Local

Nelu Tătaru, la Prefectura Iași: „Spitalul modular de la Lețcani se va deschide săptămâna viitoare. Nu luăm în calcul carantinarea Iașului!“ – LIVE VIDEO / LIVE TEXT / FOTO

Publicat: 11 oct. 2020
Nelu Tătaru spune că Spitalul modular de la Lețcani se va deschide săptămâna viitoare

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, și Costel Alexe, ministrul Mediului, susțin o conferință de presă astăzi, la Prefectura Iași.

„Am evaluat starea la nivelul județului Iași. Vrem să ajungem la o capacitate de 59 de paturi la nivelul județului. Spitalul modular de la Lețcani, pe 16 octombrie, să avem primul pacient. Mâine vom avea o reevaluare la nivelul ministerului. Joi s-a aprobat împrumutul de 250 de milioane de euro pentru Spitalului Regional de Urgență de la Iași“, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

„Evaluarea pe care o vom face luni, asimptomaticii vor fi evaluați la domiciliu. Asimptomaticii după ce primesc rezultatul testului trebuie să anunţe medicul de familie, DSP sau să meargă cu ambulanţa la un spital de boli infecţioase. În acest moment un asimptomatic merge şi aglomerează tot ce înseamnă primirile urgenţe. Vom face o evaluare săptămâna viitoare şi chiar luni vom avea această întâlnire pentru a da o nouă direcţie. Asimptomaticii vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţiile paraclinicice. Simptomaticii cu comorbidităţi vor rămâne pe internare în continuare. Simptomaticii fără comorbidităţi vor primi un tratament, vor fi evaluaţi şi vor merge la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. Avem 226 de spitale COVID. Foarte multe au puține paturi. Sperăm ca la nivelul lunii decembrie, poate ianuarie, să avem vaccinul anti COVID-19. Noi vom primi 4% din totalul de vaccinuri. Prioritate vor avea în primul medicii din prima linie. pelerini isă se gândească la faptul că acest an este diferit de ceilalți. Să ne adaptăm la pandemie! Mesajele noastre au fost foarte clare atât cu Mitropolia, cât și cu Patriarhia“, a adăugat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: „Nu luăm în calcul carantinarea Bucureștiului! Nu luăm în calcul carantinarea Iașului!“

„Nu luăm în calcul carantinarea Bucureștiului! Nu luăm în calcul carantinarea Iașului! Se merge strict pe acele măsuri locale, dar şi măsuri restrictive în vederea scăderii numărului de cazuri noi prin scăderea transmiterii. În contextul în care vom avea o transmitere liberă accentuată cu o creştere exponenţială a numărului de cazuri se vor lua şi alte decizii. Deocamdată nu avem în discuţie carantinarea Bucureştiului.

Ar trebui să respectăm niște restricții, nu este necesar să închidem țara o lună sau două luni, cum spun unii experți. Cei care nu cred în aceste cazuri să-și așeze atitudinea și discursul. Haideți să respectăm măsurile! Suntem pe o creștere progresivă. Sunt localități unde s-au depășit acele procente stabilite și autoritățile trebuie să ia măsurile necesare. Nu vom ajunge la un blocaj pe 20 octombrie, cum a spus domnul Rafila“, adaugă Nelu Tătaru.

Marian Grigoraș: „Vestea bună este că spitalul va deschis săptămâna viitoare“

Prefectul Iașului, Marian Grigoraș a menționat că se fac eforturi pentru deschiderea Spitalului de la Lețcani săptămâna viitoare.

„Am avut o întâlnire operativă cu domnii miniștri Tătaru și Alexe pentru a analiza situația actuală. Un aspect important discutat a fost cel despre Spitalului de la Lețcani. Vestea bună este că spitalul va deschis săptămâna viitoare. Facem eforturi ca acest lucru să se concretizeze“, a spus Marian Grigoraș.

„Astăzi, legat de Spitalul mobil de la Lețcani, putem spune că vrem să îl deschidem cât mai repede. Joi vom avea avizul de la mediu. Pe 16 octombrie, în condiții optime, să putem introduce acolo toți pacienții. Vreau să mulțumesc instituțiilor medicale din Iași pentru sprijin. Îi încurajez pe ieșeni să respecte în continuare măsurile de prevenire“, a menționat Costel Alexe.

