Actualitate

Nelu Tătaru: „Există riscul ca numărul cazurilor să crească”

Publicat: 05 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nelu Tătaru Există riscul ca numărul cazurilor să crească

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și-a manifesta îngrijorarea cu privire la situația actuală a pandemiei de coronavirus din România.  Acesta i-a avertizat pe cetățenii români cu privire la riscurile uriașe la care se supun dacă nu respectă măsurile de prevenție impuse.

„Este un număr crescut de cazuri, este un număr crescut și la sfârșitul acestor trei săptămâni de când avem o creștere, luăm ca repere numărul de decese, numărul de cazuri de la terapie intensivă care rămân peste 200. În plus, avem și decizia Curții Constituționale care contestă internarea, contestă carantina, contestă izolarea la domiciliu.

În acest context, sunt pacienți care solicită externarea, ei sunt avertizați de către medicul curant, după examenul de aparate și sisteme efectuat de starea în care se află, indicațiile terapeutice, ce ar fi trebuit urmat, se fac recomandări la externare și sunt puși în contextul în gardă vizavi de o anchetă epidemiologică care îi poate implica în depistarea sau infectarea unor terțe persoane că sunt sub incidența articolului 352 din codul penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor transmisibile.

În acest context, rămân cu aceleași recomandări – cei care au primit recomandarea de izolare la domiciliu să respecte această izolare, iar familia și cei care sunt apropiați, în anturajul fiecărui pacient externat, pozitiv, să aibă grijă referitor la precauții și recomandări.

Există riscuri uriașe

Există riscul ca numărul cazurilor să crească, noi gestionăm o creștere a numărului de cazuri pe trei perioade de relaxare, pe weekenduri prelungite, pe sărbători și mergând pe o eventuală a patra perioadă de măsuri de relaxare, dar, în acest context, trebuie să evaluăm foarte bine creșterea numărului de cazuri, iar în context legislativ, în aceste două zile, noi am pregătit un proiect de lege, tocmai pentru a pune în conformitate un act legislativ cu recomandările CCR”, a spus Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: „Precauțiile să fie mai mari în următoarea perioadă!”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a îndemnat românii la a fi precauți în continuare. Declarația acestuia vine după ce Curtea Constituțională a României a decis recent că plasarea în carantină și internarea obligatorie sunt neconsituționale.

„Precauțiile să fie mai mari în următoarea perioadă! Eu am înțeles: facem o lege nouă, dar nu pe timp de război… Nu schimbăm legile în timpul războiului. Suntem într-un moment în care trebuie să gestionăm această pandemie. Politicul a venit prea devreme (…) Avem acea rugăminte ca toți factorii implicați, Parlament, opinia publică, să se implice activ pentru a gestiona o situație pe care în acest moment o controlăm.

Tot ce ține de carantină, tot ce ține de izolare la domiciliu rămân în continuare ca recomandări, atât pentru populația civilă, cât și pentru corpul medical. (…) Recomand corpului medical ca fiecare pacient să beneficieze de explicație vizavi de carantină, vizavi de boală transmisibilă, vizavi de izolarea la domiciliu. Izolarea trebuie să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toți pacienții asimptomatice sau cu simptome ușoare să rămână de bază”, a declarat Nelu Tătaru.

Ce fac asimptomaticii care nu mai vor să stea în spital. Ce spune minsitrul Sănătății

Ce fac asimptomaticii care nu mai vor să stea în spital. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că pacienții  asimptomatici care nu mai doresc să stea în spital se pot externa la cerere. pentru asta, pacienții trebuie să își asume externarea. oamenii trebuie să știe că, în cazul în care, ulterior sunt implicați într-o anchetă epidemiologică, răspund penal.

Nelu Tătaru a fost întrebat într-o conferință de presă ce se întâmplă cu pacienții internați, dar care nu mai vor să stea în spital, în contextul motivării deciziei CCR.

„Evaluarea unui pacient se face de către medicul curant care are o asumare a externării. Se poate face externare la cerere, dacă și medicul consideră asta. Recomandarea de izolare trebuie să existe. Dacă pacientul își asumă externarea știindu-se pozitiv, iar ulterior o anchetă epidemiologice îl implică intră sub incidența articolului penal de zădărnicire a combaterii bolilor“, a spus Nelu Tătaru.

Ce fac asimptomaticii care nu mai vor să stea în spital: Trebuie să-și asume externarea

Minsitrul Sănătății a precizat că atât timp cât vor respecta izolarea la domiciliu, se poate spune că asimptomaticii își pot asuma acea externare, dar, în condițiile în care nu respectă, pune în pericol pe cei din jur, familie sau nu. „Contextul actual după motivarea CCR ne face să avem în acest moment decât strict recomandările medicale epidemiologice, dincolo de cele legislative“, precizează Nelu Tătaru.

Și directorul medical al Spitalului „Victor Babeș“ din București, Simin Florescu, susține că persoanele considerate asimptomatice și infectate cu CoVID-19prezintă un risc mare dacă sunt ținuți în izolare la domiciliu fără o monitorizare zilnică din partea medicilor.

„Este o problemă mult disputată, mai mult din punct de vedere social decât medical. Din nefericire, pacienţii asimptomatici sunt şi ei contagioşi. Şi aşa cum ştim, contagiozitatea este cam cu două zile la simptomatici, înainte de apariţia simptomatologiei, iar la cei asimptomatici poate să dureze până la opt zile de la momentul infectării”, spune medicul Simin Florescu.

Medicul se bazează pe faptul că vede aceste lucruri la pacienţii asimptomatici internaţi şi care brusc, în zilele 4-6 dezvoltă rapid o afectare respiratorie severă. Nu toţi, dar un număr destul de mare dintre ei au probleme respiratorii ulterior.

„Ori, dacă acest lucru se întâmplă acasă, unde nu este sub supravegherea unui medic, ar trebui să există o monitorizare zilnică din partea medicilor de familie, prin mijloace audio-video, nu neapărat prin prezenţa medicului acolo, dar trebuie monitorizaţi foarte clar aceşti pacienţi”, precizează medicul Simin Florescu.

 

Adauga un comentariu