News Flash:

Nebunia revendicarilor in justitie

9 Aprilie 2002
1277 Vizualizari | 0 Comentarii
Doi frati vor sa puna mana pe un teren al Universitatii Agronomice

•Elena si Gheorghe Popescu, frate si sora, se lupta in justitie cu reprezentantii Universitatii Agronomice "Ion Ionescu de la Brad" pentru dobandirea unei ferme care se intinde pe circa 5,50 hectare •Rectorul Ioan Avarvarei nu cedeaza presiunilor si sustine ca scoaterea din patrimoniul universitatii a acestui teren s-ar face cu incalcarea prevederilor legale •Contestatarii sustin ca terenul pe care-l revendica a fost preluat, de ani de zile, in mod abuziv de catre Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara

Procesele de revendicare aflate pe rolul instantelor iesene par sa nu se mai sfarseasca. Un nou dosar controversat aflat, in prezent, pe rolul Tribunalului Iasi ii aduce in prim plan pe reprezentantii Universitatii Agronomice "Ion Ionescu de la Brad", pe de o parte, si contestatarii Elena si Gheorghe Popescu, pe de alta parte. Ultimii doi, sora si frate, se lupta de mai mult timp in justitie pentru a dobandi un imobil si o suprafata de peste 5 hectare ce apartin, actualmente, Universitatii Agronomice. De mai mult timp, cei doi frati au facut contestatie impotriva deciziei conducerii Universitatii de a nu le restitui o suprafata de teren situat in strada Dumbrava Rosie nr. 37. Intr-o cerere adresata instantei de judecata, cei doi contestatari solicita o ferma de 5,50 de hectare apartinand Universitatii Agronomice, teren pe care ei l-au mostenit de la bunicul lor, Gheorghe Alexandru Cristea. "Terenul a fost preluat abuziv de Universitate. Spiritul Legii 10/2001 este ca imobilele sa fie restituite in natura acolo unde este posibil. Este de notorietate ca terenul respectiv a intrat in proprietatea Universitatii Agronomice fara a se intocmi vreun document ori a se respecta vreo formalitate legala", au precizat contestatarii intr-o cerere adresata presedintelui Tribunalului Iasi.

Reprezentantii Universitatii Agronomice sustin ca restituirea terenului este imposibila

De cealalta parte, rectorul Universitatii Agronomice, prof. dr. Ioan Avarvarei, s-a opus acestei restituiri, considerand ca netemeinica si nelegala contestatia celor doi frati, Elena si Gheorghe Popescu. Legat de acest aspect, juristul Teodor Postelnicu a depus, in decembrie 2001, o intampinare in care se precizeaza ca restituirea acestui teren este practic imposibila. "Statiunea Didactica si Experimentala a Universitatii Agronomice <<Ion Ionescu de la Brad>> are in structura sa trei ferme: Adamache, Ezareni si Rediu. Pentru stabilirea situatiei definitive si reale a suprafetelor de teren aflate in administrarea institutiei, Comisia judeteana de aplicare a Legii 18/1991 a emis o hotarare din care rezulta ca suprafata uneia dintre ferme, Adamache, este de 84 hectare. Printr-o hotarare de Guvern, se delimiteaza suprafetele de teren strict necesare pentru cercetarea si productia de seminte si trecerea terenurilor aflate in administrarea institutelor si statiunilor de cercetare si productie agricola in domeniul privat al statului, Universitatii Agronomice fiindu-i atribuita o suprafata de 411 ha de teren. Precizam ca terenul solicitat a fi atribuit in natura se afla inclus in aceasta suprafata", au mentionat reprezentantii Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad".
"Terenul in cauza are regimul juridic prevazut de articolul 34, respectiv 35, din Legea 18/1991, fiind aplicabile dispozitiile art 9 (3) din Legea 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si a celor forestiere. In aceste dispozitii se arata ca terenurile proprietate de stat aflate in administrarea universitatilor si a institutiilor de invatamant superior cu profil agricol trec in proprietatea acestora, drept pentru care scoaterea din patrimoniul institutiei s-ar face cu incalcarea prevederilor de ordine publica cuprinse in respectivele legi", completeaza ulterior reprezentantii Universitatii Agronomice, respectiv rectorul Ioan Avarvarei.
Ministerul Educatiei si Cercetarii, implicit Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad", l-au delegat ulterior pe consilierul juridic Toader Postelnicu sa reprezinte interesele institutiei in justitie. La unul din termenele procesului, juristul a depus o exceptie a lipsei calitatii procesuale a contestatarilor si a solicitat instantei de judecata sa respinga actiunea introdusa, pe motiv ca "cei doi contestatari sunt persoane fara legitimare procesuala activa si ca nu ar fi facut dovada ca sunt exclusiv titularii de drept ai acestui teren pe care-l revendica".

Contestatarii vor ca justitia ieseana sa le faca dreptate

Fratii Ecaterina si Gheorghe Popescu nu se dau insa batuti si continua sa adune documente si probe concludente care sa le dea dreptul sa intre in posesia fermei impreuna cu cele 5 hectare si jumatate de teren, care au apartinut bunicilor, respectiv sotilor Valeria si Mihai Popescu, parintii lor. Pana la acest moment al procesului, balanta nu inclina in favoarea nimanui, fiecare dintre parti avand partea lor de dreptate. Judecatorii ieseni vor stabili in aceasta primavara cine va intra in posesia acestui teren deosebit de valoros, estimat la mai multe zeci de mii de dolari. Un nou termen de judecata a fost stabilit la sfarsitul lunii, mai precis pe data de 29 Aprilie 2002.
Nicu SAMSON
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1379 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014269 (s)