Stiri

Ne influenteaza agresivitatea de la TV?

Publicat: 09 ian. 2013

In ce masura este stimulat comportamentul agresiv de afisarea comportamentul agresiv la TV? Cercetarea lui Bandura cu papusa Bobo si multe dintre experimentele care au urmat au sugerat ca imitarea modelelor are o influenta importanta asupra agresiunii.

Aceste constatari au creat temeri ca violenta de la televizor ar determina copiii sa fie violenti.

De ce pare posibil ca televizorul sa stimuleze violenta?

Pentru a afla daca violenta de la televizor poate stimula violenta reala, Liebert si Baron (1972) au testat 136 de copii. Copiii au fost rugati sa stea in sala de asteptare inainte de inceperea experimentului. Unui grup de copii i s-a prezentat un episod violent dintr-un vechi spectacol de televiziune cu detectivi, „The Untouchables”, care infatisa loviri cu cutitul, impuscaturi, lupte cu pumnii etc. Alt grup a fost pus sa urmareasca o banda cu o pista intersectata, plina de actiune, dar careia ii lipsea violenta.

Apoi, copiii au fost invitati sa practice un joc in care puteau actiona fie ajutand, fie agresand alti jucatori. Copiii expusi la violenta de la televizor au fost mai susceptibili de a fi violenti fata de ceilalti jucatori, pedepsindu-i des si nefiind dispusi sa coopereze cu ei.

Intr-o faza finala a experimentului, copiilor li s-a permis sa se joace intr-o camera care continea atat jucarii violente, cum ar fi arme si cutite de jucarie, cat si jucarii non-violente, cum ar fi papusi si un Slinky. Copiii expusi la programare violenta erau mai predispusi sa se joace cu jucariile violente.

Ce au descoperit Feshbach si Singe, intr-un studiu  realist asupra TV-ului si violentei?

O problema cu cercetarea tipica asupra TV-ului si violentei este faptul ca tinde sa fie artificiala, cand este realizata in condiții de laborator. Pentru a rezolva aceasta problema, Feshbach si Singer (1971) au incercat sa afle daca violenta TV-ului poate provoca violenta reala intr-un cadru natural. Ei au pus niste baieti adolescenti dintr-o școala cu internat sa urmareasca programe violente sau non-violente. Ulterior, baietii au fost observati pentru a vedea daca a existat vreo schimbare in  marimea incaierarilor sau in alte comportamente agresive. Nu au fost observate astfel de relatii.

Cum ar putea violenta de la televizor sa creeze obisnuinta?

Violenta de la televizor poate avea si alte efecte decat stimularea comportamentului violent. Un efect cunoscut al expunerii la un stimul este acomodarea sau obisnuirea cu aceasta. O persoana care se deprinde cu violenta devine obisnuita cu ea, astfel incat aceasta ajunge sa nu-i mai produca neliniste sau dezgust, asa cum ii provoaca la prima confruntare. Acesta ar putea fi principalul efect negativ al expunerii copiilor la nivele mari ale comportamentului violent de la televizor: a-i determina pe oameni sa creada ca violenta este un lucru normal.

De ce jocurile video ingrijoreaza pe multi oameni?

Violenta din jocurile video ingrijoreaza, de asemenea, multe persoane. Cele mai populare jocuri video in randul baietilor adolescenti sunt de tipul „cine trage primul”. Versiunile originale au fost Doom si Quake. Jucatorul foloseste arme simulate care doboara la pamant zeci de monstri, roboti, extraterestri, si, uneori, oameni. Pentru cei mai multi dintre jucatorii de jocuri video, aceste jocuri par a se asemana cu divertismentele inofensive si o astfel de violenta nu va fi niciodata transferata in viata reala. Cu toate acestea, la unele persoane tulburate, jocurile ar putea incuraja tendintele violente.loading...

Adauga un comentariu