News Flash:

Nebunia revendicarilor abia a inceput

4 Aprilie 2002
600 Vizualizari | 0 Comentarii
Rudele printului Sturdza revendica un conac din Tibanesti, unde a functionat o scoala

•De un an, familia Sturdza se razboieste in justitie cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, implicit Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, pentru dobandirea unui imobil in care a functionat ani de zile o scoala generala •Inspectorul general al ISJ Iasi, Mihai Dumitriu, a respins, ca nelegala si netemeinica, cererea formulata de contestatari, privind restituirea in natura a conacului si a constructiilor anexe •Cu toate ca imobilul este inscris pe lista monumentelor istorice si de arhitectura, contestatarii sustin ca pe terenul revendicat se afla mormintele familiei

De aproximativ un an de zile, intre rudele printului Dimitrie Sturdza, pe de o parte, si Ministerul Educatiei si Cercetarii, pe de alta parte, se da o lupta acerba, in salile de judecata, privind dobandirea unui imobil din localitatea Tibanesti, judetul Iasi, impreuna cu mai multe anexe gospodaresti, ce au apartinut Elisabetei Sturdza, in urma cu jumatate de veac, si care a decedat in anul 1963. Protagonistii acestui razboi sunt Ioan si Alexandru Sturdza, primul cu domiciliul in Bucuresti, iar al doilea in Sinaia - Prahova si Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, reprezentat de catre inspectorul general Mihai Dumitriu. Intreaga poveste a inceput in urma cu mai mult timp, insa, in vara trecuta, conflictul s-a acutizat in momentul cand cei doi reprezentanti ai familiei Sturdza i-au actionat in judecata pe sefii de la ISJ Iasi, implicit MEC, solicitand anularea unei decizii prin care le-a fost respinsa cererea de restituire in natura a imobilului respectiv. Cei doi contestatari, prin aparatorul lor, avocata ieseana Georgeta Buculei, au solicitat conducerii Tribunalului Iasi, printr-o cerere, restituirea in natura a conacului, in baza Legii 10/2001. In aceasta cerere sunt mentionate toate solicitarile familiei Sturdza "conacul, constructiile anexe si parcul aferent ce au apartinut familiei Sturdza si au trecut ulterior in proprietatea statului". " De la data preluarii imobilelor, statul, prin organele sale, le-a detinut abuziv, avandu-le doar in administrare si nu in proprietate", au precizat contestatarii in cererea adresata presedintelui Tribunalului Iasi.
De cealalta parte, conducerea ISJ a considerat ca preluarea acestei cladiri, care este inscrisa in lista monumentelor istorice (unde functioneaza Clubul copiilor din Tibanesti), ar putea avea grave repercusiuni asupra procesului educativ si de instruire a elevilor. Ioan si Alexandru Sturdza au respins motivarile ISJ, sustinand ca aceste constructii nu mai sunt folosite in procesul de invatamant incepand din anul 1989. "Refuzul de restituire a imobilului este de natura sa ne prejudicieze pe noi, proprietarii de drept, aceasta decizie intrand in contradictie cu dispozitiile articolului 1, din primul Protocol al Conventiei pentru Protectia Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, care prevede ca orice persoana fizica sau juridica are dreptul sa i se respecte bunurile sale. Pe terenul pe care il revendicam se afla mormintele familiei noastre", este precizat in cererea adresata instantei.
Inspectorul general al ISJ Iasi, Mihai Dumitriu, a respins ca nelegala si netemeinica cererea formulata de Ioan si Alexandru Sturdza privind restituirea in natura a conacului si a celorlalte constructii anexe, inaintand o notificare catre Comisia Judeteana de pe langa Prefectura judetului, precum si la Consiliul Local al comunei Tibanesti, deoarece imobilul revendicat face parte din domeniul public local. "Noi nu cedam acest spatiu. Vom vedea ce decizie va fi luata la nivel de Guvern. Avocatul a spus ca, mai intai, familia Sturdza vrea sa intre in proprietate si apoi sa cedeze spatiul in folosinta scolii. Dar eu ma cam indoiesc de chestiunea asta. Trebuie tinut cont si de faptul ca acolo invata peste patru sute de copii", a declarat Mihai Dumitriu.
De cealalta parte, contestatarii considera ca ordinul emis de MEC nu cuprinde o motivare a refuzului de restituire a imobilului si ca, in prezent, scoala din Tibanesti isi desfasoara activitatea intr-o alta cladire noua. Pe perioada procesului, Ministerul Educatiei si Cercetarii, reprezentat de directorul Cristina Icaciu, a depus o intampinare prin care solicita instantei sa respinga actiunea introdusa de Ioan si Alexandru Sturdza, ca fiind neintemeiata.
In prezent, acest caz interesant se afla spre solutionare pe masa judecatorilor Tribunalului Iasi, un nou termen de judecata fiind stabilit la data de 29 Aprilie 2002. In dosarul cu pricina, fiecare din partile implicate incearca sa adune probe edificatoare pentru a le combate pe celelalte rivale. In functie de aceste probe si de legile in vigoare, instanta va hotari, cat mai curand posibil, pe mainile cui va ajunge conacul din comuna Tibanesti.
Nicu SAMSON
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1440 (s) | 24 queries | Mysql time :0.019866 (s)