News Flash:

Nefumatorii inchid barurile si restaurantele iesene

6 Ianuarie 2009
2330 Vizualizari | 5 Comentarii
Anul 2009 a inceput dur pentru patronii de restaurante si baruri. Pentru a scapa de amenzile usturatoare impuse de noile modificari ale legii fumatului, acestia vor trebui sa scoata bani grei din buzunar. Cel mai mult vor avea de suferit micile afaceri, care se intind pe mai putin de 100 metri patrati, pentru ca patronii vor avea de ales intre clientii fumatori si nefumatori.

Desi legea a intrat in vigoare inca din 2007, delimitarea spatiilor cu fum de cele fara fum este si in prezent aproape inexistenta, facuta doar de frica inspectorilor Oficiului pentru Protectia Consumatorilor (OPC). Patronii sunt siguri doar de un lucru, de faptul ca trebuie sa reinvesteasca in localuri bani grei pentru o serie de clienti care nu reprezinta nici macar 5 la suta din total. Parerile in randul acestora sunt impartite. Sunt si cazuri in care patronii au cedat fraiele afacerii, tocmai pentru a nu mai avea batai de cap in ceea ce priveste capriciile guvernantilor.

"Nu ma mai intereseaza regulile impuse cu privire la spatiile pentru fumatori sau nefumatori. Am inchiriat ambele spatii pentru ca imi dadeau prea multa bataie de cap. Persoanele care se ocupa momentan de acele spatii vor decide daca se vor ocupa de aceasta problema", a declarat Victor Lavric, patronul Casei Lavric si Bufet Lavric. Timp de trei ani, perioada pentru care au fost semnate contractele de cesiune, lunar, Lavric va primi o suma ce variaza in jurul a 10 mii Euro. Alti patroni considera ca investitiile in amenajarea spatiilor pentru fumatori sau nefumatori sunt foarte importante. Mai rentabile sunt locatiile pentru fumatori, in conditiile in care majoritatea persoanelor care petrec prin cluburi obisnuiesc sa fumeze.

"Eu am spatiu pentru nefumatori de acum doi ani de zile. Aceasta investitie m-a costat in jur de 8 mii lei numai amenajarea, fara ventilatie, care a costat peste o mie lei. Dar am amenajat si spatiu pentru fumatori, pentru ca majoritatea clientilor fumeaza. Daca as face spatiu numai pentru nefumatori risc sa raman fara clienti, sa inchid", a declarat Viorel Tarevici, patronul clubului Flamingo.

Incepand de ieri, inspectorii de la Protectia Consumatorilor au inceput controalele pentru verificarea localurilor si a vedea daca sunt delimitate si ventilate corespunzator. Normele de delimitare si functionare a spatiilor dintre fumatori si nefumatori sunt obligatorii de la inceputul acestui an, din momentul in care au intrat in vigoare completarile la legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Inca de la inceputul anului 2007, legea fumatului a starnit controverse, hotararea aducand mai mult la haos atat in randul consumatorilor, cat si in cel al micilor afaceristi, cei mai multi improvizand spatii aparent special destinate nefumatorilor. In momentul de fata, normele contin indicatii stricte cu privire la suprafata spatiilor destinate iesenilor care doresc sa isi petreaca timpul liber in oras.

Spatiile pentru fumat vor trebui sa reprezinte maximum 50 la suta din suprafata spatiului. Localurile cu o suprafata mai mica de 100 metri patrati pot alege sa aiba clienti fie strict fumatori, fie strict nefumatori.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (5)

Leana  | #52545
Daca se ia in consideratie doar suprafata salii unde se consuma, majoritatea au sub 100 mp asa ca toti vor pune anunturi cu local pentru fumatori, si au rezolvat problema. Daca vor intra si nefumatori este alegerea lor si nu raspnde nimeni. In consecinta nu mai faceti o tragedie din aceasta hotarare care daca stau si ma gandesc a mai fost luata dar intr-o alta forma.
alex  | #52546
In sfarsit! Doar cu forta si cu amenzi mari poti educa acest popor de moldoveni...si nici asa...
Dan  | #52547
Poi nu prea vad ce s a schimbat ca sunt ff multe baruri de 100 de mp,si sa va dau un exemplu shawormria class din tudor care nici nu iti vine sa mananci ceva ca e un miros si un fum mai rau ca in bodegile de cartier.
Ion  | #52548
Solutia e simpla: in baruri si cluburi se stie ca peste 80% din clienti sunt fumatori, deci localul declarat pentru fumatori.Mi se pare coerct, de vreme ce acestia sunt buni cotizanti la stat ! Cum de ce? Dar cine are accizele cele mai mari? Ca doar nu beau benzina sau motorina in carciumi.Poate doar banii capatati pe ele, la unele bresle.
un fumator  | #52549
natie de tbc- isti, fantastic se inchid barurile si restaurantele, ma bucur, cum naiba poti sa mananci ceva cand e plin de fum de tigara ? lenea de a iesi afara si a fuma, multe tari din vest au interzis de mult fumatul in spatiile publice inchise si totul e ok nu a murit nimeni ;) grow up romania, sunteti sclavii la companiile de tutun, ce iti da tigara in viata in afara faptului ca dai bani ? nimic ba. fumati iarba, drogativa daca vreti senzatii dar nu mai fiti prosti si promovati capitalismul. ai o viata si tio fumezi fraiere
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3512 (s) | 23 queries | Mysql time :0.217054 (s)