Actualitate

Nelu Tătaru: ”Sunt niște reguli pe care o parte dintre noi am uitat să le mai respectăm sau nu vrem să știm că există”

Publicat: 11 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nelu Tătaru Sunt niște reguli pe care o parte dintre noi am uitat să le mai respectăm sau nu vrem să știm că există
Nelu Tătaru anunţă schimbări la Rezidențiat

Nelu Tătaru: ”Sunt niște reguli pe care o parte dintre noi am uitat să le mai respectăm sau nu vrem să știm că există”.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a arătat că nu s-a procedat în concordanță cu normele legale în cazul ambulanțierului din Vaslui care și-a luat fiica de la mare. Acolo, tânăra își serba majoratul, fără să anunțe că se mai află și alți adolescenți posibil infectați cu noul coronavirus.

Nelu Tătaru: ”Sunt niște reguli pe care o parte dintre noi am uitat să le mai respectăm sau nu vrem să știm că există”

Tătaru critică dur acțiunea ambulanțierului. El este de părere că unele persoane au uitat sau nu vor să respecte aceste reguli de distanțare socială, menite să ne protejeze de infecția cu noul coronavirus.

„Plecând de la acei de tineri, care au sărbătorit un majorat și apoi au plecat la mare, deși unul dintre copii se testase, odată cu aflarea primului rezultat s-a mers pe recuperarea acelor copii de la mare, testarea lor și am putut vedea că am avut 10 copii infectați, internarea lor în spital și pentru ceilalți izolarea la domiciliu. A început o anchetă care s-a extins, după cum am putut vedea, unul dintre copii era și fiul managerului de la Spitalul Județean care este într-o stare medie severă și a fost transferat la București. Sunt niște reguli pe care o parte dintre noi am uitat să le mai respectăm sau nu vrem să știm că există.

Explicațiile au fost evazive, de aceea am cerut Corpului de Control să facă o anchetă. Nu este nici normal, nici legal și nici intr-un context epidemiologic să facem toate aceste nereguli, mai ales de la un personal medical”, spune Nelu Tătaru.

De unde a plecat supărarea ministrului

Sâmbăta trecută, fiica unor angajați ai Ambulanței Vaslui a plecat cu un grup de 29 de prieteni la mare. Scopul acestei excursii a fost petrecerea majoratului. Fără să știe că era infectată cu noul coronavirus, fata a plecat, în ciuda recomandărilor părinților. Înainte de a pleca, tânăra a făcut un test pentru a depista virusul. Nu a mai așteptat rezultatul și a plecat la Costinești. Ulterior, aceasta a aflat că ieșise pozitiv. O parte dintre prietenii ei, cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, au început să manifeste simptome.

Tătaru arată cine vor fi beneficiarii vaccinului anti-COVID-19

Fiindcă un vaccin anti-COVID-19 ar putea să fi gata în prima jumătate a anului viitor, iar în a doua jumătate a anului acesta să fie disponibil pentru populație, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, clarifică situația . România se află pe listă de așteptare cu 10 milioane de doze pentru a acoperi „măcar jumătate din populație, cu referire specială pentru tot ce înseamnă vârstele extreme, personal medical direct implicat și pentru tot ce înseamnă comorbidități și patologii conexe în cadrul infecției cu coronavirus”.

Vor beneficia persoanele care prezintă risc crescut de infectare

Nelu Tătaru anunță că în primul trimestru al anului viitor vom intra în posesia acestui vaccin.

”Noi la nivelul UE, a Comisiei Europene, avem discuții cu tot ce înseamă firmă care în acest moment se află într-un studiu, fază 1 sau fază 2, pentru acele vaccinuri împotriva COVID-19. În măsura în care vom avea rezultate patentate vă vom ține la curent. Din ce știu eu, până la finalul anului vom avea și o fază trei, iar în primul trimestru al anului viitor vom avea pe piață și aceste vaccinuri anti-COVID, rămânând ca din a doua jumătate a anului viitor să-l avem în masa mare a populației”, declară Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a spus că România a cerut 10 milioane de doze pentru a acoperi „măcar jumătate din populație, cu referire specială pentru tot ce înseamnă vârstele extreme, personal medical direct implicat și pentru tot ce înseamnă comorbidități și patologii conexe în cadrul infecției cu coronavirus. Surplusul vrem să-l facem efectiv în măsura evoluției pentru tot ce înseamnă patologie coexistentă în a preveni infecția cu coronavirus”.

Adauga un comentariu