News Flash:

Natalitatea scazuta va afecta invatamantul liceal

30 Mai 2005
791 Vizualizari | 0 Comentarii
•La initiativa conducerii ISJ, un grup de sociologi au realizat un studiu privind dinamica resurselor umane in invatamantul preuniversitar in perioada 2001-2004 •Programul Cornul si Laptele a adus la scoala in clasa I si apoi la gradinita un numar impresionant de copii •Numarul suplinitorilor necalificati este mare in scolile de la tara •Cifra de scolarizare va ramane constata in urmatorii ani

Mai-marii invatamantului preuniversitar iesean pot dormi, in continuare, linistiti, problemele resurselor umane implicate in actul educational sunt pe cale de disparitie. Acestea au fost ajutate din plin de programele de protectie sociale initiate de-a lungul timpului. Cel putin asa se poate spune dupa ce au fost prezentate concluziile unui studiu realizat de o echipa de sociologi condusa de inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), Camelia Gavrila. Vor fi ceva probleme cu numarul mic de elevi din invatamantul postgimnazial, insa in cativa ani vor disparea, deoarece natalitatea este in crestere. Studiul privind dinamica resurselor umane in invatamantul preuniversitar realizat de ISJ se refera la perioada de timp cuprinsa intre anii 2001-2004. Dinamica resurselor umane face referire la populatia scolara, evolutia demografica a acesteia, rata abandonului scolar si tendintele privind populatia scolara, dar si la personalul didactic, caruia ii este masurat gradul de calificare, mobilitatea si tendintele.

Jale la gimnaziu

Valul dezastruos al scaderii natalitatii care se resimte din plin acum in scolile gimnaziale va afecta in anii urmatori invatamantul liceal sau profesional. Insa acesta situatie nu va dura foarte multi ani, deoarece studiul ISJ a observat ca la invatamantul preprimar si primar exista stabilitate. Un aport deosebit la acesta situatie l-a avut programul de protectie sociala Cornul si Laptele, care adus la scoala in clasa I si apoi la gradinita un numar impresionant de copii. Daca in 2001-2002 in gradinite erau 22.720 de copii, in 2002-2003 numarul acestora s-a ridicat pana la 25.090 copii. Nici macar abandonul scolar nu mai exista, conform studiului mentionat. Daca la sfarsitul anului scolar 2002-2003 existau 869 elevi declarati nescolarizati, iar 947 au fsot eamatriculati din cauza absentelor, in anul scolar 2003-2004 au fost declarati nescolarizati 447 elevi, iar eamatriculati din cauza absentelor au fost doar 650 elevi.

Prognoze

Prognoza evolutiei scolare in functie de statisticile de pana acum este, de asemenea, incurajatoare. "La invatamantul primar, numarul de copii se mentine aproximativ constant in jurul valorii de 42.000, cu o marja de o mie de copii in plus sau in minus. In urmatorii ani estimam o crestere a populatiei scolare la clasele I-IV, cu precadere in mediul rural", se arata in studiul realizat de ISJ. Consideratiile asupra inatamantului gimnazial sunt ceva mai ingrijoratoare pentru o perioada de patru ani. "Numarul de copii a scazut considerabil in fiecare din ultimii patru ani, ajungand de la 54.000 elevi in 2001-2002 la 42.000 elevi in 2004-2005. Considerand datele centralizate la nivelul invatamantului primar, rezulta ca aceasta cifra de scolarizare va ramane constanta in urmatorii patru ani", se mai precizeaza in studiu. In privinta invatamantului liceal si profesional, studiul arata ca numarul este in continua crestere, motivul fiind acela al introducerii invatamantului obligatoriu de la opt la zece clase, cuprinderea absolventilor de gimnaziu intr-o forma postgimnaziala, in procente, este de 86,5 la suta in 2002 si 99,5 la suta in septembrie 2004.

Multi suplinitori necalificati

In privinta cadrelor didactice, studiul realizat de catre ISJ arata ca exista o distributie echilibrata pe grupe de varsta, ca exista dorinta de perfectionare, iar numarul cadrelor titulare este intr-o continua crestere, iar numarul suplinitorilor necalificati este mare in scolile de la tara. Acestea din urma, alaturi de numarul mare de suplinitori, inexistenta unei echipe interdisciplinare si criza populatiei scolare la nivelul postgimnazial sunt trecute la punctele slabe ale analizei SWOT realizate de echipa de sociologi.
Marilena ROJNITA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1343 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013277 (s)