Eveniment-Social

Nebunie si lumina

Publicat: 24 ian. 2000
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:9399;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Vineri a inceput Anul Eminescu, la Iasi, in orasul in care Poetul a cunoscut consacrarea, iubirea si intelepciunea. Dupa episodul Botosani, unde s-a jucat, pe fata, primul moment electoral, Iasul a fost uitat, de catre „personalitatile” anuntate, neajungand nici una sa puna omagiile la Teiul poesiei. (Trebuia sa vina Ion Caramitru, Eugen Simion, Emil Constantinescu etc.). Mizerabila existenta, ici si colo, sau la Botosani, unde presedintele Constantinescu, desi asteptat de electorat, a stat in tren pana a primit de la SPP „verde”, ca sa ajunga la Ipotesti, lasandu-l pentru injuraturi pe Isarescu. Dupa care s-a facut nevazut, impreuna cu domnii demnitari, neuitand, insa, sa traga de Eminescu, in speranta voturilor. Oamenii seriosi, asa cum au fost scriitorii, au trecut destul de usor peste acest moment, vazandu-si de ale trebilor, si punand intrebari putine. Sau, deloc! La Botosani, in patria nasterii lui Eminescu, a fost frumos, chiar daca mai erau si nevoiasii electori prezenti.

La Iasi a fost si mai frumos, tocmai pentru ca nu au mai venit sa incurce lucrurile.

Nu de eminescologi ducem noi lipsa! Ci de mult mai multe lucruri. Era normal sa apara si surpriza. Petre Roman, la Teatrul National din Iasi, recitand mesaje politice, si luandu-l pe Eminescu drept reper, pentru reconstructia Moldovei. S-au gandit politicienii nostri, toti, sa faca „electorala” din Eminescu, pen’ ca a ramas singurul caruia nu i-a cazut demnitatea; si in care tot neamul mai crede. Si se agata cu toate atele de bietul om, facand si gargara Anului Eminescu, desi bietul om, daca i-ar vedea, s-ar simti tare spariat.

„Politicienii au turbat! Au ajuns, in lipsa de argumente, sa se agate de poala Lui Eminescu, in speranta „penetrarii” pe piata cu memoria lui. Si, sa te fereasca Dumnezeu sa nu iasa algoritmu’!”

Ma intorc la Botosani, ca in lesin tot n-a fost nimeni. Acolo macar au fost multi. Poeti, prozatori, scriitori de tot felul; politicieni, in frunte cu mai mari de-ai lor; oameni simpli. Asa de simpli ca au luat si premii. Simplul Cezar Ivanescu, truditor de-o viata pe altarul verbului, om cu opera scrisa, cu tot ce-i trebuie ca sa ia premiul, Marele Premiu National „Mihai Eminescu” pentru Opera Ominia. Un senior al Poeziei Romanesti, o voce unica! Asa cum unicitatea si-au declinat-o si cei dinaintea lui. Mihai Ursachi, Gellu Naum, Cezar Baltag, Petre Stoica, Ileana Malancioiu, Ana Blandiana, Stefan Augustin Doinas, Mircea Ivanescu, Cezar Ivanescu sunt marii poeti care urmeaza hyperionic, asa cum ar fi facut-o, daca s-ar fi putut, un Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Nichita Stanescu sau Ion Barbu, in fata unui mare premiu, cum este cel decernat la Botosani, dupa anii ’90. Sau cati altii?

Si din nou, la Iasi. A fost orasul cel mai bine reprezentat, din punct de vedere literar, nici unul dintre bunii cetateni ai targului nelipsind de la ceremonii. Dar cand a fost sa vina de-ai lor la noi, nimic! Dar chiar nu ne trebuie. Il avem pe Eminescu, este iesean, de-al nostru. Il stim bine. Nici intr-un caz nu avem nevoie de eminescologi de import; macar de i-am citi pe-ai nostri.

Si o precizare: „Nebunie si lumina” este titlul preferat al lui Mihai Ursachi. Paradigmatic! (Si titlul si autorul). Iesean, nu-i asa? Ca si Cezar Ivanescu; sau mai tanarul Dan Bogdan Hanu.

Anul Eminescu continua… in „Nebunie si lumina” Liviu Apetroaie

Adauga un comentariu