Local

Nelu Tătaru, astăzi la Iași: „Nu putem trăi aceleaşi sărbători ca în anii trecuţi.“ Costel Alexe: „Documentele pentru Spitalul de la Lețcani au fost depuse ieri!“ – LIVE VIDEO / UPDATE

Publicat: 03 oct. 2020
întrebat dacă se așteaptă să crească infectările cu noul coronavirus în școli, Nelu Tătaru a răspuns că se așteaptă ca lumea să respecte regulile

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, vine astăzi la Iași. Nelu Tătaru va purta o serie de discuții la sediul Prefecturii ieșene.

În jurul orei 15.30, Nelu Tătaru va face declarații de presă, în fața sediului Prefecturii ieșene.

UPDATE: „Trebuie să știm să gestionăm această pandemie. Nu avem încă un vaccin și primul tratament este respectarea regulilor. Pentru fiecare localitate în parte se pot decide măsuri. Fiecare activitate se desfășoară după niște norme. Am evaluat contextul pentru gestionarea Sărbătorilor Iașului. S-a evaluat capacitatea a spitalelor pentru a primi noile cazuri. Pregătim șase paturi de TI la Spitalul CFR, dar și la Spitalul de Neurochirurgie.“, a spus Nelu Tătaru.

„Avem acel indice 1,5 care va duce la închiderea restaurantelor și cinematografelor în fiecare localitate în parte. Măsurile se iau la fiecare localitate în parte. Spuneam la începutul acestei pandemii că nu va fi un an la fel ca ceilalți ani. Sărbătorile nu au fost și nu vor fi la fel ca în alți ani. Pandemia nu se tranșează în spital. Ține doar de noi dacă numărul de cazuri va crește. Portul măștii, distanțare și evitarea zonelor aglomerate sunt principalele măsuri de care trebuie să ținem cont“, a mai spus Nelu Tătaru.

„Fiecare caz atrage după sine o anchetă. Mă aștept ca lumea să respecte regulile. Suntem într-o creștere progresivă. Septembrie a fost o lună grea. În care a început școala, am deschis restaurantele, au fost alegeri. Pentru Iași, urmează în această lună Sărbătorile Iașului. Trebuie fiecare să avem grijă și să respectăm regulile. Am vorbit cu doamna Dorobăț și se va aloca o nouă tranșă de Remdesivir la Iași“, a conchis Nelu Tătaru.

„În ședința cu toți managerii de spital, s-a precizat că documentația de la Apele Române și de la APM pentru spitalul de la Lețcani au fost depuse ieri“, a precizat noul președinte al Consiliului Județean, Costel Alexe.

„Luni vom reîntări acele măsuri luate în perioada stări ide urgență pentru a domoli valul de îmbolnăviri. Nu încurajăm pe nimeni să vină în pelerinaj la Sf. Parascheva. Noi ne vom pregăti pentru a nu fi prinși pe picior greșit. Pelerinii vor veni și noi trebuie să-l primim cum se cuvine. Nu se vor ține evenimentele care aveau loc în mod normal cu ocazia Sărăbătorilor Iașului“, a precizat primarul Mihai Chirica.

UPDATE: Reguli noi de Sfânta Parascheva

Potrivit unui comunicat al MMB, perioada în care racla va rămâne aşezată în baldachinul din curtea Mitropoliei va fi extinsă la o săptămână, urmând a fi create culoare speciale pentru pelerini.

”Pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moaştele Cuvioasei va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană şi depusă în baldachinul special amenajat încă din data de 8 octombrie şi va rămâne acolo timp de o săptămână, până pe 15 octombrie. Va exista un culoar de acces către sfintele moaşte care să asigure păstrarea distanţării fizice. După ce vor trece de baldachinul care va adăposti racla cu sfintele moaşte, tot printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Vor fi puse la dispoziţia pelerinilor măşti oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces şi pe parcursul rândului”, se arată în comunicatul reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi la Iaşi în fiecare an în luna octombrie pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care sunt scoase din incinta catedralei şi apoi sunt depuse într-un baldachin amenajat în curtea lăcaşului de cult.

Știrea inițială

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că decizia de introducere a carantinei într-o localitate se va lua în funcție de rata de transmitere a noului coronavius.

„Când indicele va fi peste 3, se va introduce carantina. Dacă indicele este peste 3 din cauza cazurilor din spitale, din centrele de bătrâni, se carantinează instituțiile respective, nu localitatea”, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru, despre intrarea României în stare de urgență

În cadrul unei emisiuni televizate, Nelu Tătaru a vorbit despre intrarea României în stare de urgență. Ministrul Sănătăţii susţine că Guvernul României este pregătit pentru orice decizie ar fi necesară în România, pentru a opri evoluția nefavorabilă a epidemiei de coronavirus.

