Arheologie

Neglijenta arheologilor a dus la distrugerea sitului arheologic de la Vartop

Publicat: 28 oct. 2013
Din neglijenta arheologilor de la Muzeul Judetean Gorj, situl arheologic de la Vartop a fost distrus cu buldozerul, cei in cauza neatentionand firmele care lucreaza in zona sa fie atente ca acolo este un spatiu ce nu trebuie atins. In zona sunt elemente de fortificatie romane care trebuie protejate, in schimb asupra lor, pentru amenajarea DN66, s-a intervenit cu utilaje grele. Reprezentantii firmelor in cauza sunt absolviti de vina, dar ar putea raspunde penal cei care au permis, din neglijenta, interventia lucratorilor in situl arheologic, potrivit gorjeanul.ro.
De-o parte si de alta a DN66 se lucreaza activ, de catre firmele care presteaza pentru extinderea arterei rutiere. Se presteaza astfel la cate 5-6 metri de strada, de-o parte si de alta, lucrarile fiind supravegheate de arheologi de la Muzeul Judetean Gorj.
Desi se stia de existenta bailor romane de la Vartop, care sunt in imediata apropiere a arterei care leaga Petrosaniul de Targu-Jiu, in zona s-au redezvelit vechile ziduri, cercetate in perioada 1997-2007. Asta fara ca specialistii Muzeului Judetean sa intocmeasca un proiect de conservare, restaurare si punere in valoare a acestui edificiu roman, care trebuia inaintat constructorului.
Drept urmare, zidurile romane sunt afectate de lucrarile de redezvelire si intemperii. Vechile ziduri stau in apa provenita de la ploi, fara a fi consolidate.
Drum de santier, prin castru
Mai mult, la 30 de metri de DN66, in incinta castrului cu val de pamant s-a intervenit cu buldozerul, in coltul de sud-est al fortificatiei, amenajandu-se un drum de santier pentru interventia la podul de la paraul Vartop, ce trece pe sub DN66. Mai mult, in incinta castrului s-a depozitat moloz si pamant, totul sub ochii specialistilor de la Muzeul Judetean.
Placa informativa a castrului, scoasa din pamant
Pentru a ascunde importanta vestigiilor din zona, reprezentantii Muzeului Judetean Gorj au scos din pamant o placa informativa veche, din metal, care indica ca acolo exista baile romane, dar si responsabilul santierului.
Placa a disparut dar nici nu a fost inlocuita cu alta noua, cea veche fiind ruginita. Totul s-a petrecut in iulie, cand s-a realizat si drumul prin santier prin castru, artera pentru care s-a sectionat valul fortificatiei.
Corpul de Control al Ministerului Culturii, sesizat
Distrugerile din castrul de la Vartop au fost aduse si la cunostinta IPJ Gorj, dar si a Comisiei Nationale de Arheologie. De asemenea, Corpul de Control al ministrului Culturii a fost sesizat sa intervina pentru a stopa lucrarile din zona. S-a solicitat chiar retragerea autorizatiilor de sapaturi arheologice preventive in zona si se asteapta ca reprezentantii Ministerului Culturii sa delege o comisie care sa vina la fata locului sa constate.


loading...

Adauga un comentariu