Titlurile zilei

Necaz după necaz, într-o familie din Iași. Un puști a ajuns de zeci de ori la Spitalul „Sfânta Maria” din cauza pasiunii vecinului său: „Am avut 29 de internări în spital, cu reacție alergică, și am ajuns la psiholog”

Publicat: 19 iul. 2021
Copii la joaca, un cartier de case, copil cu ințepături de brațe
Un ieșean a obținut daune morale în instanță, după ce albinele vecinului său l-au înțepat

Un bărbat din județul Iași a fost obligat de magistrați să îi plătească unui vecin daune morale de 1.000 de euro. Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis în parte acțiunea formulată de Alexandru M., în contradictoriu cu Ion Prodan. Întreg scandalul a izbucnit de la albinele pe care le avea în proprietate cel din urmă

Dosar bizar, în instanțele din Iași! Un bărbat a fost obligat să îi plătească daune morale unui vecin, din cauza unei albine. „Victima” voia despăgubiri de 50.000 de euro. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași i-au dat dreptate lui Alexandru M., în ceea ce privește acțiunea pe care acesta a deschis-o împotriva vecinului său, Ion Prodan.

„Instanța admite în parte cererea formulată de reclamantul Alexandru M., în contradictoriu cu pârâtul Ion Prodan. Obligă pârâtul sâ îi plătească reclamantului suma de 1.000 de euro, cu titlu de daune morale produse acestuia prin înțepăturile albinelor proprietatea pârâtului”, au precizat recent magistrații ieșeni.

De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Ieșeanul Ion Prodan, dat în judecată de vecinul său din cauza unei albine

Procesul intentat de Alexandru M. vecinului său, Ion Prodan, a început pe 14 mai 2019. Mihalache le-a cerut magistraților ieșeni să-l oblige pe vecinul lui la plata unor daune morale de 50.000 de euro.

„În perioada 2010-2017, pârâtul a avut o stupină la o distanță de aproximativ 25 de metri de casa mea, albinele trecând în zbor prin curtea mea. În anul 2013 am devenit alergic la înțepătura de albină. De atunci, până în anul 2019, am avut 29 de internări în spital cu reacție alergică. În aceste condiții, am ajuns la psiholog, am pierdut orele la școală, m-am retras față de prieteni și am avut mult de suferit, putând chiar să-mi pierd viața. Cer plata daunelor morale de către pârât pentru că am fost înțepat de albine, am ajuns la spital și a suferit infecții, am pierdut orele de școală, pentru frica față de albine, pentru stresul că pot muri în orice moment, pentru suferința părinților mei, pentru că mi-am pierdut prietenii și pentru că nu am putut face treabă în curte”, a precizat tânărul.

„S-a înțepat singur și dă vina pe albinele mele!”

La rândul său, Ion Prodan a cerut respingerea acțiunii formulate de tânăr ca fiind neîntemeiată.

„Pe terenul meu din satul Mînjești, am avut amplasată o stupină de 30 de familii de albine în perioada 2010-2017. Conform Legii apiculturii nr. 383/2013, am fost în regulă cu amplasarea stupinei. În anul 2017 mi-au incendiat stupina de 3 ori. În acea zonă sunt amplasate și alte stupine, iar pârâtul se înțeapă voit cu insecte și apoi dă vina pe albinele mele! Alte persoane din sat nu s-au plâns că ar fi fost înțepate de albine. Mai mult, pârâtul fuge din spital și este externat la cererea mamei sale. Mie mi se cer daune morale, deși eu sunt păgubitul, bunurile mele fiindu-mi distruse”, a subliniat ieșeanul Ion Prodan.

Pe de altă parte, elevul Alexandru M. a susținut că nici el, nici rudele sale nu au incendiat stupii vecinului. În plus, tânărul a arătat că are o înregistrare în cadrul căreia un alt vecin recunoaște că a fost înțepat, dar că acestuia îi este teamă să depună mărturie.

„Nu m-am înțepat singur”, a subliniat elevul.

Documente, înregistrări și mărturii, pentru a afla adevărul

Judecătorii ieșeni au analizat o înregistrare făcută pe ascuns, referitoare la o discuție cu un vecin. De asemenea, magistrații au analizat și actele medicale depuse la dosar, din care reiese că Alexandru M. a fost internat de mai multe ori la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria”, din Iași, cu diagnosticul de reacție adversă post-înțepătură de insecte.

Totodată, judecătorii au constatat că, la un moment dat, la nivelul Primăriei comunei Mogoșești a fost înființată o comisie, care a constatat că, deși apicultorul Ion Prodan respecta legislația, amplasarea stupinei în vecinătatea proprietății respective îi creează elevului un disconfort, astfel că au fost făcute propuneri pentru repoziționarea stupilor. De altfel, în septembrie 2017, Ion Prodan a mutat stupii. Mai mult, printr-o sentință civilă, s-a reținut cu putere de lucru judecat faptul că, „din probatoriul administrat în cauză, rezultă cu certitudine faptul că minorul a fost înțepat de «albinele proprietatea pârâtului»”.
Adauga un comentariu