Local

Nelu Tătaru a vorbit despre Spitalul Mobil de la Leţcani: La testări, aparatele de oxigen au cedat

Publicat: 31 oct. 2020
Ministrul Nelu Tătaru a vorbit despre Spitalul Mobil de la Lețcani
Ministrul Nelu Tătaru a vorbit despre Spitalul Mobil de la Lețcani

Ministrul Sănătății a vorbit despre situaţia de la Spitalul Mobil de la Lețcani. Acesta a explicat de ce, până la ora actuală nu exista o Terapie Intensivă la Spitalul mobil.

Ministrul Sănătății a dat şi un termen până când primele paturi de Terapie Intensivă vor deveni funcţionale. Acesta a spus că, la o serie de testări, aparatele de oxigen au cedat.

Nelu Tătaru a explicat de ce Terapia Intensivă este nefuncţionala la Spitalul Mobil de la Lețcani

Conform declaraţiilor făcute de ministru, Spitalul Mobil de la Leţcani este funcţional şi în aceste momente, capacitatea de răspuns se evaluează constant. Sunt 40 de paturi de Terapie Intensivă medie operaţionale, după primele evaluări. Totuşi, cele 48 de paturi de Terapie Intensivă nu sunt funcţionale. În urma unor testări a 28 de paturi, staţiile de oxigen au cedat. În cele din urmă, ministrul Nelu Tătaru spune că luni, sau marţi la spital vor fi aduse 48 de tuburi de oxigen, iar în maxim 14 zile se vor aduce o rezervă de 10.000 de litri de oxigen.

Evaluam constant capacitatea de răspuns. Spitalul Mobil de la Lețcani este operaţional pentru 40 de paturi de Terapie Intensivă Medie. După ce am evaluat tot, am observat că există o capacitate de suport pentru 24 de paturi din cele 48 de la Terapia Intensivă. Le-am evaluat pe cele 24 de paturi şi după 26 de ore de testare, una dintre staţii a cedat. Acestea vor fi înlocuite şi vor fi aduse la Leţcani printr-o firmă cu care Consiliul Județean și Spitalul de Boli Infecțioase are contract. Luni sau marți vom avea 48 de tuburi de oxigen pentru primele 28 de paturi, restul de 10.000 de litri urmând a fi livrat în maxim 14 zile. După ultima livrare, cele 48 de paturi de Terapie Intensivă vor fi funcţionale.” a menţionat Nelu Tătaru.

Spitalul mobil de la Lețcani, exclus de la finanțare europeană

Spitalul mobil de la Lețcani nu a fost trecut nici măcar o clipă în planul de finanțare de la Comisia Europeană. Încercările lamentabile ale lui Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, dar și ale conducerii Asociației Euronest de a lua fonduri europene nu au avut deloc sorți de izbândă. Ministerul Fondurilor Europene a făcut lumină în acest caz, proiectul de 13,4 milioane de euro fiind derulat doar cu banii județelor Iași și Neamț. Documentele realizate de Euronest nu au fost făcute corespunzător de la bun început

Continuă seria dezvăluirilor despre spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19. Fosta conducere a Consiliului Județean Iași și a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest a întocmit încă de la început greșit dosarul pentru recuperarea investiției de la marginea Iașului, prin bani europeni. Un document emis de Ministerul Fondurilor Europene arată negru pe alb că unitatea medicală nu avea cum să beneficieze de bani europeni, asta pentru că solicitarea Euronest nu a fost eligibilă. CONTINUAREA AICI

Adauga un comentariu