Stiinta

Ne plac jocurile video violente dar stii de ce?

Publicat: 13 mart. 2013

Tentatia de a fura sau insela poate fi extrem de puternica, mai ales atunci cand riscul este redus. Un nou studiu sugereaza ca atunci cand oamenii nu se pot angaja in astfel de comportamente tabu ei apeleaza la jocurile video violente pentru a scapa de frustrare.

Coordonatorul studiului, Brad Bushman de la Ohio State University a dorit sa inteleaga de ce oamenii sunt atrasi de mijloacele media violente. Intr-un studiu anterior, ei au descoperit ca oamenii care cred ca jocurile violente ii ajuta sa se elibereze emotional, apeleaza la acest mijloc de destindere mai ales atunci cand sunt nervosi.

Intr-un nou studiu, Jodi Whitaker, eleva lui Bushman a continuat cercetarile, dorind sa afle daca oamenii folosesc jocurile video violente atunci cand incercarile de a trisa sau fura le sunt contracarate.

Cercetatorii i-au supus pe 120 de studenti de sex masculin la un test de istorie grila cu mai multe optiuni. Testul continea intrebari cu grade diferite de dificultate, inclusiv patru intrebari la care nici macar doi profesori de istorie nu au reusit sa raspunda. Studentilor li s-a spus ca vor fi rasplatiti cu rasplatiti cu mancare delicioasa daca vor reusi sa raspunda corect la cat mai multe intrebari.

Voluntarii au fost apoi impartiti in trei grupuri. Cei din primul grup au primit mai intai un plic cu un test completat pe care fusese notat scopul obtinut, de 100%. Ulterior cercetatorii au declarat ca au facut o greseala si le-au luat voluntarilor testele rezolvate dandu-le in schimb altele ne completate. Al doilea grup a primit, prima data, tot o serie de teste gata rezolvate, doar ca dupa ce acestea le-au fost retrase ele eu fost inlocuite tot cu altele ce contineau raspunsurile corecte. In schimb, al treilea grup nu a avut nicio clipa sansa de a copia deoarece subiectii au primit inca de la inceputul studiului un test necompletat.

Dupa ce au terminat testul, cercetatorii i-au intrebat pe voluntari daca ar dori sa participe la un alt studiu privind jocuri video. Ei au fost informati ca in studiu se pot testa 8 jocuri (dintre care 4 erau violente si 4, non-violente) si ca isi pot alege sa joace unul dintre ele.

Detalii pe descopera.roloading...

Adauga un comentariu