Eveniment-Social

Nepoata academicianului Cristofor Simionescu a relatat despre evenimentele și clipele din viața, activitatea și munca chimistului, dar și despre scrisoarea transmisă de rectorul fostului Institut Politehnic, în Studioul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

Publicat: 20 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nepoata marii figuri universitare, dr. Bogdana Simionescu a venit în Studioul BZI LIVE

Ediţie BZI LIVE de colecţie programată vineri, 20 noiembrie 2020, la ora 15.00! Evocarea marelui intelectual şi academician Cristofor Simionescu, într-un dialog emoţionant alături de nepoata marii figuri universitare, dr. Bogdana Simionescu. Alături de urmaşa acestuia au fost rememorate secvenţe, clipe şi evenimente din viaţă, activitatea şi munca academicianului, chimistului şi rectorului fostului Institut Politehnic, actuala Universitate Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

De reamintit că, la „Zilele TUIASI”, care au loc săptămâna aceasta, dr. Bogdana Simionescu a realizat un profund şi special material ce-l are în prim-plan pe bunicul acesteia.

„În apărarea Iaşului şi a Moldovei” – o fila de istorie dureros de actuală. Un apel din 1969 al academicianului Cristofor Simionescu pentru că Iașul să nu cadă în uitare

Pe 16 noiembrie 2020, Bogdana Simionescu, nepoata academicianului Cristofor Simionescu, a realizat un material în care prezintă o scrisoare transmisă de reputatul academician, chimist şi rector al Institutului Politehnic, către Ion Gheorghe Maurer, preşedinte al Consiliului de Miniştri, pe 25 ianuarie 1969, cu titlul „În apărarea Iaşului şi a Moldovei”
Anul 2020 marchează centenarul naşterii academicianului ieşean Cristofor I. Simionescu (1920-2007), fondatorul Şcolii de chimia şi fizica polimerilor din România, dascăl dedicat, om de ştiinţă de largă recunoaştere internaţională, adevărat creator de Şcoală şi formator de discipoli, personalitate care a construit enorm în vremuri foarte dificile.

Profesorul Cristofor I. Simionescu a fost preşedinte al Academiei Române – Filiala Iaşi vreme de 23 de ani, vicepreşedinte (1974-1990) şi preşedinte cu delegaţie al Academiei Române (1977-1980). Pionier în ştiinţa polimerilor, a fost autor a peste 800 lucrări ştiinţifice, 70 brevete, 23 cărţi, numeroase capitole în cărţi, fiind aproape trei decenii unul dintre cei mai citaţi autori romani în peisajul ştiinţific internaţional. A fost rector al Institutului Politehnic din Iaşi timp de 23 de ani, devenind astfel cel mai longeviv rector din Europa, dar şi director al Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” al Academiei Române (1970-2000). În calitate de rector a fondat facultăţi, a pus bazele unor noi specializări/laboratoare de cercetare, a gândit şi construit primul campus universitar modern din România.

Timp de decenii, a făcut naveta la Bucureşti, refuzând să părăsească Iaşii pe care i-a iubit profund, a trăit modest, refuzând în toţi aceşti ani remuneraţiile ce i se cuveneau atât în calitate de vicepreşedinte/preşedinte cu delegaţie al Academiei Romane, cât şi de director al Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”. A luptat toată viaţa pentru Şcoală, pe care o consideră „altarul unei naţiuni”, şi-a menţinut, în ciuda circumstanţelor politice complicate, principiile, a apărat, cu riscuri, oamenii de valoare de care a insistat să se înconjoare. A fost un om aparent dur, dar întotdeauna corect, un luptător împotriva discriminărilor pe orice criterii – în calitate de rector, opunându-se regimului, a reîncadrat studenţii evrei scoşi de pe listele de admişi şi a înfiinţat bursele sociale pentru studenţii merituoşi care nu îşi permiteau traiul în Iaşi, pentru a oferi doar două exemple.

