Actualitate

Nelu Tătaru a anunțat amânarea relaxării măsurilor de prevenție

Publicat: 29 iun. 2020
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că, după analizarea situației actuale a pandemiei de coronavirus din România, specialiștii din grupul tehnic au hotărât să amâne relaxarea măsurilor de prevenție. Această decizie a fost influențată de creșterea numărului de cazuri de infecție cu noul virus dar și a deceselor provocate de acesta.

„Recomandările specialiștilor din grupul tehnic sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pe care le aveam pentru 1 iulie, urmărind evoluția numărului de cazuri, evoluția cazurilor ATI, evoluția deceselor. În ultimele două săptămâni, o parte din concetățenii noștri nu au respectat regulile și am văzut creșterea transmiterii comunitare. S-a decis la nivelul grupului tehnic să amânăm cea de-a patra măsură de relaxare”, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: „Suntem într-un moment de transmitere comunitară accentuată”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit în această seară despre situația pandemiei de coronavirus din ultimele zile din România. Acesta consideră că relaxarea măsurilor de prevenție a fost înțeleasă greșit și că cetățenii ar trebui să fie precauți.

„De două săptămâni și jumătate suntem într-o creștere de cazuri. Dacă la început a fost o creștere timidă, în ultimele zile am avut și creșteri peste 300-400. Suntem într-un moment de transmitere comunitară accentuată. Au fost momente în serile trecute unde am transferat pacienți din Ploiești la București. Suntem într-un moment în care gestionăm trei etape de relaxare, weekenduri prelungite și o respectare parțială a măsurilor de distanțare socială. În acest context, avem această creștere a cazurilor. Avem anchete în desfășurare în toată țara.

Suntem într-un moment în care putem gestiona acest număr de cazuri crescute, dar suntem într-un moment în care facem un apel la populația României: Haideți să respectăm regulile de igienă și distanțare socială. Cred că această relaxare prost înțeleasă, încurajată de pe margine într-un scop politic nu va duce decât la a forța un sistem medical.

Pentru a ajunge la valul doi, haideți să terminăm valul unu

În contextul în care pe o pantă descendentă intervine o relaxare toatală și o încurajare politică spre această relaxare și nerespectare cred că avem un prim val prelungit, pe care trebuie să îl gestionăm pentru moment.

Avem un statut economic care a suferit în acest val. Trebuie să ne remediem economic și abia din toamnă să ne gândim politic. Sunt unii care nici nu au așteptat să termine partea medicală și deja au început politic. Nu cred că este corect față de un corp medical care s-a expus, care s-a infectat, care a avut și decese tocmai pentru a ajunge la a-și respecta meseria. Cred că de la partea politică se trage problema. Aș fi vrut să îi văd atunci în martie. Alegătorii au stat în casă două luni, au respectat în 30 de ani, pentru prima dată, să aibă o restricție. Să îi respectăm pe ei și să le redăm o viață normală. Politica să vină mai târziu”, a declarat Nelu Tătaru.

 

Adauga un comentariu