Actualitate

NATO adună dovezi pentru crimele de război din Ucraina. Alianța vrea ca Putin să fie tras la răspundere

Publicat: 06 apr. 2022
NATO dovezi crimele de război
NATO strânge dovezi pentru a-i trage la răspundere pe preşedintele rus Vladimir Putin şi echipa sa pentru "crimele de război" comise în Ucraina

NATO a lansat un avertisment foarte dur pentru Rusia și adună dovezi pentru crimele de război săvârșite de armata rusă în Ucraina. Prin aceasta, Alianța Nord-Atlantică vrea cu orice preț ca Vladimir Putin să fie tras la răspundere pentru atrocitățile comnise după invadarea Ucrainei. Reamintim că zilele trecute în localitățile Bucha și Irpin au fost descoperiți zeci de civili ucraineni uciși, abandonați pe străzi. Totodată, în unele cazuri, cadavrele aveau mâinile legate la spate și prezentau urme de tortură.

În urmă cu câteva zile, armata ucraineană a recăpătat controlul asupra unor localități in apropierea Kievului, însă ceea ce a rămas în urma soldaților ruși este de-a dreptul terifiant. În două localități, Bucha și Irpin, forțele ucrainene au fost martore la scene abominabile. Aici au fost descoperite zeci de cadavre ale civililor împrăștiate pe străzi, dar și gropi comune în care au fost ascunse persoanele torturate și ucise. Astfel, șeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a denunţat ceea ce s-a petrecut acolo drept o campanie deliberată pentru a ucide, tortura și viola.

Ceea ce am văzut la Bucha nu este un act izolat al unei unităţi rătăcite. Aceasta este o campanie deliberată pentru a ucide, tortura, viola și a comite atrocităţi. Aceasta ne întăreşte determinarea de a asigura că într-un mod sau altul, într-o zi sau alta, cei care au comis aceste acte vor fi traşi la răspundere”, a spus Antony Blinken.

NATO adună dovezi pentru crimele de război din Ucraina

Reprezentantul permanent al SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat că Alianţa strânge dovezi pentru a-i trage la răspundere pe preşedintele rus Vladimir Putin şi echipa sa pentru „crimele de război” comise în Ucraina.

Ceea ce trebuie să facem este să colectăm informaţiile de care avem nevoie pentru a-i trage la răspundere pe Putin şi echipa sa de la Moscova şi se poate face asta prin mai multe căi. Este, desigur, calea Curţii Penale Internaţionale (ICC). Există o opţiune a Naţiunilor Unite. Există mai multe moduri de a face asta”, a spus Julianne Smith.

Răspunzând la o întrebare despre modul în care Statele Unite vor ajuta la investigarea acestor fapte comise de forţele ruse în Ucraina, Smith a spus că NATO vrea să se asigure că va expune adevărul despre cele petrecute la Bucha. iar acest lucru poate fi făcut prin adunarea a cât mai multe informaţii.

Alianța vrea ca Vladimir Putin să fie tras la răspundere

Totodată, reprezentantul permanent al SUA la NATO a avertizat că este prea devreme pentru a spune definitiv ce s-a întâmplat în Bucha şi în alte oraşe în care presupuse crime de război au fost comise de forţele ruse. Cu toate acestea, oficialul Alianței Nord-Atlantice a mai precizat că are încredere că vom putea fi puse cap la cap dovezile necesare pentru ca Vladimir Putin să fie tras la răspundere.

Acum ne bazăm pe relatări direct de la cetăţenii ucraineni. Colaborăm cu nişte organizaţii internaţionale, ONG-urile încep să culeagă şi ele informaţii. Alcătuind un scenariu, încercând să punem cap la cap un anumit sens evenimentelor care au avut loc, deoarece ne-am uitat din nou la aceste imagini oribile care provin din Bucha, dar, eventual, şi din alte locaţii”, a adăugat Julianne Smith.

În altă ordine de idei oficialul NATO are încredere că în cele din urmă vor fi adunate destule dovezi pentru crimele de război comise în Ucraina.
Adauga un comentariu