News Flash:

Nemteanul care a cumpărat o biserică în Canada

11 August 2010
751 Vizualizari | 0 Comentarii
Credinta nemtenilor arde ca flacără vie pe oriunde se duc, iar cînd e vorba de un slujitor al Domnului, cu atît mai mult. Preotul Teofil Arsene, scolit si hirotonit la Tîrgu Neamt, a reusit să strîngă în jurul său comunitatea romană din Quebec, Canada, si să-i ofere, prin eforturi sustinute si conjugate, o biserică. Prima, de altfel, din regiune. Faptul ne-a fost semnalat de Dan Catiche, roman stabilit de 8 ani în orăselul canadian Gatineau. „Un preot tînăr, Teofil Arsene, care a oficializat în Grumăzesti, Neamt, a reusit, împreună cu noi, enoriasii, să înfiinteze o biserică. Si, mai recent, să o cumpărăm. Asadar, comunitatea romanilor din Gatineau, Quebec, Canada, are prima biserică ortodoxă în această zonă“, spune acesta. Edificiul cumpărat de romanii ortodocsi a fost, la origine, tot o biserică, însă una catolică. I-a costat pe enoriasi 350.000 de dolari, iar achizitia s-a făcut prin intermediul Bisericii Sfînta Maria de la Gatineau. Fostul lăcas catolic Saint-Jean-Bosco era închiriat de parohia romanească încă din luna ianuarie, fiind folosit pentru oficierea slujbelor. Atrage cam 75 de persoane zilnic, însă, fiind prima biserică romană de la Gatineau si din regiune, se estimează că va deveni locul de spiritualitate a circa 10.000 de romani care trăiesc în Quebec. Cei din Consiliul parohial apreciază că biserica este accesibilă chiar si celor din Ottawa, capitala Canadei aflîndu-se pe malul celălalt al rîului Ottawa fată de Gatineau.

Au sunat clopotele

„Au sunat clopotele în prima biserică ortodoxă romană din Ottawa. Duminică, pe 9 august, membrii bisericii Sfînta Maria din Gatineau au participat la slujba Te Deum - slujbă de multumire, cu ocazia trecerii lăcasului de cult în proprietatea parohiei. Clădirea fostei biserici catolice, construită în anul 1945, a fost cumpărată de enoriasi. Multumim tuturor celor care prin post, rugăciune si prin donatii bănesti, au contribuit la realizarea acestui vis al nostru - de a ctitori primul locas de cult ortodox romanesc din regiunea capitalei federale a Canadei. Desi este o parohie tînără, fiind înfiintată acum doi ani, si este si relativ mică, avem speranta că vom găsi reursele necesare ca să plătim clădirea si să o amenajăm conform traditiilor ortodoxe. Cei care doresc să devină ctitori s-a stabilit ca sumă minimă 1.000 de dolari canadieni, iar lista ctitorilor bisericii va rămîne deschisă pînă la sfintire, care e programată pentru toamna anului 2011“, spune preotul paroh Teofil Arsene.

O viată nouă, credintă veche

Teofil Arsene s-a născut în 1977, în Iasi, fiind singurul copil al familiei. Crescut în familie de preot, i s-a insuflat de mic credinta si dragostea fată de Dumnezeu si de semeni. A urmat scoala generală în Tîrgu Neamt, după care, între anii 1992 - 1997, urmează cursurile Seminarului Teologic „Mitropolitul Dosoftei“ din Suceava. In toamna anului ‘97 începe cursurile Facultătii de Teologie Ordodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iasi, sectia Pastorală, cursuri pe care le încheie în anul 2001, cu sustinerea tezei de licentă în teologie la disciplina Morală. In anul 1999 se căsătoreste cu Paula Pavel si au doi copii, Felix-Andrei si Ana-Xenia. In decembrie 1999 este hirotonit preot de către Inalt Preasfintitul Dr. Daniel Ciubotea, pe seama parohiei Sfintii Impărati Constantin si Elena, din Netezi, parohie nou înfiintată care apartine de protopopiatul Tîrgu Neamt. In august 2006 a plecat în Canada împreună cu familia, stabilindu-se în orasul Gatineau. Fiind sub ascultarea Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din cele două Americi, primeste binecuvîntarea Inalt Preasfintitului Nicolae Condrea de a se îmbiserici la Parohia Sfîntul Matei din Ottawa. In octombrie 2007, preotul Teofil Arsene primeste binecuvîntarea IPS Nicolae de a înfiinta o nouă misiune-parohie pentru romanii din Outaouais (Quebec), cu scopul „de a continua si a mentine spiritul traditiei si al credintei strămosesti pe tărîm canadian“. „A emigra înseamnă a începe o viată nouă“, sustine preotul Teofil Arsene. „A începe o viată nouă este ca si cum te-ai naste a doua oară. De aceea parohia noastră oferă celor care doresc să se stabilească în regiunea Outaouais, sprijin moral-religios, dar si material, constînd în lucruri de strictă necesitate la început de drum“, adaugă acesta. Totodată, biserica Sfînta Maria derulează si organizează programe si activităti sociale în întreaga zonă a capitalei federale a Canadei.
(Sursa - Monitorul)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1320 (s) | 24 queries | Mysql time :0.016937 (s)