Pentru această situaţie sunt pregătite mai multe scenarii, în funcție de contextul epidemiologic în care ne vom afla.

Vor fi introduse noi măsuri în România?

După ce i-a lămurit pe telespectatori cu privire la revenirea la starea de urgenţă, Nelu Tătaru a vorbit şi despre posibilitatea introducerii de noi măsuri în ţara noastră.

„Am avut o alternanţă de cazuri, raportat şi la numărul de teste efectuate (…) Am avut o relaxare exagerată, dincolo de normele de aplicare ale unor reluări de activităţi care s-au întâmplat în ultimele luni.

Erau nişte măsuri necesare atât din punct de vedere educaţional cât şi din punct de vedere economic, dacă ne referim la restaurante şi teatre, ele sunt făcute în aşa fel încât că avem o securizate.

Sunt reguli pe care dacă le menţinem, atunci vom păstra acest platou în care suntem acum. Dacă nu le respecrăm, să ne aşteptăm la o creştere a numărului de cazuri de la o zi la alta. (…) Nu speriem pe absolut nimeni, ţinem doar de noi cum vom evolua în această lună şi în lunile următoare.

Sunt lucruri pe care trebuie să le realizăm ca fiind adevărate: există această pandemie, există infecţia cu SARS-COV-2 (…) există cadre medicale care în acest moment resimt o oboseală, resimt o deznădejde şi resimt, unii dintre ei şi boala”, a declarat Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății.

 

Comentarii
 • Saracu’ om. L-au făcut neom !
  Deja trebuia închis Bucureștiul și Iașiul. Dar ce contează încă câteva sute de morti ?
  Ei fac calcule doar cu cifre, nu cu suflete de oameni. Ei chiar cred că nu vor ajunge la închisoare! Vă scriu de pe acum că toți cei pe care îi vedeți în imagini vor ajunge la închisoare: Tătaru, Chirica, Alexe.
  Să nu îi plângeți atunci și să nu spună că sunt oprimați politic! Vor fi pedepsiți pentru acești oameni uciși. Normal ar fi sa răspundă pentru premeditare!
  Că sunt perfect conștienți că trebuia închis Iașiul și trebuia anulat pelerinajul.

 • DESCHIDETI TALCIOCU DIN IASI PENALILOR !LUMEA NECAJITA ARE NEVOIE DE BANI SA HRANEASCA PURADEII ,DACA NU LUNI TOATA SARACIMEA DIN IASI INCLUSIV CEI DIN DALAS IN FATA LA PRIMARIE SA NE KKAM PE NASU PENALULUI DE CHIIRIKA !!!

 • ANALFABETILOR
  Adrian Paunescu
  V-am spus că sunt un om periculos
  Şi nu mi-aţi luat avertismentu-n seamă.
  V-am spus s-aveţi pentru persoana mea
  Un plus de-ngrijorare şi de teamă.
  V-am spus că fac teribil de urât
  De sunt călcat puţin pe libertate.
  V-am spus ca sunt oşteanul credincios,
  Dar care doar cu inamici se bate.
  V-am spus să vă astâmpăraţi şi voi,
  Cenzori capricioşi ai vremii mele,
  C-o să vă coste scump măruntul moft,
  De a ne face nouă zile grele.
  V-am spus să puneţi mâna să munciţi.
  Să nu mai tot pândiţi zeloşi din umbră,
  V-am spus că n-o să placa nimănui
  Pornirea voastră, tulbure şi sumbră.
  V-am spus că vremurile s-au schimbat
  Şi că situaţia e mai complexă,
  Nu-i intelectualul – servitor.
  Cultura nu-i ceva ca o anexă.
  Şi lumea nu se poate cuceri
  Umflând la cifre şi mimind tumulturi,
  Cu aroganţi şi trindavi doctoranzi,
  Cu papagali care ţin loc de vulturi.
  V-am spus şi am puterea să mai spun
  Ca nu încape muntele în seră,
  Ca prea-i scurt drumul de la rai la iad
  Şi de la căprioară la panteră.
  V-am spus să nu-l fetişizaţi pe Marx,
  Să nu-i păstraţi în spirt învaţătura,
  Şi voi într-una, fără să-l ciţiti,
  Îl pomeniţi până vă doare gura.
  V-am spus că bătălia pentru om
  Nu iartă astăzi nici o dezertare,
  Şi voi v-aţi decorat voi între voi,
  Când lupta este în desfăşurare.
  V-am spus că muzica nu-i un microb
  Care ameninţă civilizaţii,
  E-a omului,pentru a fi mai bun,
  V-am spus: ceva care să-i placa daţi-i.
  V-am spus, concetăţeni analfabeţi,
  Şi luaţi aminte şi să ţineţi minte.
  Dar nu ştiam ca v-aţi născut şi surzi
  Şi scoateţi arma când vedeţi cuvinte.

Adauga un comentariu