf, vitamina C (140 mg %), vitaminele A, Bj, B2, niacina, vitamina E.

Partile aeriene ale Nasturelului se recolteaza la nevoie si se folosesc proaspete. Prin uscare planta isi pierde principiile active. Principiile active din Nasturel intervin ca un bun depurativ in bolile de piele, sunt tonice si vitaminizante. Planta este indicata in ulceratii tegumentare, arsuri, gingivite, paradontoze si impotriva caderii parului.

Adauga un comentariu