International

Nava americana de razboi, trimisa in Marea Neagra. “Rusia ar putea recurge la forta”

Publicat: 07 ian. 2019

Nava de desant USS Fort McHenry a marinei americane a traversat duminica stramtoarea Dardanele in directia Marii Negre.

Responsabili ai marinei americane au declarat ca Fort McHenry va efectua o operatiune de rutina in Marea Neagra, a precizat Stars and Stripes, cotidianul publicat pentru fortele armatei SUA detasate in serviciu in strainatate, conform unui comunicat al Comandamentului fortelor navale americane in Europa si al Flotei a 6-a a SUA.

Este vorba de prima nava a marinei SUA care intra in Marea Neagra din luna august cand USS Carney, un distrugator din clasa Arleigh Burke, si nava de transport rapida USNS Carson City au efectuat aici misiuni separate.

‘Noi operam cu regularitate in Marea Neagra in conformitate cu dreptul international si Conventia de la Montreux si vom continua sa facem aceasta’, a declarat comandorul Kyle Raines, purtator de cuvant al Flotei a 6-a americane, citat de Stars and Stripes. ‘Vom continua sa indemnam Ucraina si Rusia sa caute o solutie diplomatica la disputa lor’, a adaugat el.

Fort McHenry este o nava de transport echipata cu arme defensive, cum ar fi mitraliere, tunuri de mici dimensiuni si sisteme de aparare antiracheta cu raza scurta de actiune. Aceasta are o capacitate ofensiva de mica anvergura, noteaza site-ul canadian specializat in probleme militare.

Moscova considera drept o intruziune intrarea navelor marinei americane in Marea Neagra, dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea in 2014.

Cu toate acestea, este important ca SUA sa continue misiunile de patrulare in Marea Neagra dupa incidentul din stramtoarea Kerci, cu scopul de a demonstra angajamentul de a-si proteja partenerii, a declarat pentru cotidianul Stars and Stripes Michael Petersen, directorul Institutului de studii maritime privind Rusia de la Naval War College.

‘Statele Unite s-au angajat sa faca sa fie respectat dreptul international pe care Rusia il incalca in mod constant in Marea Neagra’, a remarcat Petersen saptamana trecuta.

SUA si aliatii lor din NATO au denuntat faptul ca Rusia a deschis focul asupra a trei nave ucrainene inainte de intrarea in stramtoarea Kerci pentru a ajunge in Marea Azov si a arestat 24 de membri ai echipajelor, dar au aratat totusi un interes scazut pentru o actiune directa impotriva Rusiei.

Intrucat Ucraina nu este membra a NATO, tarile aliate nu sunt obligate sa o apere impotriva unui agresor precum Rusia, a mentionat Petersen, ceea ce face ca Ucraina sa fie mai vulnerabila.

‘Riscurile (ca Rusia) sa recurga la forta militara impotriva NATO in Europa de Est sunt mult mai importante decat cele in cazul Ucrainei’, a mai spus expertul citat.

La randul sau, Moscova a trimis luni vasul de patrulare ‘Patlivai’ din cadrul Flotei ruse din Marea Neagra sa supravegheze actiunile navei Fort McHenry in Marea Neagra, informeaza agentia de presa RIA Novosti.

‘Vasul de patrulare “Patlivai” efectueaza un set de masuri de monitorizare a activitatilor navei de desant USS Fort McHenry’, a indicat Ministerul Apararii rus, precizand ca nava americana se afla de duminica in Marea Neagra, iar luni a acostat in portul Constanta (Romania).loading...

Comentarii
Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit