Actualitate

Nelu Tătaru, despre angajații din sănătate: „Contractele vor fi prelungite cu încă șase luni“

Publicat: 03 oct. 2020
Nelu Tătaru vorbește la microfon
Nelu Tătaru a declarat că vor fi prelungite cu încă şase luni contractele personalului medical angajat în starea de urgenţă şi în starea de alertă

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a vorbit astăzi, la Iaşi, despre angajații din sănătate. Nelu Tătaru a declarat că vor fi prelungite cu încă şase luni contractele personalului medical angajat în starea de urgenţă şi în starea de alertă. El a mai afirmat că se fac anchete epidemiologice la fiecare caz de Covid-19 , dar că în unele cazuri, la unele focare de o mai mare amploare, aceste anchete sunt îngreunate.

Nelu Tătaru a vorbit și despre anchete epidemiologice la persoane confirmate cu Covid-19.

„Se fac anchete epidemiologice. Fiecare caz merge după el cu anchetă epidemiologică. Poate anumite focare în desfăşurarea lor au o mai mare amploare şi atunci anchetele sunt îngreunate, dar nu există caz fără o anchetă epidemilogică în spatele lui.

Sunt foarte mulţi pacienţi care sună şi la 112 şi la DSP. Un caz atrage după sine o anchetă, ancheta atrage după sine o investigaţie în baza acelui caz. Dacă acel caz nu raportează un anume cetăţean care sună, atunci el va fi evaluat în contextul în care având un rezultat pozitiv s-ar adresa unei secţii de boli infecţioase care va începe o anchetă”, a precizat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: „Există personal la DSP“

Întrebat dacă există personal la direcţiile de sănătate publică, Nelu Tătaru a afirmat: „Există personal la DSP. Am suplimentat în starea de urgenţă şi starea de alertă, iar în următoarea şedinţă de Guvern vor prelungi acea suplimentare a celor o mie de angajaţi în plus pentru încă şase luni”.

„Nu putem trăi aceleaşi sărbători ca în anii trecuţi“

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că va avea discuţii cu autorităţile din Iaşi, cu Mitropolia Molcdovei, pentru ca manifestările legate de sărbătoarea Sfintei Parascheva să se desfăşoare diferit faţă alţi ani, menţionând că au fost prezentate nişte criterii şi nişte circuite pentru ca evenimentul să se poată desfăşura la un nivel mai redus decât altădată.

Nelu Tătaru a afirmat că este un an diferit din cauza pandemiei şi toată lumea trebuie să înţeleagă faptul că nu mai poate fi aceeaşi sărbătoare ca în anii trecuţi.

„Vor urma nişte sărbători ale Iaşiului, vor urma sărbătorile Sfintei Parascheva, sunt la evaluarea unor unităţi medicale, vom avea discuţii inclusiv cu Mitropolia, inclusiv cu factorii de decizie locali. (…) Noi am dat nişte parametri, nişte criterii, nişte circuite pentru care să se poată desfăşura la un nivel mai mic. Nu putem trăi aceleaşi sărbători ca în anii trecuţi sau poate ca în anii viitori, este un an diferit şi toată lumea trebuie să înţeleagă plecând de la populaţia civilă, autorităţi sau cleric. Suntem într-un moment în care trebuie să gestionăm o creştere progresivă a unui număr de cazuri”, a explicat Nelu Tătaru.

„Sunt aceleaşi criterii care trebuie menţinute“

El a mai afirmat că sunt criteriile cunoscute care trebuie menţinute, printre care portul măştii, evitarea locurilor aglomerate şi că măsurile care vor fi luate trebuie aplicate la toate activităţile care vor avea loc în Iaşi în perioada următoare.

„Sunt aceleaşi criterii care trebuie menţinute şi nu ar trebui să căutăm ceva sofisticat, portul unei măşti, o distanţare, un dezinfectant, evitarea locurilor prea aglomerate. (…) Nu doar pelerinajul, toate activităţile din această perioadă având în vedere că Iaşiul este un centru universitar, avem o aglomeraţia mare urbană, avem studenţi şi avem aceste sărbători ale Iaşiului care se întind pe mai multe zile”, a mai declarat Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu