National

Nectar ar putea ajunge la BCR

Publicat: 17 ian. 2001
1

•Fabrica de zahar din Pascani are de rambursat o restanta de noua miliarde lei dintr-un imprumut contractat de la BCR in 1998 •Cu tot cu dobanzi, restanta se ridica la circa 16 miliarde lei, ceea ce inseamna de doua ori pretul pe care European Drinks se angaja sa-l plateasca pentru pachetul majoritar de actiuni al societatii •Reprezentantii bancii inca mai asteapta recuperarea banilor, in caz contrar toate bunurile fabricii ar putea incapea pe mana BCR

Situatia de la Nectar se complica in fiecare zi. In urma cu aproape doua saptamani, directorul FPS (actualmente APAPS) Iasi le-a promis muncitorilor de la SC Nectar SA Pascani ca in cel mult 20 de zile se va incepe procedura de reziliere a contractului de vanzare-cumparare a pachetului majoritar de actiuni catre SC Bucegi SA Ploiesti (componenta a holdingului European Drinks). Mai mult, muncitorilor li s-a promis ca, incepand cu data de 20 martie, vor putea reveni la munca. In anul 1998, SC Nectar SA Pascani a contractat un credit de la Banca Comerciala Romana (BCR), filiala Pascani, in cuantum total de 23 de miliarde lei. Timp de doi ani (1998 si 1999), SC Nectar, pe atunci societate de stat, reuseste sa plateasca 14 miliarde lei din respectivul credit plus dobanzile aferente, urmand ca restul de noua miliarde lei sa fie rambursat bancii in anul 2000 la care se adauga dobanzile la zi plus unele penalitati. Contractul de vanzare-cumparare a pachetului majoritar de actiuni al SC Nectar SA a adus speranta in randurile conducerii.

„In momentul in care European Drinks a cumparat societatea Nectar am crezut ca, datorita statutului de firma serioasa, isi va onora obligatiile. Am sperat ca ei ne vor rambursa rata respectiva. Dar nu a fost sa fie asa”, ne-a declarat Ioan Sandu, directorul BCR Pascani. In schimb, ca metoda asiguratorie a creditului, in momentul incheierii contractului de creditare, SC Nectar a pus drept garantie mai toate bunurile actuale ale societatii. Desi a trecut mai bine de un an de la cumpararea Nectar de catre European Drinks, nici acum restanta de noua miliarde lei din creditul contractat in 1998 nu a ajuns in contul BCR. Suma pe care o are de incasat in momentul actual banca de la SC Nectar SA Pascani se ridica, adaugandu-se dobanzile, la nu mai putin de 16 miliarde lei. Deja directiunea filialei pascanene a bancii se gandeste la actionarea in justitie a debitorului „pentru a-si recupera banii, in cel mai rau caz se apeleaza la executarea silita a datornicului. Exista deja actiune pe rol pentru recuperarea datoriei. Deocamdata mai asteptam sa vedem care va fi pozitia FPS in cazul in care va prelua controlul asupra Nectar”, a mai adaugat directorul bancii pascanene. In cazul in care Nectar ar pierde procesul si nu ar putea plati restul de datorie, exista riscul ca banca sa execute silit debitorul, ceea ce ar insemna vanzarea prin licitatie publica a tuturor bunurilor gajate la contractarea imprumutului de catre fabrica. O astfel de masura ce este prevazuta drept ultimativa nu numai ca ar putea duce la disparitia fabricii de zahar din Pascani ce ar conduce pe de alta parte si la nulitatea actiunilor societatii ce se regasesc in plan material in bunurile societatii. De mentionat ar fi faptul ca totalul datoriilor pe care SC Nectar SA le are la momentul actual se ridica la circa 60 de miliarde lei.

Adauga un comentariu