National

Nectar pe masa lui Lupu

Publicat: 06 sept. 2000

•Directorul FPS Iasi a inaintat un memoriu deputatului Vasile Lupu •Prezenta la Pascani, Ioana Dornescu nu a exclus nici posibilitatea rezilierii contractului de vanzare-cumparare

Ieri dimineata, directorul Directiei Teritoriale a FPS Iasi, Ioana Dornescu, s-a aflat pentru a treia oara la Pascani, in incercarea de a pune capat conflictului de la SC Nectar SA, declansat in urma cu circa doua luni.
Dupa ce, de doua ori, diferiti factori de decizie ai noului patron au dat sperante desarte celor peste 200 de salariati trimisi in somaj, incepand cu 1 aprilie, se pare ca, ieri, directorul FPS a venit la societatea pascaneana real interesat in rezolvarea conflictului dintre salariati si noul patron. „Am venit sa stabilim modalitatile in care am putea folosi resursele societatii la redeschiderea ei. Cand spun asta ma refer, in primul rand, la acea rezerva de stat pe care domnul director a mentionat ca ar putea sa o valorifice pentru a reincepe activitatea de remont a fabricii”, a declarat Ioana Dornescu. Mai mult decat atat, in discutiile purtate, ieri, cu muncitorii, directorul FPS Iasi a tinut sa precizeze faptul ca situatia in care se afla industria actuala a zaharului din Romania, cu referire in primul rand la SC Nectar SA, a fost inaintata intr-un memoriu al FPS catre deputatul PNTCD Vasile Lupu. Deputatul taranist a promis ca va prezenta aceasta situatie in Parlament, urmand sa incerce adoptarea unor masuri legislative de scoatere din impas a industriei zaharului. „Toata aceasta situatie dezastruoasa in care se afla industria zaharului din Romania si, implicit, SC Nectar SA, am prezentat-o domnului deputat Vasile Lupu, care incearca sa gaseasca metode legislative de iesire din impas, precum si realizarea unei intalniri cum primul-ministru Mugur Isarescu”, a mai precizat directorul FPS Iasi.
Tot in cadrul intalnirii cu muncitorii de la Nectar Pascani, Ioana Dornescu a mai sustinut ca in urma discutiilor purtate cu directorul Radu Stefanescu a gasit intelegere din partea acestuia, ba mai mult, managerul societatii i-a prezentat un plan de scoatere din criza a fabricii. Acest plan urmeaza a fi prezentat celor de la European Drinks, iar, daca pana la sfarsitul acestei saptamani, noii patroni nu vor prezenta interes fata de aceasta a treia incercare de scoatere din criza, FPS Iasi va proceda la rezilierea contractului de vanzare-cumparare. Ioana Dornescu i-a atentionat pe muncitori cu privire la comportamentul lor din ultima saptamana, cerandu-le celor trimisi in somaj ca, in schimbul eforturilor pe care FPS le face pentru a redeschide societatea pascaneana, sa isi pastreze calmul, pana la sfarsitul acestei saptamani, sa renunte la orice forma de protest si la solicitarea ca intreaga echipa de conducere a fabricii sa isi prezinte demisia. „Pentru ca noi avem de intocmit un plan de scoatere din criza a societatii, vrem sa ne asiguram de liniste in fabrica. Voi incheia un protocol cu muncitorii tocmai cu privire la acest aspect. Le solicit muncitorilor, in aceasta saptamana, sa inceteze cu cererile de demitere a conducerii unitatii si cu atacurile la adresa domnului director”, a mai adaugat Ioana Dornescu.
Totusi, muncitorii se declara in continuare neincrezatori in viitor, luand vizita directorului FPS Iasi ca pe o incercare de a lichida si ceea ce a mai ramas din fabrica fondata in 1978. „Scopul lor este sa scoata zaharul din siloz, sa vanda melasa care a mai ramas, precum si zaharul, sa mature tot si apoi sa ne lase cu ochii in soare”, a declarat unul dintre protestatarii aflati, ieri, in fata fabricii.
In schimb, pozitia muncitorilor nu l-a impiedicat pe liderul de sindicat Sandu Mihalache sa se declare de acord cu propunerile directorului FPS, el semnand un protocol prin care se obliga sa pastreze linistea in fabrica.
Amintim ca, in urma cu o saptamana, dupa o actiune in forta a muncitorilor, directorul Radu Stefanescu si-a dat demisia, atat din functia de conducere, cat si din calitatea de salariat al Nectar, la solicitarea protestatarilor. Demisia acestuia a fost, insa, respinsa de Consiliul de Administratie al societatii. „Avand in vedere faptul ca au fost intreprinse demersurile necesare pentru a se gasi solutii legislative pentru sustinerea de catre Guvern a productiei de sfecla de zahar si a productiei de zahar romanesc, demisia dumneavoastra nu poate fi acceptata”, se arata in raspunsul trimis de catre presedintele Consiliului de Administratie al Nectar.
Pozitia managerului Nectar ramane, insa, ferma, Radu Stefanescu fiind decis ca, dupa expirarea termenului de gratie de 30 de zile, sa paraseasca functia de director al SC Nectar. „Acum ma ocup de aceasta incercare de scoatere din impas a societatii, dar, dupa perioada de gratie, sper sa plec”, a tinut sa precizeze Radu Stefanescu.
Mihai HOGASloading...

Adauga un comentariu