International

NATO condamna atacurile Rusiei din Siria dar nimic despre spitalul din Kunduz bombardat din greseala de americani

Publicat: 05 oct. 2015
1

NATO a condamnat luni incursiunile aviatiei ruse in spatiul aerian al Turciei, calificandu-le drept un „comportament iresponsabil”, si a cerut Moscovei sa inceteze imediat atacurile asupra opozitiei si civililor in Siria.

Consiliul Atlanticului de Nord s-a reunit, la nivel de ambasadori, „pentru consultari cu privire la implicatiile potentiale ale recentelor actiuni militare periculoase ale Rusiei in si in jurul Siriei”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa emis la finalul sedintei.

Cu acest prilej, „Aliatii si-au exprimat profunda preocupare fata de intarirea prezentei militare a Rusiei in Siria si, in special, fata de atacurile aviatiei rusesti asupra oraselor Hama, Homs si Idlib, care au dus la victime civile si nu au tintit Daesh (Statul Islamic – n.red.) „.

Citeste si Americanii au bombardat din greseala un spital

Aliatii cer Federatiei Ruse sa inceteze imediat aceste atacuri asupra opozitiei si civililor sirieni, sa-si concentreze eforturile asupra luptei impotriva ISIL (Statul Islamic – n.red.) si sa promoveze o solutie la conflict printr-o tranzitie politica.

In acelasi comunicat, NATO considera ca „actiunile militare ale Rusiei au atins un nivel mai periculos odata cu recentele incalcari ale spatiului aerian al Turciei, la 3 si 4 octombrie, de catre avioane SU-30 si SU-24 in regiunea Hatay”, care „au patruns in spatiul aerian al Turciei in pofida avertismentelor clare, prompte si repetate ale autoritatilor turce”.

„Aliatii protesteaza cu putere fata de aceste incalcari ale spatiului aerian al Turciei si condamna aceste incursiuni si incalcari ale spatiului aerian al NATO”, se mai spune in textul mentionat.

Citeste si SUA avertizeaza Rusia, dupa ce acestia din urma au efectuat 25 de raiduri aeriene in Siria

„Aliatii remarca, de asemenea, pericolul extrem al unui asemenea comportament iresponsabil” si „cer Federatiei Ruse sa inceteze (…) si sa explice imediat aceste incalcari”.

De asemenea, „Aliatii cer partii ruse sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca astfel de incalcari nu vor avea loc in viitor”.

Comunicatul reaminteste ca „securitatea Aliantei este indivizibila, iar Aliatii sunt puternic solidari cu Turcia”. „Vom continua sa urmarim foarte indeaproape evolutiile de la granitele de sud-est ale NATO”, conchide comunicatul difuzat la Bruxelles.

Citeste si Assad: Rusia trebuie sa reuseasca, altfel toata regiunea va fi distrusa

Avioanele americane au bombardat din greseala un spital al organizatiei Medici fara frontiere din orasul afgan Kunduz, sambata. Cel putin 16 persoane au murit si 37 au fost ranite in urma bombardamentelor. Printre victime se afla atat pacienti cat si medici. Conform mai multor surse, printre care si CNN, numarul mortilor ar fi ajuns la 19.

Armata americana a recunoscut ca ar putea fi vorba despre „daune colaterale” si investigheaza incidentul.

Adauga un comentariu