Eveniment-Social

Neintelegerile dintre tarani intarzie procesul de improprietarire cu terenuri

Publicat: 08 feb. 1999

•Comunele Cotnari, Braiesti, Deleni si Belcesti stau cel mai rau la acest capitol

Din punct de vedere al aplicarii Legii fondului funciar, judetul Iasi se situeaza peste media pe tara. Lucian Ungureanu, directorul Directiei Generale pentru Agricultura si Alimentatie Iasi (DGAA), ne-a declarat ca in 22 de comune ale judetului, procentul de aplicare a prevederilor legii este de 100%. In schimb, sunt sapte comune cu un procent de aplicare sub media judetului (77,2%) si 11 comune cu procent de aplicare situat intre 34% si 50%. „Cele 11 comune sunt de fapt marul discordiei la acest capitol, pentru ca aici avem si cele mai mari probleme. Este cazul comunelor Belcesti cu 35,7%, Braiesti cu 34,4%, Cotnari cu 38%, Deleni cu 42% si exemplele pot continua. Aceste probleme au fost cauzate in cea mai mare parte si datorita lipsei fondurilor suficiente pentru a angaja personal care sa masoare suprafetele de teren”.

Conform declaratiilor directorului Ungureanu, aceasta situatie nu se va mai repeta in acest an. „S-ar parea ca in acest an vor fi alocate suficiente fonduri. Am cazut de acord cu prefectul judetului, sa cantonam personalul angajat sa faca masuratorile in primul rand in comunele cu mari probleme din acest punct de vedere”, a mai tinut sa adauge directorul DGAA Iasi. O actiune de acest gen a fost deja initiata in patru comune din judet: Sinesti, Lungani, Podu Iloaiei si Popesti.

Conducerea DGAA Iasi se asteapta ca procentul de punere in posesie cu terenuri, a celor care au acest drept, sa creasca odata cu primirea unor dispozitii clare de la Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, prin care sa se poata realiza transferul pamantului de la societatile comerciale catre comisiile comunale de aplicare a Legii 18. Suprafata de teren destinata locatorilor insumeaza aproximativ 7.000 de hectare. „Aceasta suprafata va ajuta la ridicarea procentului de punere in posesie a celor pentru care, prin respectarea legii arendei, se incheie perioada de locatie si conform legii, devin locatori pentru intreaga suprafata. Cert este ca in scurt timp vor aparea noi precizari, care sa legifereze noile pretentii ale proprietarilor de terenuri agricole. Singura problema care va persista si dupa aplicarea unor norme generale si unitare, la nivelul tarii, este cea a conflictelor existente intre proprietari. Trebuie stiut ca aceste divergente nu mai stau in puterea de solutionare a ministerului. Sunt actiuni care pentru minister nu mai constituie litigii”, a conchis Lucian Ungureanu.loading...

Adauga un comentariu