În anul centenarului naşterii sale, Academia Romana – atât prin sediul central, cât şi prin Filiala Iaşi – Romfilatelia, Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului „Cristofor Simionescu”, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, reviste naţionale şi internaţionale de specialitate i-au cinstit memoria.

Noutatea ca necunoaştere a trecutului sau istoria care se repeta de câte ori este nevoie

În anul 1969, exasperat de lipsa alocării resurselor guvernamentale pentru necesităţile oraşului Iaşi şi de discriminarea făţişă în beneficiul şi astăzi favorizatelor centre Bucureşti şi Cluj, academicianul Cristofor I. Simionescu îi scrie, într-o ultimă încercare, lui Ion Gheorghe Maurer, Preşedinte al Consiliului de Miniştri, expunând cauza Iasilor şi cerând sprijin.

Azi, după mai bine de jumătate de secol, aceasta fila de istorie ne demonstrează, încă o dată, că a cunoaşte ce s-a petrecut în trecut nu înseamnă, cum greşit ni se induce din ce în ce mai des, a învăţa despre lucruri moarte, fără importanţă actuală, ci, dimpotrivă, ne oferă profunzime, perspectivă şi sens.

Discursul rectorului TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, cu ocazia Zilelor Universităţii. „Se poate afirma fără de tăgadă că acad. Cristofor Simionescu este ctitorul Politehnicii ieşene moderne”

Discursul rectorului Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, cu ocazia celebrării a 207 ani de la momentul în care învăţatul Gheorghe Asachi a ţinut primele cursuri de inginerie în Limba romana în capitala Moldovei. „Dedicam Zilele Universităţii Tehnice > din Iaşi, ediţia 2020, centenarului Cristofor Simionescu, personalitate definitorie a educaţiei şi cercetării româneşti şi nu numai, creatorul Politehnicii moderne şi creatorul unuia dintre cele mai dinamice institute de cercetare.

Sunt convins că perioada pe care o traversam, nefastă din majoritatea punctelor de vedere, şi, implicit, modalitatea de desfăşurare a acestei zile festive centrale a Zilelor Universităţii noastre nu pot atenua din emoţia pe care o simţim când evocam personalitatea Rectorului şi Academicianului Cristofor Simionescu. Misiunea mea de astăzi este nu doar onoranta, ci şi una de suflet, căci în anul 1985 am fost studentul acad. Cristofor Simionescu la disciplină Chimie organică”, a transmis rectorul Dan Caşcaval.

Personalitatea academicianului Cristofor Simionescu, ctitorul Politehnicii moderne, evocată de fiul său în deschiderea ediţiei 2020 a „Zilelor TUIASI”

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi a început celebrarea ediţiei 2020 a „Zilelor TUIASI” cu o conferinta-eveniment, parte din seria de Conferinţe Ştiinţifice „Moştenirea lui Asachi”. Acad. Bogdan Simionescu (vicepreşedinte al Academiei Romane), fiul academicianului Cristofor Simionescu, a deschis o fereastră către viaŢa intimă a omului Cristofor Simionescu. Acesta a prezentat zilele în care Cristofor Simionescu lupta pentru Iaşi şi pentru Moldova, pentru profesorii şi studenţii ostracizaţi de Regimul comunist, dar şi riscurile la care s-a expus în urma acestei lupte.

„A avut putere mare de muncă, a muncit şi 12-13 ore pe zi. A fost perseverent, capacitatea sa de comunicare putea însufleţi oamenii, să îi bucure, să îi atragă, să îi pună pe un drum în viaţă. O astfel de putere de convingere avea! A fost un om cu dragoste pentru natură, cu demnitate, a vrut mereu să fie un om demn, un spirit vizionar cu un simţ mare al umorului, voinţa şi capacitate organizatorică ieşită din comun”, a punctat acad. Bogdan Simionescu. Despre toate acestea, într-o producţie media specială în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE ce o are ca invitată pe dr. Bogdana Simionescu de urmărit!

Adauga un comentariu