Comentarii
 • ce burtoi o facut tataru, mama, mama… nu-l mai incape haina… le da papica buna la guvern… ca si orban o facut burta… i se revarsa peste curea… de iohannis nici nu mai spun… o facut o burta cat un acordeon… papica multa si buna, somnicu – somnic … coana carmen nu-l bate la cap … trai indestulat si tihnit, sa tot belferesti …

 • Eu nu mai inteleg nimic. Care e scopul, pana la urma? Azi sunt 139 pe Iași, pana ieri, pe municipiu eram la 2.81/mia de locuitori. În maxim 2 zile ajungem sa depășim acel prag de 3/mie. Prioritara nu ar trebui sa fie scăderea numărului de infectati? Pai chiar și cu acele containere de la Letcani, care nici geamuri nu au în asa zisele saloane, 59 – 60 de paturi se ocupa intr-o zi. Orașul e supraaglomerat, plin de studenți, pelerini etc, în mijloacele de transport în comun e aglomerație de nedescris. Cum adică nu luam în calcul carantinarea Iașului? Avem nevoie de o gura de oxigen! Care e scopul? Nu ar trebui sa se urmărească scăderea numărului de infectati?

 • Cine sa se ocupe de sanatatea noastra? Nogaiul este preocupat de dregatorii. Toata ziua e chitit numai pe numiri politice in functii ale statului impreuna cu pacaliciul ala de parcalab de Vaslui. Unde curge banul hop si ei. Au mare apetenta pentru tot ce e important in Iasi. Sunt amandoi sub ochii vigilenti ai celor ce s-au sesizat asupra fentelor si driblingurilor lor. De ce se intampla asta? Pentru ca avem o clasa politica locala vasala, ieri se supuneau la cei din Neamt, azi se supun la cei din Vaslui si maine s-or gasi si altii care sa-i ingenuncheze.

 • Dorobarna tine halatul pe umeri. De tot rasul. Imita libelula de pe vremuri. Ala tinea si stetoscopul pe dupa gat ca umeri n-are. Numai ca acum e pandemie. Dupa staborul de azi s-a-ntors in spital dar dupa ce in prealabil a tarait si frecat halatul ala peste tot prin oras. Halal exemplu de medic responsabil. Se da dovada de bazareala ieftina. Circ, teatru, mistocareala.

 • Am inteles! Proștii care au fost carantinati 1 luna au fost sucevenii, dar alte județe e ok sa nu fie.V-ati batut joc de suceveni.Inteleg ca e aiurea ca e afectată economia, dar în martie nu v-a pasat se Suceava.Ati dat o ordonanță de urgență la 23:30, noaptea, ca nu cumva sa fuga vreo unul din oraș.

 • Ce-ar fi sa mai oprim si tot circul din fata Mitropoliei? Nu ii lasam sa mearga in Mitropolie, dar ii lasam sa se adune gramada fara masti acolo intr-un focar de infectie. Ati stabilit legi? Spargeti gasca din fata Mitropoliei atunci. Sau ii transportati direct la spitalul mobil ulterior?

 • Proprietarul gradinitei kitty are covid. E internat de o saptamana la infectioase. Pariintii, copiii si personalul sint foarte panicati. Inconstientul a venit la birou zilnic si statea fara masca

  Se tot lauda cu relatiile pe care le
  Are la tataru… fara ajutorul lui nu ar fi prins aparat de oxigen

 • Spun doua chestii aici:

  1. Oare guvernul PNL nu cumva a dat de gustul covid-ului si cu asta merge la santaj cu romanii ? Adica vad ca prinde la fraieri tot ceea ce spun ei si profita de asta (vedeti usoara iesire din schema al primarului Iasiului, Mihai Chirica, ce usor a disparut deodata in neant cu infectarea, presa nu mai sta geana deloc pe el).

  2. Ar mai fi si cealalta varianta cand guvernul actual PNL este efectiv depasit de situatie si lasa ca totul sa mearga in voia sortii, in virtutea inertiei ca nu mai poate stapani situatia.

  PS: Ganditi-va la aspectele astea.

Adauga un comentariu